Patriarhia Romana cere explicatii privind construirea "Mega Moscheii". Reactia imamului Capitalei: "Este o datorie morala"

×
Codul embed a fost copiat

Patriarhia Romana cere cultului musulman explicatii oficiale privind moscheea ce va fi ridicata in Bucuresti.

"Lacasul este o datorie morala pe care Romania o are fata de comunitatea musulmana", raspunde imamul Capitalei, care le aminteste autoritatilor ca, in 1970, cea mai mare moschee care a existat la noi a fost inghitita de apa, odata cu insula Ada Kaleh.

Patriarhia Romana condamna gestul bucurestenilor de a pangari cu carne de porc terenul dedicat construirii moscheii la Bucuresti. Plecand de la acest incident, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane cer muftiului cultului musulaman sa le explice credinciosilor ortodocsi necesitatea noii constructii.

Bogdan Teleanu, inspector in cadrul biroului de presa al Patriarhiei: "Patriarhia Romana a cerut lamuriri privind necesitatea, scopul, dimensiunile a ceea ce se va construi pe acest teren."

Reporter: "De ce ati solicitat pe cale oficiala aceasta argumentare?"

Citește și
Vasile Blaga - AGERPRES
Vasile Blaga, despre Victor Ponta, care sustine construirea moscheei in Bucuresti: "Credem ca este un troc"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Bogdan Teleanu: "Se impuneau aceste clarificari tocmai pentru evita asemenea incidente neplacute. Oamenii probabil ca nu stiu la ce sa se astepte si sunt inspaimantati, s-au facut si speculatii privind dimensiunile, numarul."

Imamul cele mai mari moschei existente acum in Bucuresti sustine ca asteapta noua constructie de mai bine de 20 de ani. Aceasta ar fi o datorie morala fata de comunitatea musulmana de la noi.

Aziz Besir Osman, imamul Bucurestiului: "Dupa '89 am facut cerere la Primaria Capitalei ca sa obtinem teren pentru a construi o geamie noua, cum ar fi in locul geamiei din insula Ada Kaleh."

Pe insula Ada Kaleh, care se afla pe Dunare, aproape de Orsova, exista cea mai mare moschee din Romana. Dar in 1970, lacasul a fost inghitit de ape, odata cu insula veche din antichitate, pentru ca autoritatile au decis sa construiasca hidrocentrala de la Portile de fier. Din moscheea de pe Ada Kaleh a fost pastrat un covor pretios, ce va fi asezat in constructia de langa Romexpo.

Iin noua moschee ar urma sa fie adus un covor istoric, extrem de important pentru comunitatea musulmana din Romania. A fost daruit in 1903 de sultanul turc, dupa ce o fata a lucrat la el timp de 12 ani. Are o suprafata de 154 de metri patrati si cantareste 483 de kg.

Dincolo de datoria morala, necesitatea construirii moscheii tine si de aspecte practice, spune imamul Bucurestiului. In prezent, geamia turceasca din Capitala este neincapatoare.

Imamul Bucurestiului: "Se umple, dar nu incape. Se umple si aici, se umple si baraca in zilele de vineri."

Imamul Bucurestiului: "Musulmanii din Romania in primul rand sunt romani si apoi sunt musulmani. Si statul roman e obligat sa ne asigura loc de rugaciune."

Lucrarile de constructie vor incepe in urmatorii 3 ani, iar Biserica Ortodoxa Romana ar urma sa primeasca in schimb un teren la Istanbul, pentru ridicarea unui loc de pelerinaj.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Planul prin care 2 bucuresteni au vrut sa pangareasca terenul
Planul prin care 2 bucuresteni au vrut sa pangareasca terenul "Marii Moschei". Muftiul Iusuf: "Vom face o slujba de sfintire"

Mai multi bucuresteni, care se opun construirii celei mai mari moschei din tara in Capitala, au adus pe terenul unde ar urma sa fie ridicat locasul mai multi porci vii, considerati animale impure de traditia islamica.

Vasile Blaga, despre Victor Ponta, care sustine construirea moscheei in Bucuresti:
Vasile Blaga, despre Victor Ponta, care sustine construirea moscheei in Bucuresti: "Credem ca este un troc"

Copresedintele Partidului National Liberal, Vasile Blaga, a declarat ca problema construirii unei mari moschei la Bucuresti ar fi una "tipic Victor Ponta", el aratand ca aceasta chestiune ar fi mult mai complicata decat pare la prima vedere.

Mii de musulmani s-au rugat pe stadionul Dinamo, intr-o zi de mare sarbatoare.
Mii de musulmani s-au rugat pe stadionul Dinamo, intr-o zi de mare sarbatoare. "Noi avem nevoie de multe moschei"

Mii de musulmani s-au rugat impreuna, vineri, la prima ora a diminetii, pe stadionul Dinamo din Bucuresti. A fost o zi de mare sarbatoare pentru ei, care a marcat sfarsitul Ramadanului, adica 30 de zile de post si rugaciune.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.