Marian Iancu, fostul patron al Poli Timisoara, condamnat definitiv la 12 ani de inchisoare in dosarul RAFO

×
Codul embed a fost copiat

Omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, marti, la 12 ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cunoscut ca "RAFO".

Curtea de Apel Bucuresti a marit astfel cu doi ani pedeapsa primita de Iancu, in urma judecarii cauzei la Tribunalul Bucuresti.

Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit de asemenea o pedeapsa mai mare, de la 9 la 10 ani. Si Constantin Margarit, condamnat de tribunal la 9 ani, va face tot 10 ani de detentie.

Gheorghita Iancu si Marius Turica au ramas cu pedeapsele de 7 ani date de tribunal. Si Silviu Neacsu a ramas cu pedeapsa initiala, de 3 ani de inchisoare cu suspendare.

In schimb, pedeapsa lui Alex Martin si a lui Elenkalan Hayrettin au crescut, cu doi ani, la 9 ani de inchisoare. Ultimul inculpat din dosar, Basaran Kadri Mazhar, a fost condamnat definitiv de CAB, in martie, la 5 ani de inchisoare cu executare, dupa ce Tribunalul Bucuresti ii daduse 9 ani.

Citește și
marian iancu
Iancu cere despagubiri de un milion de euro suporterilor alb-violeti! "E Zambon 2"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

In 28 noiembrie 2011, Marian Iancu, pe atunci patronul al clubului de fotbal Poli Timisoara, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la zece ani de detentie in dosarul Rafo, in timp ce fratele sau, Octavian Iancu, si Constantin Margarit au primite cate noua ani.

Decizia Tribunalului a fost constestata la Curtea de Apel Bucuresti. Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei de condamnare a lui Iancu, faptul ca acesta este vinovat de faptele retinute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si ca o serie de vicii grave de forma, precum si atitudinea omului de afaceri fata de complicii sai au dus la "dejucarea" planurilor ilegale ale acestuia.

"Inculpatul Marian Alexandru Iancu este cel care, fara a detine calitatea de asociat sau administrator al societatii VGB Impex, dar conducand in fapt aceasta societate comerciala, beneficiind in acest sens de colaborarea inculpatilor Octavian Iancu, Constantin Margarit si apoi Mazhar Kadri Basaran, care au detinut pe rand calitatea de asociat si/sau administrator al acestei societati comerciale, a pus la punct si, apoi, in aplicare, ampla strategie de actiune avand ca scop crearea unei anumite aparente, contrare realitatii, sub aspectul provenientei unei cantitati impresionante de uleiuri minerale intrate in gestiunea VGB Impex, cu consecinta deducerii din veniturile obtinute de VGB Impex, a cheltuielilor pretins efectuate cu achizitionarea acestei cantitati de uleirui minerale, ajungandu-se la diminuarea sumelor datorate bugetului statului cu titlu de taxa pe valoare adaugata si impozit pe profit", a notat judecatoarea Anca Saru, cea care a decis condamnarea lui Iancu.

Trimisi in judecata in 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Margarit, Octavian Iancu, Gheorghita Iancu, Marius Turica, Silviu Neacsu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin si Basaran Kadri Mazhar au fost judecati pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani.

Acuzatiile in acest dosar au fost formulate in baza concluziilor din procesul-verbal intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Margarit Constantin si Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, in 2000-2004), impreuna cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societati) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultind un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au stabilit ca Margarit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica au derulat activitati comerciale ilicite in care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinaria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA. Anchetatorii au stabilit ca membrii gruparii constituite pentru savarsirea de infractiuni, al carui scop era spalarea banilor proveniti din comiterea anumitor infractiuni economice.

Grupul alcatuit din cele noua persoane au uzat in activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL si SC Test Petrol SRL.

Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu au fost arestati in seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberati in acelasi an, la 24 iunie, de catre Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca cei trei pot fi cercetati de procurori in stare de libertate.

Dosarul RAFO: Peste 800 de milioane de lei, trei terenuri si o cladire, confiscate lui Marian Iancu

Sume in lei, euro si dolari, totalizand peste 800 de milioane de lei, trei terenuri si o cladire ii vor fi confiscate omului de afaceri Marian Iancu, in urma deciziei definitive de marti a Curtii de Apel Bucuresti prin care acesta a fost condamnat la 12 ani de inchisoare in dosarul RAFO.

Instanta a dispus confiscarea de la Marian Iancu a sumelor de 232.129.260 de lei, reprezentand diferenta de pret intre marfa de provenienta ilicita introdusa in circuitul civil si prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata TVA-ului si a impozitului pe profit, de 148.934.438 de dolari si 13.133.541 de euro, sume provenind din savarsirea infractiunilor deduse judecatii.

Totodata, ii vor fi confiscate lui Iancu un teren si o cladire din sectorul 1, un teren de 3.972 mp, din sectorul 2, si un teren de 178 mp tot in sectorul 1.

Mircea Sandu despre condamnarea lui Iancu: De raul cuiva nu trebuie sa se bucure nimeni

Fostul presedinte al FRF, Mircea Sandu, a declarat, marti, agentiei Mediafax, ca nu se poate bucura de raul cuiva, dupa ce Marian Iancu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, marti, la 12 ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cunoscut ca "RAFO".

"De raul cuiva nu trebuie sa se bucure nimeni. Ca a gresit sau nu a gresit, e doar problema lui si a justitiei. Nu poti sa te bucuri cand oamenii intra acolo. Pentru mine nu e nicio bucurie, ce a fost intre noi a fost", a declarat Sandu.

In mai 2012, Marian Iancu, care a fost presedinte al Consiliului de Administratie la Poli Timisoara, devenita ulterior FC Timisoara, intre 2005-2012, a fost declarat, in cadrul Adunarii Generale a FRF, persona non-grata in fotbalul romanesc pentru declaratiile facute la adresa mai multor conducatori din fotbal.

Iancu a fost declarat atunci persona non-grata pentru declaratiile facute la adresa finantatorului FC Vaslui, Adrian Porumboiu, a directorului sistemului national de licentiere, Viorel Duru, si a altor persoane din fotbal.

FC Timisoara a terminat sezonul 2010/2011 pe locul doi, dupa campioana Otelul Galati, insa gruparea banateana a fost retrogradata in Liga a II-a din cauza faptului ca FRF nu i-a acordat licenta pentru sezonul viitor.

Aceasta decizie a dus la un conflict intre Marian Iancu si Sandu, primul acuzandu-l pe fostul seful FRF ca se afla in spatele deciziei care a dus la retrogradarea echipei sale.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Averea lui Marian Iancu, pusa sub sechestru. Omul de afaceri e judecat pentru spalare de bani in dosarul
Averea lui Marian Iancu, pusa sub sechestru. Omul de afaceri e judecat pentru spalare de bani in dosarul "Rafo"

Averea de zeci de milioane de euro a omului de afaceri Marian Iancu a fost pusa sub sechestru. Masura a fost luata de magistratul care l-a trimis dupa gratii pe Dan Voiculescu.

Iancu cere despagubiri de un milion de euro suporterilor alb-violeti!
Iancu cere despagubiri de un milion de euro suporterilor alb-violeti! "E Zambon 2"

 Organizaţia Suporterilor Timişoreni Druckeria a postat un comunicat în care sunt dezvăluite pretenţiile lui Marian Iancu în litigiul pe care intenţionează să îl aibă cu ASU Politehnica la TAS.

S-a produs inevitabilul: Poli Timisoara, depunctata de FIFA! Urmeaza retrogradarea
S-a produs inevitabilul: Poli Timisoara, depunctata de FIFA! Urmeaza retrogradarea

 Clubul lui Marian Iancu a fost sancţionat cu şase puncte pentru neplata datoriei către Slovan Liberec. Dacă nu se întâmplă o minune, pentru Poli urmează retrogradarea în Liga a III-a.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat
Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat

Surse din interiorul coaliției de guvernare PSD-PNL afirmă că, în discuția de luni, PSD l-a propus pe Cristian Popescu Piedone candidat comun la Primăria Generală, dar liberalii au refuzat să susțină această variantă.