Ministrul Sănătății: Numărul de decese asociate Covid-19 este mai mare decât cel raportat

Alocația de hrană a bolnavilor din spitale va fi actualizată cu indicele prețurilor de consum la alimente, din mai
Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, susţine că există diferenţe între numărul de decese cauzate de COVID-19 raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Ioana Mihăilă a fost întrebată duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă atunci când cineva spune că în România au murit 28.000 de oameni din cauza COVID-19, această cifră este corectă, conform News.ro.

“Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziţie, cifrele sunt mai mari. (…) Nu avem încă un raport final al comisiei, cu menţiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi alte baze de date de raportare”, a tranmis ministrul Sănătăţii.

Mihăilă a explicat de ce sunt atât de multe baze de date în care sunt raportate decesele de COVID.

“Ele au fost dezvoltate la momente de timp diferite în evoluţia pandemiei, atunci când ne referim la bazele de date, dar am început să colectăm date şi de la alte surse pentru a avea nişte chei de verificare a celor două baze de date. Aceste chei de verificare nu s-au potrivit cu niciuna dintre bazele de date, dar tind mai degrabă spre numărul mai mare de decese raportat în baza de date iniţială în alerte MS, baza iniţială de date unde decesele se raportează numeric decât în CoronaForms. Nu sunt rezultatele finale”, a transmis Mihăilă.

“Cred că cu toţii ne putem uita dacă dorim, şi fără să avem aceste rapoarte oficiale, la excesul de mortalitate raportat de Institutul Naţional de Statistică. Iar excesul de mortalitate este undeva la 40.000 atunci când comparăm anul 2020 cu anul 2019. Cu menţiunea că acest exces de mortalitate nu e obligatoriu să fie doar din cauza infecţiilor cu coronavirus, pentru că nu trebuie să uităm că, din păcate, anul 2020 a fost şi un an în care accesul la alte servicii medicale pentru pacienţii non-COVID a fost diminuat.”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că, după comunicarea datelor finale, o să ceară o analiză a proceselor, deoarece cel mai probabil s-a înregistrat o sumă de erori umane.

“Cred că următorul pas va fi să cer o analiză a proceselor, pentru că cel mai probabil este o sumă de erori umane. Şi atunci când avem această sumă de erori umane, e important să analizăm procesele, să vedem unde şi din ce cauză s-au produs acele erori umane şi să vedem ce proceduri trebuie să adoptăm pentru a reduce la minim riscul acesta de erori umane”, a declarat Mihăilă.

Ministrul a fost întrebat dacă exclude posibilitatea să fie rea voinţă sau intenţie din partea unor medici sau manageri de spital în raportarea acestor cifre false şi dacă a existat o ingerinţă politică în aceste raportări.

“Nu le-aş spune cifre false, le-aş spune diferenţe de raportare. Pentru a ajunge la astfel de cifre, rezultatele inadecvate au venit din toate judeţele ţării, de la mai multe unităţi sanitare, aşa că exclud posibilitatea existenţei unei înţelegeri între tot acest personal medical sau auxiliar care a raportat. (…) Ca să pot spune cu certitudine că a fost sau nu a fost o ingerinţă politică, cred că trebuie să ne uităm mai atent la cifre şi că această analiză va dura mai mult, ce vreau să cred este că nu a fost o ingerinţă politică”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Mucormicoza: „ciuperca neagră” care mutilează pacienții Covid din India
Mucormicoza: „ciuperca neagră” care mutilează pacienții Covid din India

Sâmbătă dimineață, Akshay Nair, medic oftalmolog urma să intre în blocul operator, pentru a interveni chirurgical la o tânără în vârstă de 25 de ani. Fata scăpase de infecția cu Covid în urmă cu trei săptămâni, scrie BBC.

Raluca Turcan: „Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii
Raluca Turcan: „Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii"

Inechitățile între femei și bărbați la locul de muncă s-au accentuat pe perioada crizei COVID, consideră ministrul muncii, Raluca Turcan. „Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii", spune ea.

UE analizează un nou tratament împotriva Covid-19. Ce este Sotrovimab
UE analizează un nou tratament împotriva Covid-19. Ce este Sotrovimab

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a lansat o investigaţie privind un nou medicament pentru tratarea pacienţilor de COVID -19, relatează vineri dpa.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.