Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani cu EXECUTARE. Sentinta este definitiva

×
Codul embed a fost copiat

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Transformatorul". Fostul ministru mai este obligat de instanta sa plateasca si trei milioane de lei daune materiale.

Decizia magistratilor vine dupa ce, in luna iulie a anului trecut, Relu Fenechiu fusese deja condamnat de Instanta Suprema la 5 ani de inchisoare.

Filmul evenimentelor din 12 iulie 2013

Relu Fenechiu este de vineri primul ministru in functie condamnat la inchisoare. Instanta Suprema i-a dat 5 ani cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu in dosarul "Transformatorul".

Fenechiu nu a renuntat inca la sefia Ministerului Transporturilor si a declarat pentru Gandul.info ca va face acest gest abia sambata, dupa o discutie cu premierul.

Citește și
Relu Fenechiu
DNA cere pedeapsa maxima pentru Fenechiu in dosarul "Transformatorul": 15 ani de inchisoare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cu toate acestea, presedintele Traian Basescu l-a revocat deja din functie, la cererea lui Victor Ponta. Magistratii i-au interzis lui Fenechiu sa mai candideze sau sa ocupe o functie publica timp de 3 ani. Decizia instantei a fost atacata cu recurs.

In prima sa reactie dupa aflarea sentintei Fenechiu promite ca isi va dovedi cu documente nevinovatia si anunta ca nu va pleca din Parlament

"Ma voi lupta in continuare. Stiindu-ma nevinovat, nu am tratat procesul cu seriozitate, insa din acest moment il voi trata", a declarat Fenechiu pentru Mediafax.

fenechiu
"Daca pana acum am tacut voi aduce si in public dovezile clare ca tot ceea ce mi se intampla este demn de Burkina Faso", a mai spus Relu Fenechiu, pentru Gandul.info.

Cu toate ca Fenechiu declarase pentru Gandul.info ca abia sambata isi va da demisia de la Transporturi, premierul a anuntat in urma cu putin timp ca liberalul a demisionat deja

"In urma discutiei cu mine Fenechiu a demisionat. Am trimis documentele la Cotroceni si daca au fost si semnate cu atat mai bine.", a spus Victor Ponta.

Pana la orice schimbare, de orice fel, Transporturile vor un ministru interimar - pe Victor Ponta.

Premierul a anuntat ca preia portofoliul pana cand Partidul National Liberal propune un nou nume pentru acest minister. Potrivit unor surse, printre numele vehiculate s-ar afla si cel al fostul ministru de Interne si actualul ministru delegat pentru Romanii de Pretutuindeni, Cristian David, dar si cel al unui apropiat al ministrului condamnat - deputatul liberal de Iasi Corneliu Cozmanciuc.

Oricum, o remaniere a Guvernului, o "analiza a ministrilor" cum a spus Victor Ponta, era vizata de premier pentru luna august.

RELU FENECHIU, CONDAMNAT LA 5 ANI DE INCHISOARE CU EXECUTARE, LIVE UPDATE:

ora 18:32: Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca Relu Fenechiu a fost "un ministru competent", care "si-a facut datoria", iar el nu regreta "nicio clipa" faptul ca un om competent a fost desemnat de catre partid in functia de ministru al Transporturilor.

"Din punct de vedere politic sunt de spus doua lucruri. Unul, ministrul Relu Fenechiu si-a facut datoria, s-a dovedit un ministru competent si a reusit in aceasta calitate doua lucruri extrem de importante pentru România: deblocarea fondurilor europene, programul pentru infrastructura, privatizarea CFR Marfa in conditii foarte complicate si intr-un timp foarte scurt. De aceea, eu ii multumesc pentru activitatea desfasurata in fruntea acestui minister si nu regret nicio clipa faptul ca un om competent a fost desemnat de catre partid in aceasta functie", a declarat Antonescu pentru MEDIAFAX.

ora 18:21 Premierul Victor Ponta a declarat ca a vorbit de doua ori la telefon cu Relu Fenechiu, atat imediat dupa sentinta de condamnare, cat si in urma cu trei minute, iar acesta a precizat de fiecare data ca demisioneaza, astfel ca l-a informat in acest sens pe presedintele Traian Basescu.

ora 18:10 Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functia de ministru al Transporturilor a lui Relu Fenechiu, la propunerea premierului Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, presedintele Traian Basescu a semnat vineri, decretul pentru revocarea din functia de ministru al Transporturilor, la propunerea prim-ministrului, a lui Relu Fenechiu.

De asemenea, presedintele a semnat numirea premierului Ponta ca interimar la Transporturi.

Relu Fenechiu a fost condamnat, vineri, de instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", iar fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare, decizia nefiind definitiva.

Fenechiu declara, anterior, pentru "Gandul" ca nu si-a depus inca demisia din functia de ministru si ca va face acest lucru maine, dupa o discutie cu premierul Victor Ponta.

ora 17:45: Condamnarile din dosarul "Transformatorul" au fost atacate cu recurs atat de Relu Fenechiu, cat si de DNA.

Hotararea luata vineri de instanta suprema in dosarul "Transformatorul", prin care au fost condamnati la inchisoare cu executare Relu Fenechiu si ceilalti inculpati din acest caz, va fi atacata cu recurs atat de ministrul Transporturilor, cat si de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Oficialii DNA au confirmat, pentru MEDIAFAX, ca va fi facut acest demers.

ora 17:02

Vicepresedintele PNL Cristian Adomnitei a declarat, comentand decizia justitiei in cazul Relu Fenechiu, ca este "un eveniment regretabil", "de nedorit nimanui", adaugand ca nu este cazul sa se discute despre un eventual inlocuitor al lui Fenechiu la sefia PNL Iasi.

 


Cristian Adomnitei a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX ca nu poate comenta decizia instantei, pentru ca nu cunoaste dosarul, dar ca este vorba despre "un eveniment regretabil":

"E un eveniment regretabil si neplacut, de nedorit nimanui. Relu Fenechiu a avut doua realizari foarte mari la Ministerul Transporturilor, respectiv deblocarea POS Transporturi si readucerea in tara a patru miliarde de euro, precum si privatizarea CFR Marfa. Toate marile proiecte importante ale Iasiului au avut sprijinul lui Fenechiu. Autostrada Iasi-Targu Mures a fost conceptualizata de catre domnul Fenechiu si tot el a sprijinit proiectul cu modernizarea aeroportului. E o pierdere mare pentru Iasi. Ar fi fost mai usor cand aveai un iesean in guvern. Nu exista un plan pe aceasta tema in PNL Iasi si nu am discutat acest lucru. Probabil ne vom consulta", a spus Cristian Adomnitei.

ora 16:59 Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat, pentru MEDIAFAX, comentand decizia justitiei in cazul Relu Fenechiu, ca acesta "a fost" un ministru bun si ca beneficiaza inca de prezumtia de nevinovatie.

ora 16:38 Ministrul demisionar al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat agentiei MEDIAFAX ca nu va demisiona din Parlament, in urma deciziei de condamnare pronuntata vineri: "Nu voi demisiona din Parlament", a spus Fenechiu.

ora 16:30: Ministrul demisionar al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat agentiei MEDIAFAX ca pana in prezent nu a tratat cu seriozitate procesul in care este implicat deoarece stia ca este nevinovat, dar ca din acest moment va trata cu seriozitate cazul.

ora 16:10 Victor Ponta a publicat pe contul sau oficial de Facebook urmatorul mesaj dupa condamnarea lui Relu Fenechiu: “Voi propune Presedintelui sa ia act de aceasta decizie, insa ramane sa imi asum eu portofoliul, pana cand PNL imi va face o propunere pentru functia de ministru al Transporturilor.”

ora 16:00 Ce s-a intamplat in "Dosarul Transformatorul", motivul pentru care Relu Fenechiu a primit 5 ani de inchisoare cu executare, cititi AICI.

ora 15:55 Victor Ponta estimeaza ca va detine interimatul pana la inceputul saptamanii viitoare, luni sau marti, cand ar urma sa primeasca o propunere oficiala din partea PNL pentru portofoliul Transporturilor.

Surse politice au declarat totodata ca, neoficial, pentru postul de ministru a fost propus Ovidiu Silaghi, varianta pe care insa premierul Ponta o analizeaza inca la acest moment, avand in vedere ca acesta a facut obiectul unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

"Premierul vrea sa se lamureasca daca nu vor aparea probleme in cazul lui Silaghi, daca acesta va fi propus si oficial de catre PNL ca ministru", au aratat sursele.

ora 15:50 Victor Ponta a confirmat ca va fi noul ministru interimar la Transporturi: "Da, voi prelua eu interimatul pana va propune PNL un nou ministru"

ora 15:45 Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor, iar premierul Victor Ponta va prelua interimatul la conducerea ministerului, au declarat surse oficiale.

"Pana la aceasta ora, premierul nu a primit o propunere oficiala din partea PNL, iar premierul a decis sa preia interimatul", au aratat sursele.

Seful Guvernului a discutat in prealabil cu Fenechiu, care i-a transmis ca va parasi postul de ministru.

ora 15:25 Fratele lui Relu Fenechiu , Lucian, a primit o pedeapsa tot de 5 ani de inchisoare cu executare, decizia nefiind insa definitiva.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Ce s-a intamplat in
Ce s-a intamplat in "Dosarul Transformatorul", motivul pentru care Relu Fenechiu a fost condamnat

Liberalul Relu Fenechiu paraseste Guvernul Ponta in ziua in care a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Tranformatorul", dupa ce a fost sustinut pana in ultima clipa atat de catre Crin Antonescu si Victor Ponta.

DNA cere pedeapsa maxima pentru Fenechiu in dosarul
DNA cere pedeapsa maxima pentru Fenechiu in dosarul "Transformatorul": 15 ani de inchisoare

Procurorul DNA a cerut, joi, instantei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu si a celorlalti inculpati din dosarul "Transformatorul" la pedepse cu inchisoarea cu executare orientate spre maxim.

Fenechiu, despre audierea la DNA: Mi se pare putin deplasat. Se putea si fara sa chemi un demnitar
Fenechiu, despre audierea la DNA: Mi se pare putin deplasat. Se putea si fara sa chemi un demnitar

Ministrul Relu Fenechiu a declarat vineri, dupa ce a fost audiat la DNA ca martor in dosarul fostului secretar de stat Valentin Preda, ca i se pare "putin deplasat" demersul procurorilor.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).