Ministrul Marcel Vela: ”Se instituie carantină totală în Suceava și 8 comune din zonă”

×
Codul embed a fost copiat

Suceava a devenit, luni noapte, primul oraș din țară plasat în carantină. Aceeași măsură a fost luată și pentru alte 8 localități din apropiere.

Restricțiile apar în Ordonanța Militară cu numărul 6 , care a venit în contextul în care în județ avem aproape 600 de îmbolnăviri cu noul virus.

Potrivit autorităților, de acum nu se întră și nu se iese din aceste zone roșii. Excepție fac oamenii nevoiți să meargă la muncă și cei care vin în ajutorul populației.

Ministrul Marcel Vela: "Se instituie pe perioada stării de urgență măsură de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele 8 comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moară, Șcheia, Patrauti și Mitocu Dragomirnei. În zona carantinată prevăzută este permisă intrarea, respectiv ieșirea transportul de marfă, indiferent de natură acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației."

Astfel, odată cu plasarea în carantină, municipiul Suceava și celelate 8 localități au granițele închise. Vor putea intra și ieși doar pesoanele care sunt nevoite să meargă la serviciu sau vin în sprijinul populației de acolo.

Citește și
coronavirus
Mai mulți tineri din Turcia s-au deghizat în medici pentru a ajunge la o petrecere
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Vizate de restricții sunt și gările, autogările din zonă, dar și aeroportul din Suceava.

Marcel Vela, ministrul de Interne: "Accesul pe aeroportul internațional „Ștefan cel Mare" Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale."

Luni-noapte, CFR a precizat că vor fi emise tichete de călătorie spre Suceava și zona limitrofă doar persoanelor care își desfășoară activitatea acolo. Călătorii vor fi nevoiți să prezinte o adeverință de la angajator și legitimația de serviciu.

Autoritățile locale spun că măsurile au fost luate pentru a sprijini populația, în condițiile în care în județ au fost confirmate până aseară aproape 600 de cazuri de îmbolnăvire cu noul virus.

Ion Lungu, primarul Sucevei: "Nu este o surpriză totală pentru mine, pentru noi, că ajungem în acest loc. Faptul că din 2109 persoane confirmate la nivel de țară, 593 sunt din județul Suceava, ne așteptăm la o asemenea decizie. Eu cred că este un lucru bun până la urmă pentru că vom reuși să salvăm cât mai multe vieți. Lucrul de noutate care îl aduce această ordonată militară se referă la faptul că practic este închis orașul în ceea ce privește întrările și ieșirile din oraș. Vestea bună din această ordonanță militară este că nu ne închide orașul din punct de vedere economic. Cei care au afaceri în Suceava, care merg la serviciu au această posibilitate să între în oraș. Deci este clar că sucevenii nu mai pot umblă cum vor ei prin oraș, trebuie să își justifice prezența pe stradă, cum era de fapt și până acum."

Celelalte localități din județ se află într-o zona de protecție.

Ion Căpraru, primarul localității Ipotești: "În comuna Ipotești am procedat la dezinfectarea străzilor din toată comuna, în toate cele trei sate. Am făcut totodată dezinfecția la stațiile de autobuz, farmacii, biserici, magazine. Ca centru de carantină am luat legătura cu firmele care au pensiuni, ca în cazul în care avem nevoie de loc pentru carantină să ne pună la dispoziție pensiunile, ca să avem unde caza persoanele."

Andriciuc Vasile, primarul localității Șcheia: "Noi suntem pregătiți de când s-a dat Ordonanță cu Nr 1. Avem sub control din poliția locală 169 de persoane care sunt verificate de acasă. Nu avem niciun cetățean din comună identificat cu acest virus. Ne luăm toate măsurile că să evităm răspândirea acestui virus. Am limitat pe cât posibil accesul la cabinete medicale având consultațiile prin mediul online."

Oamenii care vor ieși din casă vor fi în continuare verificați de autorități, iar dacă nu au un motiv întemeiat pentru a părăși domiciliul și declarația corespunzătoare riscă să fie amendați.

Declarațiile făcute la sediul MAI:

Bogdan Despescu:

- S-a adoptat ordonanța militară nr. 5

- Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor dinspre şi înspre Spania pentru 14 zile

- Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor dinspre şi înspre Italia pentru 14 zile

- Cine pleacă din carantină repetă carantinarea și răspunde penal

Raed Arafat:

- Raportul centrului național de la ora 20:00 ne arată că sunt 2.109 cazuri confirmate în țară. 65 de decese care sunt cauzate de Covid 19

- Vreau să subliniez situația deosebită în care se află Suceava. Din cele 2.109 de cazuri, 593 se află în municipiul Suceava.

- O să mă refer la ordinul prin care am stabilit că pacienţii nu pot să rămână în UPU şi că trebuie să fie internaţi chiar dacă nu au testarea pentru COVID infirmată sau confimată. Am făcut unele reacţii şi vreau să clarific ordinul.

- Articolul 2, alin. 2 spune: 'Pacienţii prevăzuţi la alin. 1, pentru care este necesară spitalizarea, sunt internaţi în secţiile spitalului unde s-au prezentat - asta e prima variantă - în secţiile celorlalte spitale de specialitate conform prevederilor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1091 pe 2006 (...) - a doua variantă - sau în spitale nominalizate de Direcţiile de Sănătate Publică - a treia variantă - care pot să fie şi spitalele de suport pentru COVID care sunt anunţate de Ministerul Sănătăţii.

- Deci, nimeni nu a zis că bolnavul se internează obligatoriu în spitalul respectiv, dar o soluţie pentru bolnav trebuie să fie găsită, iar bolnavul, dacă este în stare critică, trebuie să fie tratat. Şi aici vorbim de exemplu de cazuri de traumă, care sunt suspicionate să aibă şi COVID. Nu pot să aştepte trauma să fie tratată până se termină testul pentru COVID.

Marcel Vela:

- Am adoptat ordonanța militară nr. 6 privind instiuirea măsurii de carantinare asupra muncipiului Suceava, asupra unor comune din zona limitrofă.

- În carantină intră alte 8 comune.

- Pe perioada stării de urgență se constituie o zonă de protecție. În zona carantinată e permisă intrarea sau ieșirea pentru: transportul de mărfuri, persoanele care nu locuiesc dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, administrația publică locală, a serviciilor de utilitate publică, comunicații.

- Ministerul Transporturilor și operatorii economici din transportul de persoane nu vor comercializa bilete pentru zona carantinată.

- În zona de protecție vor stabili măsuri specifice privind intrarea sau ieșirea persoanelor. Este interzisă deplasarea între localitățile din zonă.

- CJ Suceava împreună cu primariii din localitățile de carantinare și protectie vor lua măsuri pentru a funcționa aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără aparținători, utilități.

- Este strict interzis accesul între localități decât cele deschise circulației publice. Sunt abilitate să aplice: Poliția, Jandarmeria, Poliția Locală, Ministerul Transporturilor.

- Conducerea MAI, Guvernul României, asigurăm cetățenii din Suceava de toată susținerea noastră. În aceste momente, unitatea românilor ne va face mai puternici și mai încrezători că vom învinge.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Un om de afaceri îi acuză pe medicii care demisionează: „Până azi, cei care mureau erau pacienţii”
Un om de afaceri îi acuză pe medicii care demisionează: „Până azi, cei care mureau erau pacienţii”

Un antreprenor din Iaşi care activează în domeniul serviciilor medicale acuză cadrele medicale că tolerează de 30 de ani lipsurile din sistemul medical, iar “azi fug prin demisii din spitale“.

Mai mulți tineri din Turcia s-au deghizat în medici pentru a ajunge la o petrecere
Mai mulți tineri din Turcia s-au deghizat în medici pentru a ajunge la o petrecere

Poliţiştii din Turcia au arestat luni mai multe persoane, inclusiv unele deghizate în medici, care au transformat o vilă privată într-un club de noapte şi au organizat o petrecere, în pofida riscurilor de răspândire a noului coronavirus.

În timp ce medicii acuză lipsa echipamentelor de protecție, România exportă combinezoane în Italia
În timp ce medicii acuză lipsa echipamentelor de protecție, România exportă combinezoane în Italia

În timp ce medicii din România acuză lipsa echipamentelor de protecție și riscă infectarea cu coronavirus în fiecare zi, combinezoanele produse în țară ajung la export.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 30 martie. 2.109 de cazuri confirmate, 593 doar în Suceava
Coronavirus România, LIVE UPDATE 30 martie. 2.109 de cazuri confirmate, 593 doar în Suceava

Coronavirus România, LIVE UPDATE 30 martie. România intră în scenariul 4, după ce în țară s-au confirmat oficial 2.109 cazuri de infectare cu coronavirus, dar și 65 de decese cauzate de COVID-19. 209 de persoane au fost declarate vindecate.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.