Imaginile violente pe care Romania nu le-a mai vazut de la mineriade. VIDEO si GALERIE FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Protestul din Piata Universitatii a devenit violent, dupa ce oamenii au rupt gardurile si au iesit in bulevard - unii aruncand cu pietre si bucati din caldaram in jandarmi.

Protestul din Piata Universitatii s-a incheiat, duminica noapte, in jurul orei 1.00, dupa aproape 12 ore, aproximativ 30 de manifestanti care mai erau in zona fantani de la Facultatea de Arhitectura fiind ridicati de jandarmi, care i-au incercuit si i-au dus la dube. 

Cei aproximativ 30 de protestatari ramasi la Piata Universitatii duminica noapte, dupa ora 24.00 si dupa ce majoritatea manifestantilor au plecat spre Piata Unirii, unde au avut loc incendieri si vandalizari, au fost incercuiti de un cordon de jandarmi.

Ulterior, jandarmii i-au luat pe acestia si i-au dus la dubele aflate in Piata Universitatii.

In urma protestelor de duminica din Capitala au primit ingrijiri medicale 51 de persoane, 19 au fost duse la spital, dintre care patru jandarmi, potrivit informatiilor de la SMURD si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. 

Citește și
protest
Lideri ai galeriilor Dinamo si Steaua, identificati printre manifestantii de la Universitate
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Pompierii au intervenit pentru stingerea a patru incendii pana la ora 23.50. Zonele in care au fost incendii au fost pasajul Unirii, bulevardul Marasesti, magazinul Cocor si strada Halelor, unde a ars o masina, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Vasile Daniel.

(In inregistrarea Editie Speciala, puteti urmari la secunda 28 0 secventa de cascadorii rasului cu unul dintre jandarmi, care isi pierde echilibrul incercand sa foloseasca spray-ul din dotare)

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR - 15 ianuarie

00:05 Echipajele ISU Bucuresti au acordat prim ajutor in cazul a 25 de persoane, intervenind pentru stingerea a patru incendii, pana la ora 23.50, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al institutiei, Vasile Daniel.

ISU bucuresti a acordat prim ajutor pentru 25 de victime, din care 20 au fost duse la spital, din care doi sunt jandarmi, a spus Vasile Daniel. La miezul noptii, erau patru incendii in desfasurare, la care s-a intervenit cu 7 autospeciale cu apa si spuma.

Diana Sarca, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei declara ca persoanele care au provocat distrugeri "vor fi identificate si anchetate in baza imaginilor furnizate de televiziuni."

Bilantul violentelor de duminica seara: incendii, vitrine sparte, garduri rupte, masini avariate. Cristian Popescu "Piedone", primarul sectorului 4, a declarat ca si in zona restaurantului Budapesta a fost distrus mobilierul stradal.

In prezent, bulevardul Dimitrie Cantemir este eliberat in totalitate, dar exista suspiciuni ca protestatarii s-ar regrupa in spatele blocurilor. Protestul continua pasnic in Piata Universitatii, iar efectivele de jandarmi au fost suplimentate cu zeci de ofiteri.

Ora 23:28: Aproximativ 350 de protestatari au ramas la Universitate si striga "Noi de-aici nu plecam, nu plecam acasa". Atmosfera este pasnica, oamenii scandeaza doar sporadic. Unii dintre ei s-au urcat pe chioscuri.

Protestatarii din Piata Universitatii au inceput sa plece in jurul orei 22.00, unii spre gurile de metrou, iar altii spre Piata Unirii.

Jandarmeria a format un cordon la gurile de metrou spre Spitalul Coltea si Palatul Sutu, pentru a nu se mai circula pe partea spre Unirii. Gurile de metrou de la Universitate, spre Unirii, s-au inchis.

23:09 Spatii comerciale din zona Unirii au fost vandalizate, cel mai afectat fiind un magazin de telefonie mobila, de unde s-au furat aparate si alte accesorii.

Totodata, magazinul alimentar din spatele complexului comercial Unirea a fost vandalizat. Geamuri de la case de schimb valutar au fost sparte in furia unor grupuri de protestatari.

Tot in zona Unirii, un chiosc de ziare a fost incendiat, pompierii stingand focul.
 

VIDEO by Remus Achim

23:02 Conflictul a izbucnit dupa ce manifestantii au dat foc la un panou publicitar. Totodata, si o ghereta de la BRD Unirii a fost incendiata de manifestanti.

Jandarmii au intervenit cu un tun cu apa, in timp ce manifestantii arunca cu pietre. Unii dintre ei au incercat sa-i atace pe jandarmi cu niste carucioare similare celor de la supermarket.

Jandarmii se grupeaza pe trei sectoare in zona, unii actionand spre zona Tineretului, altii spre Carrefour, iar ceilalti spre Palatul de Justitie.

Manifestantii violenti au dat foc mai multor obiecte in zona magazinului Unirea, printre care si mobilier stradat, jandarmii intervenind cu tunuri cu apa.

22:34 Jandarmii incep sa urce in dube grupuri de manifestanti care au protestat violent pe traseul dinspre Universitate spre Piata Unirii.

Plutonul de jandarmi care actioneaza este insotit de trei autospeciale si o duba mare in care sunt ridicate persoanele violente.

Cordonul din fata plutonului alearga dupa manifestanti si ii urca in dube pe cei pe care ii prind. Un magazin de langa Spitalul Coltea a fost incendiat

22:12 Violentele s-au mutat in zona Spitalului Coltea, dupa ce jandarmii s-au intors la Universitate, iar manifestantii i-au urmarit, aruncand in ei cu petarde si pietre.

Ei au incendiat tomberoane si un semafor.
Jandarmii continua sa dea cu gaze lacrimogene.
Manifestantii arunca cu pietre, iar jandarmii incearca sa-i impinga din nou spre Piata Unirii.

In zona intervin si aproximativ 80 de angajati de la Serviciul de Interventie Rapida.

Purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, a declarat, duminica seara, ca 19 agresori care au aruncat cu pietre si mobilier stradat spre fortele de ordine au fost identificati si dusi la sectiile de politie.

"Nouasprezece persoane care au aruncat cu pietre si mobilier stradal spre fortele de ordine au fost identificate si duse la sectiile de politie", a spus Marius Militaru.


21:51 Pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torte si de la tuburile de gaze lacrimogene blocheaza drumul dintre Universitate si Unirii, pe Bulevardul I.C. Bratianu, iar zona de langa magazinul Cocor este afectata pe o raza de cativa metri.

Pe Bulevardul I.C. Bratianu, care leaga Piata Universitatii de Piata Unirii, abia se mai poate circula, in urma ciocnirilor care au avut loc in aceasta zona intre manifestantii violenti si jandarmii care au intervenit pentru mentinerea ordinii. Pe strada au ramas pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torte si de la tuburile de gaze lacrimogene.

Zona de langa magazinul Cocor, unde manifestantii au incendiat suporturi de plastic si lemne, este afectata pe o raza de cativa metri


21:20 Manifestantii violenti care au plecat din fata Palatului Sutu au ajuns in Piata Unirii si au dat foc la diverse obiecte, traficul fiind blocat.

Manifestantii au dat foc la mai multe obiecte, hartii, plastic si resturi menajere. Ei arunca cu petarde fumigene si cu pietre.
Ei au creat doua puncte de indendiere, la distanta de 50 de metri unul de celalalt.

Traficul rutier este blocat in zona magazinului Unirea.
Jandarmii intervin cu gaze lacrimogene incercand sa-i indeparteze pe manifestanti.

21:10 Conflicte violente au avut loc anterior in zona Spitalului Coltea si a magazinului Cocor.

Jandarmii care au suplimentat numarul de scutieri au activat tunurile de lacrimogene de la distanta.

La fata locului a venit un echipaj al ISU Bucuresti pentru a stinge focul, fiind pregatit de interventie si un echipaj SMURD.
Jandarmii continua sa ii impinga pe manifestnti spre Piata Unirii.
 

20:50 Aproximativ o suta de protestatari au plecat de la Universitate spre Piata Unirii, strigand "la Unirii".

Cu putin timp in urma, violentele s-au intensificat in zona magazinului Cocor, unde manifestantii violenti care au plecat din fata Palatului Sutu au rasturnat o toneta de ziare si arunca cu pietre si torte, suporturi de plastic care delimiteaza sensurile de mers fiind incendiate.

Protestatarii au adus suporturi de plastic care delimiteaza sensurile de mers si lemne in mijlocul strazii, in zona magazinului Cocor, si le-au dat foc. Manifestantii arunca cu petarde fumigene si cu pietre.

20:40 Jandarmii care au suplimentat numarul de scutieri au activat tunurile de lacrimogene de la distanta.

La fata locului a venit un echipaj al ISU Bucuresti pentru a stinge focul, fiind pregatit de interventie si un echipaj SMURD.

Violentele s-au intensificat in zona magazinului Cocor, unde manifestantii violenti care au plecat din fata Palatului Sutu au rasturnat o toneta de ziare si arunca cu pietre si torte, suporturi de plastic care delimiteaza sensurile de mers fiind incendiate.

Protestatarii au adus suporturi de plastic care delimiteaza sensurile de mers si lemne in mijlocul strazii, in zona magazinului Cocor, si le-au dat foc.


Jandarmii care au suplimentat numarul de scutieri au activat tunurile de lacrimogene de la distanta.

Manifestantii arunca cu petarde fumigene si cu pietre.

La fata locului a venit un echipaj al ISU Bucuresti pentru a stinge focul, fiind pregatit de interventie si un echipaj SMURD.
Jandarmii continua sa ii impinga pe manifestnti spre Piata Unirii.


Echipajele de scutieri au fost suplimentate pentru a face fata celor cateva sute de manifestanti violenti care arunca cu pietre, petarde si lemne in jandarmi, incidentele avand loc in zona Spitalului Coltea.

Incidentul a pornit dupa ce aproximativ 300 de persoane s-au amplasat in zona Palatului Sutu, avand un banner mare pe care scrie "Mandru ca sunt huligan - Libertate pentru suporteri". Ei au fost localizati de jandarmi care au incercat sa formeze un cordon pentru izolarea lor.

Majoritatea tineri, acesti manifestanti au cagule sau fulare care le acopera fata.

Ei striga diverse lozinci specifice manifestarilor sportive.
Jandarmii ii imping spre Piata Unirii.

Manifestantii arunca cu pietre, petarde, lemne sau alte obiecte contondente. Ei blocheaza bulevardul, traficul rutier spre Piata Unirii fiind blocat.


La fata locului sunt foarte multe echipaje al SMURD,
pregatite sa intervina.

In acest timp, alte sute de persoane continua sa protesteze pasnic la Universitate, in fata Teatrului National.

Echipajele SMURD au intervenit pentru a acorda ingrijiri medicale in cazul a cinci persoane, dintre care doi jandarmi, la Universitate, statistica fiind valabila pana la ora 19.30.

Doua femei au fost transportate la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti dupa ce au lesinat. O alta persoana a lesinat, dar nu a avut nevoie de internare. Cei doi jandarmi sunt loviti usor.

Manifestantii din Piata Universitatii au rupt cordoanele de jandarmi au iesit in bulevard, in scopul de a ocupe piata.
Traficul rutier a fost blocat.

Incidentele au avut loc in fata Teatrului National. Unii dintre protestari au aruncat cu torte aprinse, cu pietre, cu bucati din caldaram si alte obiecte contondente, in bulevard si spre jandarmi. Unul dintre jandarmi a fost ranit la cap. Jandarmii au intervenit in forta, cu gaze lacrimogene.

Aproximativ 50 de jandarmi fug dupa manifestantii care au participat la astfel de violente. Alti 40 de jandarmi intervin in strada refacand cordonul. Mai multi tineri au fost ridicati si dusi la dube.

Este pentru a treia zi cand oamenii se aduna in centrul Capitalei. Sunt calmi si spun ca vor un singur lucru, anume sa vorbeasca despre nemultumirile pe care le au, sa-si spuna pasurile.

Toata lumea face apel la calm si sa nu mai fie violenta. Oamenii se aduna treptat, la ora transmiterii acestei stiri fiind deja cateva sute de persoane care scandeaza, arboreaza pancarte sau flutura steagul national, emblematic pentru Revolutia din decembrie 1989.

Unii manifestanti spun ca au venit pentru a-l sustine pe Raed Arafat, dar numarul acestora este redus in comparatie cu cel al celor din zilele anterioare. Mesajul s-a schimbat, nemultumirile fiind in principal legate de problemele sociale si economice.

Imagini din mijlocul protestelor: jandarmul insangerat in urma protestelor. Boc l-a vizitat azi

Apel la calm au facut duminica si primarul general Sorin Oprescu, Transparency International Romania, dar si Jandarmeria Romana. La fel a inceput si sambata: pasnic, cu oamenii grupati in diverse parti ale Pietei Universitatii, la KM O sau la fantani, in fata Facultatii de Geografie.

Cei mai multi dintre protestatari scandau lozinci impotriva presedintelui, dar nu lipseau nici cele privind taxa auto, pensiile sau lipsa medicamentelor.

Sambata au fost si multi revolutionari, care la un moment dat s-au luat la bataie intre ei, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru a-i desparti. Tot sambata, prin Piata Universitatii au trecut si cativa lideri sindicali de la Educatie, spunand ca este un protest al societatii civile.

Becali si galeria Stelei CONDAMNA Peluza Sud pentru violentele de la Universitate! Vezi cum a reactionat patronul Stelei


Dar, odata cu lasarea intunericului, protestul a degenerat ajungandu-se la "lupte de strada". 30 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar alte zeci au fost ridicate in urma violentelor.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cum s-a trait ziua de 15 ianuarie in toata Romania. Evenimentele din orasul tau
Cum s-a trait ziua de 15 ianuarie in toata Romania. Evenimentele din orasul tau

Duminica, aproximativ 150 de manifestanti din Brasov au fost opriti de jandarmi la gara, de unde doreau sa plece spre Bucuresti. Alti 30 de protestatari craioveni au fost dusi la sectia de politie, fiind opriti in gara Rosiorii de Vede.

Lideri ai galeriilor Dinamo si Steaua, identificati printre manifestantii de la Universitate
Lideri ai galeriilor Dinamo si Steaua, identificati printre manifestantii de la Universitate

Reprezentantii Jandarmeriei Romane au sustinut o conferinta de presa cu privire la protestul din Piata Universitatii.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.