Loteria produselor naturiste: vanzatorii spun ca trateaza bolile, medicii - ca le provoaca. Care e cel mai falsificat ceai

×
Codul embed a fost copiat

RISCURI LA PLICULET, partea a III-a. Plantele medicinale stau la baza medicamentului de sinteza si au efecte tamaduitoare, doar ca la noi nimeni nu e obligat sa repecte o concentratie minima sau maxima in produse.

Acest producator de produse naturiste isi cultiva propriile recolte de plante medicinale. In sere intinse pe mai multe hectare langa Bucuresti dar si in Teleorman firma creste aloe, langa lanuri de "motul curcanului", dar si multe plante exotice, alaturi de flori care se gasesc si in salbaticia Romaniei.

Pericolul ascuns in plantele "made in China"
In uscatorul ferit de lumina si umiditate, angajatii intorc plantele, in timp ce tocatorul marunteste un soi de castravete exotic din care o saptamana mai tarziu, iau nastere pastile menite sa reduca glicemia. Patronul ne asigura ca toate culturile sunt bio, face rotirea lor si nu foloseste niciun ingrasamant. Sustine ca a vrut la un moment dat sa aduca marfa din China, de unde si-a comandat cateva echipamente pentru procesare, dar a testat calitatea plantelor in propriul laborator si a renuntat la importuri.

Stefan Manea, patronul companiei spune ca a avut surprize foarte mari: “Din China sunt absolut toate tratate. Tratate urat, cu substante care sunt extrem de toxice….pasiflora avea pana si plumb…"

Citește și
CSID
Atentie la tratamentele homeopate. Plantele, la fel ca si medicamentele, pot avea efecte adverse grave
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Sunt valori mari, pe care Stefan Manea, de profesie inginer chimist, le intelege. Inainte de revolutie a lucrat 2 decenii in Institutul de Cercetari Chimico-Farmaceutice. A avut functii de conducere in uzine chimice de la noi si a predat la Politehnica, asa ca a avut de a face cu multe produse toxice. Dupa Revolutie s-a reorientat catre industria naturista si spune ca nu il poate pacali niciun potential furnizor, cat timp si-a angajat experti farmacisti si chimisti, in propriul laborator. Se lauda ca si-a certificat fabrica si serele dupa standardele din Germania si declara ca nu poti vorbi de produse naturiste sanatoase, decat pe terenuri neafectate de ingrasaminte.

Costa de 3 sau chiar 5 ori mai scump sa obtii productii eco, dar poti oricand sa apelezi la furnizori externi, dispusi sa aduca marfuri ieftine. Inginerul vorbeste si despre loturi ale unor furnizori locali, care i-au trimis mostre de marfa, in vedere unor parteneriate.

Plantele vindecatoare atrag metalele grele
Cerasela Gird, profesor farmacognozie Facultatea de Farmacie: "Cand se recolteaza un produs, nu se duce in varful dealului, se ia de pe marginea drumului, din sant. Cat musetel nu creste pe marginea drumului, cata coada soricelului, cata rostopasca nu creste? Sunt produse care inmagazineaza foarte multe metale grele! "

Ioana Cacovean este farmacist si presedintele Patronatului Farmacistilor de la noi. "Conteaza foarte mult calitatea produsului, cum e crescuta planta, cum este uscata, cum este concentrata, cum este maruntita, cum este transformata, si atunci noi luam nu stiu ce produs, spune ca are nu stiu ce efect, si el nu are nimic”, explica ea.

De pilda, la lavanda substanta activa este numai in flori. Ceea ce inseamna ca se pierde mult. Iar producatorii, ca sa castige, toaca toata planta. Consumatorii cer marfuri aspectuoase, cu miros intens, insa asta nu inseamna efect benefic, in cazul multor plante. O fi planta cu efecte terapeutice uimitoare, daca e viciata prin modul de recoltare si procesare, clientul ajunge sa dea banii de pomana, visand la remedii miraculoase.

Sunatoarea, regina falsurilor
Ceaiul de sunatoare e printre cele mai des alterate in compozitie, cand vine la plic, sustin cei de la Facultatea de Farmacie. Afacerile se extind, magazinele naturiste se inmultesc. La fel cum se inmultesc si pliantele cu reclama, care mai de care mai atragatoare, dar si cu informatii prin care furnizorii incalca legea.

Acest magazin de langa o piata e cunoscut drept "plafarul cu oua". Doamna Beatrice s-a mutat acum doi ani de la vitrina cu marfuri alimentare, la tejgheaua cu flacoane. De la ulei, iaurt si oua, acum recomanda imunostimulatoare si capsule care reduc glicemia si regleaza tractul intestinal. Stie dupa nume toate produsele de la raft, poate vorbi ore in sir despre diversi producatori si importatori, si spune ca se ajuta de mai multe cataloage cu plante, atunci cand face recomandari.

Cerasela Gird avertizeaza asupra acesor magazine: “Nu au cunostintele necesare, si niste pliante sa citeste de pe ele nu inseamna ca il ajuti pe pacient, absolut deloc. Iar ideea asta de a povesti din experienta ta este total neavenita, pentru ca noi nu suntem identici ca si organism, eu pot sa beau un ceai sau o capsula cu extract de salcie, pentru ca nu am hiperaciditate la nivel gastrointestinal. Iar un alt pacient caruia ii spun sigur, luati-l e aspirina naturala, va face foarte bine, deci s-ar putea sa simta niste fenomene pe mucoasa gastrica. "

Ceaiul pentru respiratie care provoaca astm
Multi cred ca tot ce e din plante e automat sanatos. Romanii merg pe mana celor care promoveaza produsele si trec mai putin pe la un medic specializat in medicina alternativa. Dupa ureche si mai putin pe informare – sau, daca se informeaza, o fac din reviste de medicina alternativa si de pe Google.

Cerasela Gird da ca exemplu imunostimulatoare care, de fapt, nu se recomanda pacientilor cu boli autoimune, dar acest lucru nu e precizat in proaspect. Un alt exemplu: un ceai care se foloseste in degajarea cailor respiratorii si care face exact invers, intretine crizele de astm.

Exista studii noi, la nivel mondial care arata, in timp, ca unele plante nu pot fi consumate asa cum stiam acum 100 sau chiar acum 5 ani. Exista o diferenta intre consumul frecvent din prezent, si cel de acum 2 mii de ani: Tatiana Onisei explica. “Daca tu mananci zi de zi, si au fost cazuri cand unii au luat tataneasa un an de zile si au murit. Daca medicamentul il iei scurt, produsul naturist il iei sa iti fie bine”

"Noi le vindem, daca omul zice ca aia vrea"
In Romania gasesti ceai de tataneasa, la 3 lei plicul. Specialistii spun ca are alcaloizi pirolizdinici, care dau toxicitate la ficat. Cu totul altceva auzi insa despre plante in randul celor care le vand: ei spun ca pot trata si cancerul.

Si totusi, Diana Tutulea, patronul unui magazin de profil, are o alta varianta. "Unele le iei sa te afli in treaba, altele ajuta putin. Ei sunt destul de convinsi de reclamele astea. Noi le comercializam, daca omul zice ca aia vrea?"

In mediul online gasesti la vanzare ceaiuri din produse care teoretic sunt interzise de Ministerul Sanatatii. Marul Lupului este extrem de benefic pentru uz extern, pentru tratarea de eczeme, dermatoze, arsuri si rani, dar si pentru regenerarea pielii. Este insa interzis la consum intern, fiind pe o lista de plante care nu sunt permise la ingerare pentru ca au elemente toxice, care distrug in timp tesuturile din ficat. Si totusi un fitoterapeut renumit in judetul Bihor il promoveaza pe internet, sustinand in diverse filmulete de prezentare ca poate elimina ulcerul. Unii l-ar putea contrazice, spunand ca te elimina de tot.

Senna si crusinul, periculoase pentru copii si varstnici
Cerasela Gird explica: "Noi tot spunem - plantele se folosesc de mii de ani! Ceea ce nu intelegem, asa cum noi ne adaptam organismul la tot ce inseamna schimbari climaterice, acelasi lucru se intampla si cu planta medicinala! Ea practic isi sintetizeaza, isi creeaza niste bariere proprii, care o ajuta pe ea, dar asta nu inseamna ca daca pe ea o ajuta, noua ne face bine."

Frunza de Senna e cunoscuta pentru efecte laxative benefice organismului. La fel Crusinul. Doar ca multi producatori omit sa faca mentiuni foarte importante, pe ambalaje. Sunt foarte riscante pentru copii, nu se recomanda copiilor sub 12 ani, dar pe piata exista siropuri cu senna pentru copiii mici. Cel mai neplacut efect este dezechilibrul electrolitic. Cerasela Gird spune ca “practic secatuiesti organismul de electroliti si atunci apar si tulburarile de ritm si abia atunci pacientul se sperie. Crusinul se recomanda o singura cana pe zi, seara, si maxim 7 zile. Deci in niciun prospect nu o sa vedeti asa ceva! Nimeni nu scrie atentie, se adinistreaza doar in constipatie acuta, nu in constipatia cronica!"

Chirurgul oncolog Gabriel Mitulescu observa zilnic valul de incredere si asigurari pe care il dau laxativele din plante. Citeste online marturii si povesti de succes, in curele cu Crusin, insa cazuistica sa din sala de operatii ii arata altceva: “consumul de laxative e prin el insusi nociv”, spune medicul. “Toate au crusin pentru ca trebuie sa fie bun si eficient. Atunci trebuie puse substante care biciuiesc intestinul, irita mucoasa ca sa poata sa vina apa in colon si vasele de singe si acesta sa se destinda"

Ceaiurile care cresc pilozitatea celor mici
Si in privinta ceaiurilor anti-colici, pentru copii, una spune vanzatorul de la buticul din piata, care afirma ca se iau pe termen lung, si alta afirma profesorul farmacologul, care spune ca sunt recomandate doar pe termen foarte scurt.

Cerasela Gird, profesor cercetator: "Ele au fructe de anason, de fenicul de coriandru, produse vegetale foarte cunoscute de literatura. Acolo producatorii ar trebui sa treaca mare ca trebuie folosite doar pentru 2,3 saptamani. Si avem situatii de mamici, care doar pentru ca acel copil se linisteste, ii da mai mult. Undeva la 6,7 ani ai copilului, mamica observa ca acel copil are o pilozitate mai mare comparativ cu alti copii de varsta lui. Observa la fetite la 8 ani semne de pubertate precoce. "

Vindeca sau produc cancer?
Tatiana Onisei, sef laborator: "Am vazut acum studii, din 2011 2013 care scot, in urma unor studii clinice, informatii ingrijoratoare despre folosirea pe termen lung a anumitor produse. Poti face cancer daca folosesti mult un anumit produs.” SI poate fi cazul unor produse uzuale, ca Ginko biloba. Are compusii care declanseaza reactii alergice in cascada. Si in special la nivel gastrointestinal. Micro pana la macrohemoragii!"

E o industrie in care conteaza consumul masiv al acestor, si mai putin in ce conditii se fac tratamentele si se obtin leacurile. Ioana Cacovean, farmacist, spune ca in opinia sa, “aceasta este calea, a folosirii suplimentelor, dar problema se pune la calitatea suplimentului. Aici este marea problema, cum poti sa tranformi un supliment intr-un sustinator al sanatatii. Sunt foarte importante suplimentele, daca le folosim intr-un mod adecvat si daca folosim suplimentele adecvate!"

Tot mai multi romani sunt interesati sa foloseasca plantele naturiste, sunt incurajati sa nu mai treaca pe la medic pentru diverse produse despre care nu sunt informati corect. Li se spune ca toate marfurile naturiste sunt fara exceptie, sanatoase si vindeca. Mai putin li se vorbeste despre contraindicatii si despre un dozaj corect. Exista un marketing agresiv si folclorul de la tejghea, care vand foarte bine, si la nevoie, omul crede aproape orice. Romania a intrat in tavalugul invaziei de suplimente si remedii intens promovate, dar oamenii TREBUIE sa se informeze corect, TREBUIE sa isi formeze o cultura despre modul in care isi protejeaza sanatatea. Altfel, intr-o piata naturista cu marketing agresiv si multe promisiuni, remediul poate fi de multe ori o… simpla loterie.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Medicii trag un semnal de alarma in privinta suplimentelor alimentare. Ce a patit un tanar dupa ce a luat pastile de slabit
Medicii trag un semnal de alarma in privinta suplimentelor alimentare. Ce a patit un tanar dupa ce a luat pastile de slabit

Suplimentele alimentare au atras atentia autoritatilor medicale din Statele Unite, unde jumatate dintre adulti iau cel putin unul.

Atentie la tratamentele homeopate. Plantele, la fel ca si medicamentele, pot avea efecte adverse grave
Atentie la tratamentele homeopate. Plantele, la fel ca si medicamentele, pot avea efecte adverse grave

Am un nod in gat. Intru in primul magazin naturist si cer un sfat. Primesc imediat ceaiuri si extracte bune pentru tiroida. Atata doar ca nodul in gat e doar rarisim un simptom dat de tiroida.

Unde ne pleaca stomatologii dupa ce isi termina studiile. Formula falimentara prin care ne vom intoarce la leacuri babesti
Unde ne pleaca stomatologii dupa ce isi termina studiile. Formula falimentara prin care ne vom intoarce la leacuri babesti

Romania, o tara care nu-si pretuieste doctorii, va ramane in curand doar cu vraci si leacuri babesti. Inclusiv dentistii nostri au inceput sa caute un trai mai bun peste hotare.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.