Kievul acuza UE ca ignora situatia lui Adrian Nastase, dar critica Ucraina pentru cazul Timosenko

Adrian Nastase

Europa critica Ucraina pentru procesul fostului premier Iulia Timosenko, dar in acelasi timp ignora cazuri similare din state ale Uniunii Europene, precum cel al fostului premier roman Adrian Nastase

"Multe proceduri in cazul lui Timosenko au fost lansate in timpul guvernarii precedente. Ganditi-va la decretul presedintelui Viktor Iuscenko emis dupa o reuniune a Consiliului de Securitate Nationala si Aparare in 2009, care a ordonat Parchetului General sa investigheze semnarea contractelor pentru gaze", a declarat miercuri parlamentarul Partidului Regiunilor Leonid Kojara, vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri externe din Verhovna Rada (Parlament).

Conform lui Kojara, in Europa predomina opinia ca rezultatul cazului lui Timosenko depinde de actualul presedinte, Viktor Ianukovici. "Pe de o parte, presedintele este garantul drepturilor constitutionale si libertatilor cetatenilor. Dar pe de alta parte, este gresit sa-l fortezi pe Ianukovici sa intervina intr-un proces care a inceput cu mult inainte de presedintia sa. Cred ca rezolvarea acestei situatii prin mijloace ilegale cu unicul scop de a respecta cerintele Partidului Popular European (PPE) va face mai mult rau Ucrainei", a adaugat parlamentarul.

"Inca de la inceput, reprezentantii PPE nu erau pregatiti sa ne asculte, ei au aparat Blocul Iulia Timosenko in calitate de aliati politici. Situatia referitoare la fostul premier al Romaniei Adrian Naastase, care a fost acuzat de aceleasi lucruri ca Timosenko, adica abuz de putere, este un exemplu clar", a apreciat Kojara.

"Europa s-a concentrat pe Ucraina si nu observa Romania, deoarece crede ca tara care nu este membra UE este o prada mai usoara pentru partidele politice europene. Socialistii europeni incearca sa-l protejeze pe Nastase, dar acest lucru se petrece in tacere"
, a adaugat el.

"Europa da lectii Ucrainei, in timp ce noi incercam sa facem pe plac Europei. Parlamentul European considera ca UE este mai buna si mai democratica decat Ucraina si, prin urmare, nu respecta legile noastre, in timp ce ignora procese similare din state membre. Asta nu este altceva decat standarde duble"
, a conchis politicianul ucrainean.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Fiica Iuliei Timosenko, in Congresul SUA:
Fiica Iuliei Timosenko, in Congresul SUA: "Mama mea este incarcerata ilegal, maltratata si umilita"

Evhenia Carr, fiica opozantei ucrainene Iulia Timosenko, a afirmat miercuri in fata Congresului american ca mama sa este "maltratata" in inchisoare si i-a cerut administratiei Obama sa faca presiuni asupra Kievului pentru eliberarea ei, relateaza AFP.

The Economist:
The Economist:"Nastase rastignit" pe altarul coruptiei, un posibil avertisment pentru clasa politica

Condamnarea fostului premier roman Adrian Nastase ar putea reprezenta, cu putin noroc, un avertisment pentru clasa politica din Romania inca dominata de coruptie.

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul
Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Trofeul calitatii"

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii".

Iulia Timosenko e filmata 24 de ore din 24, cu luminile aprinse permanent.
Iulia Timosenko e filmata 24 de ore din 24, cu luminile aprinse permanent. "Nu e nimic ilegal"

Liderul opozitiei ucrainene Iulia Timosenko, aflata in inchisoare, este supravegheata 24 de ore din 24 de o camera de filmat, cu luminile aprinse permanent, intr-o incercare de a fi "distrusa psihic si fizic", a anuntat avocatul sau, citat de Daily Mail

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene

În perioada 6 - 9 iunie, peste 400 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota un nou parlament pentru 5 ani, oferind cetăţenilor europeni o şansă de a decide asupra direcţiei viitoare a blocului comunitar.

Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ
Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod galben de furtuni, valabilă, până la ora 23:00, în mai multe zone din ţară.