Toni Grebla si scandalul de coruptie fara precedent in Romania. De ce este urmarit penal judecatorul Curtii Constitutionale

×
Codul embed a fost copiat

Scandal de coruptie fara precedent in Romania. Un judecator al Curtii Constitutionale a fost luat de acasa cu trupele speciale si dus la ''Directia Nationala Anticoruptie''.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

-► Declaratiile presedintelui CCR, Augustin Zegrean
-► Cum raspunde Toni Grebla la acuzatiile DNA
-► DNA: Toni Grebla, urmarit pentru trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat
-► Cine este Toni Grebla
-► Cine este Ion Bircina
-► O eventuala decizie de arestare pentru Toni Grebla trebuie aprobata de Biroul Permanent al Senatului
-► Generalul Bartolomeu Savoiu, adus cu mandat la DNA
-► Ce avere are Toni Grebla

-► Opt persoane urmarite penal de DNA

Citește și
retinere Cristian David
Fostul ministru de interne Cristian David a fost RETINUT. Ar fi luat o mita de 500.000 EUR in biroul sau de la minister
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Filmul zilei de joi:

Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala, adica cel mai inalt for de justitie din Romania, este acuzat printre altele de trafic de influenta si constituirea unui grup infractional organizat. Procurorii spun ca a incalcat legea inca de pe vremea in care era senator.

Procurorii au scos la iveala legaturile pe care Toni Grebla le are cu Dan Barcina, zis si Dan Goeru. Este vorba despre un om de afaceri controversat din judetul Gorj. In calitate de nas de cununie al fetei interlopului, Grebla l-a ajutat pe Barcina in afaceri intervenind pe la diversi functionari ai statului.

In schimbul interventiilor, spun procurorii, Toni Grebla a primit un BMW seria 5, pe care sa-l foloseasca gratuit, un post telefonic platit de acelasi Barcina si doua rochii pentru sotia sa in valoare de 1200 de lei. Plus materiale promotionale folosite de politician in campania electorala.

"Pai ne dam de la tata la fiu, de la fiu la tata, dumneata nu stii cum e cu Nasul? Ne imprumutam intre noi”, spune Barcina.

Si asta n-ar fi tot. Fiul lui Toni Grebla are o firma care produce energie electrica iar soacra o ferma de struti. Ei bine, judecatorul s-ar fi ocupat personal sa conduca cele doua afaceri , ceea ce explica anchetatorii, este ilegal.

"Dar ferma de struti din Gorj e a dumneavoastra?
-Nu e o ferma de struti, este o gospodarie taraneasca in care sunt 7 struti
- Dar incasati bani din ea?
- Nu, ca nu e a mea. La 7 struti te costa mai mult intretinerea, nu ai venituri
Nu am facut niciodata afaceri din 22 decembrie pana in prezent, nu am actiuni la societati comerciale ",
se apara Grebla.

Si poate pentru ca lucrurile nu mergeaa asa cum trebuie, Toni Grebla ar fi incercat sa incalce embargoul alimentar impus de Federatia Rusa.

Judecatorul i-ar fi pus in legatura pe Dan Barcina cu Bartolomenu Savoiu , un consultant extern, pentru ca impreuna sa exporte carne, minereu si cereale catre Republica Moldova si Federatia Rusa. Problema era ca Rusia impusese un embargou fata de produsele din Europa. Asa ca gruparea ar fi trimis marfurile in Turcia si apoi mai departe cu acte false la Moscova.

Bartolomeu Savoiu, un cunoscut mason, general in rezerva si cetatean romano francez, a fost si el audiat.

In acelasi dosar sunt cercetati si deputatii Iulian Iancu si Lucian Sova. Anchetatorii spun ca cei doi i-au cerut directorului TRANSELECTRICA SA sa ii ajute sa gaseasca un sponsor pentru plata transportului simpatizantilor PSD din Bacau in Bucuresti, la mitingul electroal din 2012.

L-au gasit, in persoana finului lui Toni Grebla, acelasi Dan Barcina. Acesta ar fi fost sponsorul sustin surse judiciare, fapt infirmat de cei doi deputati.

In ancheta a fost inceputa urmarirea penala atat impotriva judecatorului Toni Grebla cat si impotriva celor doi deputati dar si a oamenilor de afaceri Dan Barcina si Mircea Hahaianu, director la transelectrica.

Procurorii anticoruptie spun ca Toni Grebla, atat ca senator al Romaniei, cat si ca judecator al Curtii Constitutionale a incalcat legea in mod grav. Trei capete de acuzare au fost scrise langa numele lui, iar anchetatorii il cerceteaza, cel putin deocamdata, in stare de libertate. De altfel, imunitatea oferita de functia de magistrat in cea mai importanta curte de justitie din Romania il protejeaza de arest.
 

Opt persoane, printre care deputatii PSD Iulian Iancu si Lucian Sova, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si alte patru persoane sunt urmarite penal in dosarul judecatorului Curtii Constitutionale (CC) Toni Grebla, potrivit DNA.

Augustin Zegrean, despre dosarul Grebla

UPDATE: Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a facut o serie de declaratii de presa legate de acuzatiile aduse lui Toni Grebla. "E o surpriza uriasa", a spus Zegrean, care a precizat ca Toni Grebla nu poate fi demis, ci doar sa isi dea demisia. 

Presedintele Curtii Constitutionale a spus si ca "un judecator de la CCR s-a plans de presiuni". El a precizat ca "exista presiuni de la institutii ale statului asupra CCR. SRI e printre aceste institutii, a dat un comunicat foarte dur dupa prima lege Big Brother. Ni se spunea ca am creat un vid legislativ de mare gravitate. DNA nu a fost printre institutiile care au facut presiuni."

Legat de posibila decredibilizare a CCR, Zegrean a comentat: "Eu urmaresc barometrul increderii in institutiile statului, in ultimii ani am fost pe locul II. Reactia p[ublicului e ciudata. Dupa atentatul de la Paris presedintele Frantei a crescut in sondaje."

Presedintele CCR a spus si ca nu se va adresa institutiilor europene, ca in 2012. "In 2012 era alta situatie, atunci voiau sa ne ia pe toti odata, acum ne iau pe rand". El a garantat ca CCR poate functiona si in formula actuala. "Nu poate fi numit alt om in locul lui Toni Grebla cat timp nu exista o hotarare definitiv. Putem sa judecam daca suntem minim 6, Curtea poate sa lucreze".

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost adus de anchetatori, joi, cu mandat, la Directia Nationala Anticoruptie.

Judecatorul Toni Grebla este suspectat ca ar fi protejat un om de afaceri in perioada in care era senator PSD, caruia i-ar fi asigurat contracte in domeniul transportului, energiei si afacerilor cu fier vechi. Este vorba despre finul sau, omul de afaceri Ion Bîrcină, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia. In schimb, Toni Grebla, sustin procurorii DNA, ar fi primit din partea acestui om de afaceri mai multe foloase necuvenite. Pe de o parte i s-ar fi asigurat service-ul si cele necesare la un autoturism de lux, un abonament telefonic, doua rochii de dama pentru sotia acestuia. Mai mult decat atat, afirma aceleasi surse din DNA, senatorul si ulterior judecatorul de la Curtea Constitutionala Toni Grebla, ar fi desfasurat activitati comerciale, desi acest lucru era interzis. El ar fi ascuns inclusiv in declaratia sa de avere - in ambele calitati, cea de parlamentar si cea de magistrat al CC - ca incaseaza venituri, in special de la o ferma de struti pe care o detine, prin interpusi, fapt ce il aduce, iata, in postura de suspect.

Este prima punere sub acuzare de dupa 1989 a unui judecator al Curtii Constitutionale. Inainte de a intra in sediul DNA, Toni Grebla a spus ca este absolut surprins de ceea ce i se intampla. Spunea ca nu a facut nimic nelegal si ca tot ceea ce a facut ca parlamentar si ca judecator este aboslut legal, asa incat cu siguranta ca atunci cand va fi pus in fata acuzatiilor va trebui sa dea si primele explicatii.

Intrebat, la intrarea in sediul DNA, daca ar fi primit bani de la vreo persoana pentru a lua la Curtea Constitutionala o decizie in favoarea acesteia, Toni Grebla a raspuns: "Exclus asa ceva!".

Toni Grebla: "Nu pot sa va spun prea multe din dosar, dar vreau sa va spun doua lucruri. Eu nu am luat niciodata bani pentru activitatile care le-am desfasurat si oricum prezenta astazi nu are nicio legatura cu activitatea la Curtea Constitutionala a Romaniei, sunt lucruri vechi pe care nu poti sa vi le dezvalui acum."

Ovidiu Oanta: Bîrcină va este ruda?
Toni Grebla: Da este finul meu.
Ovidiu Oanta: Si l-ati sprijinit, l-ati protejat in afaceri?
Toni Grebla: Niciodata, nu stiu despre ce e vorba.
Ovidiu Oanta: Ferma de struti din Gorj este a dumneavoastra?
Toni Grebla: Nu, nu este o ferma de struti, este o gospodarie taraneasca, sa zic asa, in care sunt si vreao 7 struti ..
Ovidiu Oanta: Dar incasati bani de pe urma sa pe care ar fi trebuit sa-i treceti in declaratia de avere atat la Senat cat si la Curte?
Toni Grebla: Nu incasez niciun ban de acolo, ca in primul rand nu este a mea. In al doilea rand nu incasez niciun ban. Acolo sunt 7 struti, te costa mai mult intretinerea decat venitul. Venit nu are ce, ca ...ce venit sa-ti dea 7 struti?
Ovidiu Oanta: Afaceri cu energie electrica faceti?
Toni Grebla: Nu am facut niciodata afeceri, asta vreau sa va spun. Nu am facut niciodata afaceri din 22 decembrie pana in prezent, nu am actiuni la societati comerciale, nu m-am ocupat de...
Ovidiu Oanta: Va veti da demisia?
Toni Grebla: Ceea ce se sustine nu are nicio legatura cu activitatea la Curtea Constitutionala.
Reporter: Va afecteaza imaginea?
Toni Grebla: O, sigura ca.. pai ma pericliteaza..De aceea ma si deranjeaza foarte mult, dar asta este..
Reporter: De unde v-au luat politistii?
Toni Grebla: De la apartamentul unde locuiesc
Reporter: V-au spus daca se va cere aviz pentru arestare?
Toni Grebla: Nu, nu, nu. Nu e cazul, n-am dat nicio declaratie..

Toni Grebla este judecator la Curtea Constitutionala din decembrie 2013, din partea Senatului, el inlocuind-o atunci pe judecatoarea Iulia Motoc, aleasa magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Dupa ce a fost numit judecator, Toni Grebla a demisionat din calitatea de senator PSD, detinuta din 2008.

DNA: Toni Grebla, urmarit pentru trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite, potrivit DNA. Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorii i-au adus la cunostinta lui Toni Grebla, senator pana in 18 decembrie 2013, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, ca este urmarit penal, fiindu-i prezentate acuzatiile.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de MEDIAFAX, in perioada 2010-2015, Toni Grebla ar fi pretins si primit de la finul sau, omul de afaceri gorjean Ion Bircina, mai multe foloase necuvenite, atat in perioada in care a fost senator, respectiv pana in 18 decembrie 2013, cat si dupa ce si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala.  "Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", se arata in documentele citate.

Toni Grebla ar fi primit de la Ion Bircina folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, inmatriculat succesiv pe numele societatilor Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL si Electro Construct System SRL, toate fiind controlate de Bircina, valoarea totala a acestora fiind de 56.070 de euro, precum si folosinta gratuita a postului telefonic inregistrat pe SC Power Plus SRL. De asemenea, Toni Grebla ar fi primit de la finul sau, in 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 de lei, reprezentand echivalentul a doua rochii de dama, cadou pentru sotia judecatorului CC.

In documentele procurorilor se mai arata ca Toni Grebla ar fi primit, in octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: "Sase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelina si alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale".

Toni Grebla mai este suspectat ca, in perioada 2010-2015, "a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), in mod ocult si prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate prevazute de articolul 102 lit. b si c raportat la art.110 si art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si senatorului)", potrivit procurorilor. "In mod neintrerupt, numitul Toni Grebla a desfasurat activitati comerciale direct si prin interpusi si a exercitat calitatile de asociat, respectiv administrator / director general, in legatura cu ferma agricola situata in comuna Telesti, satul somanesti (tarlaua 100, parcela 1), judetul Gorj si respectiv SC Electra Balistic SRL (societate la care fiii sai au calitatea de asociati cu cate 2% fiecare, iar Prundianu Mihai este asociat cu 57%), avand ca obiect principal de activitate productia de energie electrica)", potrivit documentelor anchetatorilor.

Procurorii sustin ca, in declaratiile de avere, Toni Grebla nu recunoaste existenta vreunor venituri sau proprietati in legatura cu ferma de crestere a strutilor din comuna Telesti.
Din inscrisurile de la dosar rezulta ca ferma agricola din Telesti, satul somanesti, se afla pe un teren al caror acte de proprietate, pe numele soacrei lui Toni Grebla, au fost semnate de acesta, in perioada in care a fost prefect al judetului Gorj si respectiv presedinte al Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

Toni Grebla mai este acuzat ca, incepand din august 2014, ar fi intreprins demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre omul de afaceri Ion Bircina si Constantin Bartolomeu Savoiu, cunoscut ca "Generalul". "Impreuna cu alte persoane, suspectul Toni Grebla a constituit un grup infractional organizat cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania - Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana", au precizat procurorii DNA, in comunicatul de presa.

Anchetatorii sustin ca membrii grupului s-au intalnit de mai multe ori, atat in tara, cat si in afara tarii, si au actionat coordonat pentru indeplinirea scopului pentru care s-au constituit. "In perioada 2014 - 2015, acestia au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 - Codul Vamal", a mai aratat DNA in comunicat.

In acelasi dosar, generalul in rezerva Bartolomeu Savoiu a fost adus cu mandat de catre anchetatori, la Directia Nationala Anticoruptie. La DNA urmeaza sa fie adus si omul de afaceri gorjean Ion Bircina, suspectat de cumparare de influenta, au declarat surse judiciare.

Cine este Toni Grebla

Toni Grebla, in varsta de 62 de ani, este de profesie avocat, in perioada 1980-1989 facand parte din Baroul Gorj. El a fost fondatorul CFSN Gorj, fiind presedinte al filialei, iar in 1990 a fost numit prefect de Gorj, fiind primul prefect al judetului dupa revolutie. Toni Grebla a ocupta functia de prefect al judetului Gorj pana in anul 1993, dupa care a fost, pana in 1997, prim-secretar la Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Oficiul European al Natiunilor Unite si alte organizatii internationale din Geneva.

Toni Grebla a mai fost prefect de Gorj si in perioada 2000-2003, iar ulterior, pana in 2004, a fost consilier la Ministerul Administratiei si Internelor. In perioada 2005-2008, a fost director general al Asociatiei Patronale Miniere din Romania PATROMIN. In 2008, Toni Grela a fost ales senator de Gorj, din partea PSD, in legislatura 2008-2012 fiind presedintele Comisiei Juridice din Senat, iar din 2012, cand a fost ales din nou senator, a fost vicepresedinte al acestei comisii. El este judecator la Curtea Constitutionala din decembrie 2013, din partea Senatului, inlocuind-o atunci pe judecatoarea Iulia Motoc, aleasa magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

De-a lungul timpului, Toni Grebla a aparut alaturi de mai multe persoane controversate, intre care Ion Bircina, considerat unul din cei mai bogati oameni de afaceri de etnie roma din Gorj si cunoscut pentru afacerile sale controversate cu statul.

Cine este Ion Bircina

In octombrie 2012, omul de afaceri de etnie roma Ion Bircina a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de alti trei parteneri de afaceri de-ai sai, pentru ca ar fi oferit mita de peste o jumatate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, pentru a-i fi atribuit preferential un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, in perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

In iulie 2013, Bircina a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare in acest dosar, in timp ce Olosz Gergely a fost condamnat la sapte ani de inchisoare. in prezent, dosarul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce magistratii au stabilit ca Tribunalul nu era competent sa judece cauza, intrucat fostul parlamentar avea calitatea de avocat, ceea ce atrage competenta Curtii de Apel. Urmatorul termen in acest proces este stabilit pentru 13 februarie.

In ianuarie 2012, Ion Bircina a fost retinut pentru 24 de ore, pentru marturie mincinoasa, intr-un dosar care viza un barbat din Gorj condamnat pentru evaziune fiscala si spalare de bani. La momentul respectiv, Bircina a fost eliberat din arestul IPJ Gorj dupa 24 de ore, el plecand de la sediul Politiei Gorj cu un bolid de lux care avea in parbriz ecuson de libera trecere eliberat de Senatul Romaniei.

In aprilie 2010, Barcina a organizat o nunta fastuoasa pentru fiica sa, pentru mai multe zeci de minute el platind trei elicoptere care sa stea in zbor deasupra Portii Sarutului, pe parcursul ceremoniei de casatorie. Toni Grebla, care atunci era senator PSD de Gorj, a fost nas al fiicei lui Bircina.

 

O eventuala decizie de arestare pentru Toni Grebla trebuie aprobata de Biroul Permanent al Senatului

O eventuala decizie de arestare sau trimitere in judecata in cazul judecatorului de la Curtea Constitutionala Toni Grebla trebuie aprobata de Biroul Permanent al Senatului, acesta avand imunitate, potrivit Statutului judecatorilor CC. ”Judecatorii Curtii nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala decat cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei care i-a numit sau a presedintelui Romaniei, dupa caz. Presedintele Curtii Constitutionale este egal in grad cu presedintele inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar ceilalti judecatori cu vicepresedintele inaltei Curti de Casatie si Justitie”, se arata in Statutul judecatorilor Curtii Constitutionale.

Potrivit sursei citate, judecatorii constitutionali au imunitate si nu pot fi trasi la raspundere pentru opiniile si voturile exprimate la adoptarea solutiilor. ”Functia de judecator al Curtii Constitutionale este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior. Totodata, judecatorilor le este interzis sa faca parte din partide politice. Judecatorii Curtii sunt obligati, prin lege, sa-si indeplineasca functia cu impartialitate si in respectul Constitutiei si sa se abtina de la orice activitate sau manifestare contrare independentei si demnitatii functiei lor”, se mai mentioneaza in Statului judecatorilor CC.

De asemenea, potrivit Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, competenta de judecata pentru infractiunile savarsite de judecatorii Curtii Constitutionale apartine inaltei Curti de Casatie si Justitie. ”De la data trimiterii in judecata penala, judecatorul Curtii Constitutionale este suspendat de drept din functia sa. in caz de condamnare definitiva, el este exclus de drept, iar in caz de achitare, suspendarea inceteaza”, se mai mentioneaza in actul normativ privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Acelasi act normativ mai prevede in cazul judecatorilor CC: ”Constatarea incetarii mandatului se face de presedintele Curtii Constitutionale, iar in celelalte cazuri, incetarea mandatului se hotaraste in plen, cu votul majoritatii judecatorilor Curtiit.

Generalul Bartolomeu Savoiu, adus cu mandat la DNA

Generalul in rezerva Bartolomeu Savoiu a fost adus cu mandat de catre anchetatori, joi, la Directia Nationala Anticoruptie, urmand sa dea declaratii in acelasi dosar in care judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla este suspectat de trafic de influenta.

Constantin Bartolomeu Savoiu a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 10.15, fiind insotit de anchetatori. Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca pe numele lui Bartolomeu Savoiu a fost emis un mandat de aducere, pentru a da declaratii in dosarul in care judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla este suspectat de trafic de influenta, iar finul acestuia, omul de afaceri gorjean Ion Bircina, de cumparare de influenta. Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de MEDIAFAX, generalul in rezerva este suspectat de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. De aceleasi fapte ar fi suspectati si Toni Grebla si Ion Bircina.

Anchetatorii sustin ca, incepand din august 2014, Toni Grebla ar fi intreprins demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre omul de afaceri Ion Bircina si Constantin Bartolomeu Savoiu, cunoscut ca "Generalul". Acestia ar fi initiat "raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) si demersuri in vederea achizitionarii de produse de la diverse societati comerciale specializate in prelucrarea si conservarea carnii (abatoare), in vederea comercializarii acestora in spatiul ex-sovietic, cereale, materiale de constructii si/sau produse de minerit in Federatia Rusa si Republica Moldova", se arata in documentele citate.

Constantin Bartolomeu Savoiu, in varsta de 70 de ani, este general in rezerva, fiind si Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.

Averea lui Toni Grebla: un teren, o casa, o garsoniera si un depozit de 70.000 lei

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla, urmarit penal pentru trafic de influenta, are, potrivit ultimei sale declaratii de avere, un teren intravilan, o casa si o garsoniera in Targu Jiu, dar si un depozit bancar de 70.000 de lei, precum si doua autoturisme. Potrivit ultimei declaratii de avere a judecatorului Curtii Constitutionale Toni Grebla, datata iunie 2014, acesta are, impreuna cu sotia sa, un teren intravilan la Targu Jiu, in suprafata de 700 de metri patrati si cumparat in 1997.

Familia lui Toni Grebla mai are o casa la Targu Jiu, cumparata tot in 1997, cu o suprafata de 180 de metri patrati si mai detine tot in Targu Jiu o garsoniera de 24 de metri patrati, cumparata in 1993. Grebla mai are un autoturism Peugeot, din 2003 si un Hyunday ix35, fabricat in 2010, ambele cumparate.

La rubrica bijuterii si opere de arta cu valoare insumata de peste 5000 de euro, Toni Grebla precizeaza ca ”nu e cazul”.

Grebla are un depozit bancar, la CEC, deschis in 2012, in valoare de 70.000 de lei. Potrivit declaratiei de avere, veniturile judecatorului CC, din ultimul an fiscal, includ indemnizatia de senator, pentru perioada ianuarie-decembrie 2013, in valoare de 69.518 lei. Ca judecator al Curtii Constitutionale, acesta a incasat, in decembrie 2013, suma de 5.752 de lei.

Mihaela Grebla, sotia judecatorului CC, a incasat onorariul de la cabinetul sau de avocatura, de 47.800 lei, in ultimul an fiscal. Aceasta are si pensie de 28.800 lei. In declaratia de interese, Toni Grebla precizeaza ”Cabinet individual de avocatura, activitate suspendata in 2000” si calitatea de membru al AJVPS Gorj, functie neretribuita.

Presa locala a scris, de-a lungul timpului, si despre o ferma de struti pe care Toni Grebla si-a facut-o in comuna gorjeana Telesti, in anul 2010. Primarul localitatii Telesti, Romulus Bildea, spunea in 2011 ca ferma avea 79 de struti. ”Domnul senator Grebla aduce beneficii comunei prin ferma de struti. El a asigurat, de altfel, si cateva locuri de munca in comuna. M-as bucura sa fie mai multi investitori cu astfel de initiative pe raza localitatii noastre. (..) Crescatoria de struti este a domnului senator Grebla, terenul apartine de Telesti si se afla pe drumul spre Bradiceni, pe deal. Are 79 de struti. Senatorul are la ferma si personal angajat, dar si dansul personal trece pe acolo”, declara primarul comunei Telesti.

El mai sustinea ca ferma lui Grebla ar fi fost realizata cu fonduri europene, acesta spunand insa ca parlamentarul ar fi de mult proprietarul spatiului in care functioneaza strutaria.

Toni Grebla a fost intrebat, joi, la iesirea de la audierile de la DNA, daca detine ferma de struti din Gorj la care fac referire anchetatorii, spunand ca este "o gospodarie taraneasca", in care sunt si sapte struti, dar nu este a sa. Toni Grebla a mai spus ca nu incaseaza niciun ban de la aceasta crescatorie, precizand: "De la sapte struti, te costa mai mult intretinerea decat venitul, astfel ca ce venit sa-ti dea sapte struti?".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Seful Inspectoratului Silvic Focsani, retinut in dosarul retrocedarilor de padure din Buzau. Acesta e acuzat de luare de mita
Seful Inspectoratului Silvic Focsani, retinut in dosarul retrocedarilor de padure din Buzau. Acesta e acuzat de luare de mita

Seful Inspectoratului pentru Regim Silvic Focsani, Alexandru Lefter, a fost retinut de procurorii DNA, in dosarul privind retrocedarea ilegala a peste 5.000 de hectare de padure din judetul Buzau, anunta Mediafax.

Fostul ministru de interne Cristian David a fost RETINUT. Ar fi luat o mita de 500.000 EUR in biroul sau de la minister
Fostul ministru de interne Cristian David a fost RETINUT. Ar fi luat o mita de 500.000 EUR in biroul sau de la minister

Fostul ministru de interne, Cristian David, a fost retinut pentru luare de mita. Acuzatiile sunt legate de retrocedarea in 2008 a unui teren de 15 hectare in orasul Buzau, pentru care demnitarul ar fi pus o vorba buna la autoritatile locale.

Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura a fost retinut. E acuzat de dare de mita si trafic de influenta
Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura a fost retinut. E acuzat de dare de mita si trafic de influenta

Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura a fost retinut miercuri, in dosarul in care este acuzat ca a primit mita foloase de 30.000 de euro pentru interventii intr-un dosar.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.