Iohannis, despre Codul fiscal: Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele Romaniei

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis ia in calcul posibilitatea, de a NU promulga legea noului Cod Fiscal, prin care TVA-ul urmeaza sa scada cu 5 la suta, de la 1 ianuarie, pentru toate produsele.

Pozitia sa este sprijinita si de Uniunea Europeana, care spune ca actualul acord al Romaniei cu Comisia si cu FMI este ca: "un tren aflat inca pe traseu, dar cazut de pe sine".

Klaus Iohannis a declarat miercuri ca in noul Cod fiscal s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele Romaniei, subliniind ca nu ar trebui sa existe preocupare doar pentru scaderea taxelor, ci si pentru maniera in care se realizeaza aceasta.

"Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca acest Cod fiscal ar revolutiona finantele Romaniei prin simpla reducere a unor impozite. Cred ca nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face aceasta. O asemenea schimbare este utila, insa fara sa puna in pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finantelor publice, care a fost consolidata, cu eforturi serioase, in ultima perioada. In plus, aflati totusi in prag de an electoral, trebuie sa intelegem distanta dintre tentatia politica si realitatea economica", a afirmat seful statului la BNR, cu prilejul lansarii emisiunii numismatice "150 de ani de la nasterea Regelui Ferdinand", aratand ca in aceste zile analizeaza Codul fiscal pentru a decide asupra oportunitatii promulgarii actului normativ.

Iohannis a adaugat ca istoria recenta arata ca "nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumatate de masura, mai ales cand acestea atenteaza la situatia noastra de libertate si prosperitate pe termen lung". "Tocmai de aceea devine imperativ sa renuntam cel putin la cateva iluzii, in primul rand iluzia ca prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare si datorie publica rostogolita continuu de la un an la altul, apoi iluzia ca politicile economice si fiscale pot compensa absenta reformelor reale, iluzia ca odata ce prosperitatea a fost obtinuta nu se va mai pierde, ceea ce este gresit. De aici si nevoia de o noua abordare, una bazata pe responsabilitate si principii sanatoase", a completat seful statului, relateaza Agerpres.

Citește și
Klaus Iohannis, Felipe al VI-lea - ADMIN. PREZIDENTIALA
Klaus Iohannis, primit cu onoruri in Spania. Regele Felipe al VI-lea: Romaniei i se cuvine intrarea in Schengen
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit presedintelui, contextul actual, atat economic cat si geopolitic, impune abordari prudente, responsabile pentru starea finantelor publice, si echilibre economice.

"Situatia cu care se confrunta Grecia in acest moment este, fara indoiala, una cu adevarat dificila. Insa, in ultima vreme, prea des si parca prea nedrept, problemele economice ale Greciei au fost trecute in contul monedei comune, al Uniunii Europene chiar. Mai degraba, in aceasta etapa post-criza, Grecia ne-a dezvaluit un model economic sustinut decenii de-a randul prin deficite si datorie publica. Astfel de dezechilibre trebuie corectate profund, iar economia ne arata ca solutiile politice miraculoase nu exista", a conchis el.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta sustine legea noului Cod Fiscal si i-a cerut presedintelui sa o promulge cat mai curand.

Victor Ponta, prim-ministru: "Eu sper totusi ca presedintele sa nu faca vreo ambitie si sa se gandeasca la Romania si sa promulge Codul Fiscal. Codul asta Fiscal nu l-am scris eu sau domnul Iohannis, a fost scris de Ministerul Finantelor si aprobat in unanimitate, inclusiv de PNL, in Parlament."

Noul Cod Fiscal, discutat la Bruxelles

Noul Cod Fiscal a fost discutat la Bruxelles si de ministrii europeni de finante. Imediat dupa intalnire, Eugen Teodorovici a postat un mesaj optimist: "Acordul Romaniei cu FMI si CE continua!". Comisia este insa ingrijorata de efectul reducerii TVA de anul viitor.

Eugen Teodorovici: "Sunt doar doua situatii posibile: aceea a fi IN sau IN AFARA acordului. Comisia a zis sa fim in acord."

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene: "Din nefericire, acum trebuie spus ca in programul fiscal vedem o abatere clara in planurile Romaniei, de exemplu reducerea TVA cu 5 puncte procentuale, de la 24% la 19%, si alte reduceri de impozite. Estimam ca anul viitor deficitul bugetar va fi de aproximativ 3% din PIB."

Reducerile masive de taxe din noul Cod Fiscal pot face mai mult rau, crede si guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu: "Ar fi o eroare sa ignoram lecţiile crizei internationale si experientele noastre, cedand tentatiei de a opta pentru masuri cu consecinte temporare, in detrimentul dezvoltarii pe termen lung."

Daca nu este multumit de noul Cod Fiscal, presedintele Iohannis il poate retrimite la Parlament sau il poate ataca la Curtea Constitutionala.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Iohannis s-a intalnit cu 400 de romani care muncesc in Spania.
Iohannis s-a intalnit cu 400 de romani care muncesc in Spania. "Promisiunile din 16 noiembrie continua sa fie reperul meu"

"O pereche ideala care inca traieste o pasiune profunda", asa ii descriu jurnalistii de la cotidianul spaniol El Mundo pe Klaus si Carmen Iohannis.

Klaus Iohannis, primit cu onoruri in Spania. Regele Felipe al VI-lea: Romaniei i se cuvine intrarea in Schengen
Klaus Iohannis, primit cu onoruri in Spania. Regele Felipe al VI-lea: Romaniei i se cuvine intrarea in Schengen

Klaus Iohannis a fost primit la sosirea sa la Madrid cu garda de onoare. Acesta este insotit in vizita externa de sotia sa, Carmen Iohannis, fiind invitat de Regele Felipe al VI-lea si de Regina Letizia.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.