Gusturi la modă în 2023. Specialiștii în gastronomie spun că noul an aduce combinații inedite în materie de mâncare

×
Codul embed a fost copiat

Preferințele în materie de mâncare se schimbă, iar în fiecare an noi gusturi, arome și culori cuceresc piața.

 

 

„Dulce... plus ceva", fie că e acru, picant sau sărat - va marca bucătăria în 2023 - spun specialiștii în gastronomie.

Vom fi tentaţi să încercăm cele mai neobișnuite combinații, iar preparate precum murăturile fermentate ar putea deveni vedete ale meniurilor rafinate.

„Să stârnim emoții”. Este deviza meniului pregătit într-un restaurant din Brașov. Școlit la Londra, în restaurante de top, Szilard Lorincz își surprinde clienții cu fiecare farfurie.

Citește și
Balenciaga
„Creaţi pentru a fi purtaţi o viaţă întreagă”. Balenciaga a lansat teniși extrem de murdari și uzați
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Foie-gras-ul e învelit în ciocolată, ceapa roșie stă lângă smochine, în dulceață, iar hribii sunt transformaţi în cremă pentru desert.

Dulcele combinat cu acru, sărat sau iute va fi în tendințe în 2023, spun specilaiștii în gastronomie.

Lorincz Szilard, bucătar șef: „La început era o oarecare reticență, dar la momentul de față lumea pentru asta vine. Să ai un impact emoțional când mănânci. Contează să ai în farfurie ceva care să-ți dea și un sentinemt plăcut sau o amintire".

Gusturi la modă în 2023

În deserturile anului 2023 vor domina yuzu, soc și iasomie, estimează specialiștii Institutului de Tehnologii Alimentare. Acestea vor detrona caramelul sărat și fructele exotice, care ne-au încântat anul trecut.

Andreea Iosub, managerul unei brutării: „Noi deja folosim yuzu în torturile noastre în tarte. Vom introduce în rețetele noastre și iasomia și socul deoarece se găsesc foarte des la noi în România. Ne-am gândit la un choix a la creme cu iasomie, cu esență de iasomie".

Și de la cafea publicul se poate aștepta la mai mult

Marii producători internaționali au dezvoltat tehnologii speciale de uscare, fermentare și prăjire, care oferă boabelor o paletă largă de gusturi.

Într-o cafenea din Brașov simțurile clienților sunt provocate de combinații care trec de la whiskey, la vată de zahar.

Mugur Tureschi, proprietarul unei cafenele: „Aromă de mure, vată de zahar, ciocolată și mango. Nu sunt note evidente. Într-o zi poate să aibă un gust evident de mango cum în altă zi poate să aibă un gust evident de vată de zahăr".

Și portocala roșie și usturoiul negru vor deveni o prezență constantă în galantarele magazinelor pentru că, dincolo de gust, vor da o culoare puternică pastelor, orezului sau inghețatei. Banalele murături rămân şi ele în prim plan, datorita probioticelor.

În ceea ce privește culorile preparatelor și ale băuturilor, specialiștii spun că se poartă pastelurile - violet, roz, tourqoise - dar accesorizate cu flori naturale. Pentru cocktailuri sunt recomandate nuanțele tari ale curcubeului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Explozie de gusturi orientale la Iași. A început festivalul turcesc
Explozie de gusturi orientale la Iași. A început festivalul turcesc

Explozie de gusturi orientale la Iaşi, unde a început festivalul turcesc.

„Creaţi pentru a fi purtaţi o viaţă întreagă”. Balenciaga a lansat teniși extrem de murdari și uzați
„Creaţi pentru a fi purtaţi o viaţă întreagă”. Balenciaga a lansat teniși extrem de murdari și uzați

Balenciaga a lansat o campanie destinată în exclusivitate bogaților cu gusturi excentrice. Aceștia sunt ispitiți să-și procure teniși, care arată înfiorător de murdari și de uzați, dar, costă aproape 2 mii de dolari perechea.

O explozie de gusturi și culori. Friptura de miel și drobul, vedetele mesei de Paște
O explozie de gusturi și culori. Friptura de miel și drobul, vedetele mesei de Paște

Friptura de miel și drobul sunt pentru mulți români vedetele mesei de Paște. Pot să difere în funcție de regiune, însă toate au un numitor comun.

Preparatele delicioase care au scos oamenii afară din case la 0 grade, în Craiova. Ce este kavurma de vită
Preparatele delicioase care au scos oamenii afară din case la 0 grade, în Craiova. Ce este kavurma de vită

A fost un adevărat spectacol gastronomic, sâmbătă seara, la Craiova. Arome irezistibile, gusturi delicioase și aspect "ca din reviste" au fost aduse de maeştrii bucătari din Turcia pe meleagurile oltenești.

(P) Legumele Mega Image au gust bun și sunt crescute sănătos, la țară
(P) Legumele Mega Image au gust bun și sunt crescute sănătos, la țară

În programul Gusturi românești de la gospodari dezvoltat de Mega Image alături de peste 220 de producători locali, aceștia cultivă fructe și legume doar prin agricultură sustenabilă, direct în sol, în solarii sau în livezi atent supravegheate.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat, duminică, că tinerele decedate, găsite după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.