Fregata Ferdinand a plecat in misiune NATO
Momente emotionante in portul militar Constanta. Fregata "Regele Ferdinand" a plecat in misiune. La bord sunt 207 militari romani care s-a despartit cu greu de familiile lor.
Ceremonia militara a inceput, in Portul Constanta, in prezenta ministrului apararii, Gabriel Oprea dar si a presedintelui Traian Basescu.
Cu lacrimi in ochi, sute de oameni, rudele celor 207 militari de la bordul fregatei Ferdinand au venit sa isi ia ramas bun de la cei dragi. Nu ii vor mai vedea trei luni.
Sotii, mame, copii, frati sau unchi, toti au incercat sa se tina tarI, insa emotiile au fost coplesitoare. Vor petrece sarbatorile de Paste departe de cei dragi.
Fregata este dotata cu tun care poate fi folosit si in atacuri aeriene si la sol, instalatii de bruiaj si 9 sisteme radar.
Fregata Ferdinand va ajunge in dreptul coastelor Libiei, unde se va alatura membrilor NATO care au venit cu o nava de comandament italiana, 10 fregate din Turcia, Canada, Spania, Marea Britanie, Grecia, Italia şi Statele Unite ale Americii, trei submarine ale Spaniei, Italiei si Turciei si doua nave auxiliare.
Acolo trebuie sa asigure respectarea embargoului pe arme impus libiei.
Fregata va fi comandata de comandorul Mihai Panait.
Fregata "Regele Ferdinand", gata sa plece la razboiul din Libia
Conform surselor locale, seful statului ar urma sa ramana la Constanta pentru a petrece Pastele. Anul trecut, de Paste, presedintele Traian Basescu s-a aflat, alaturi de sotia sa si de fiica cea mica, Elena, la Miercurea Ciuc. Acolo a asistat la slujba de inviere, oficiata la Catedrala Arhiepiscopala Ortodoxa "Sfantul Nicolae" din municipiu.
Caracteristicile tehnice si dotarea Fregatei "Regele Ferdinand"
Fregata "Regele Ferdinand" a participat, in anii 2005, 2007, 2008 si 2010, la operatiunea "Active Endeavour" in Marea Mediterana, unde a executat misiuni specifice de prevenire si combatere a terorismului si a traficului ilegal, alaturi de alte nave si forte aflate sub comanda NATO.Fregata a fost lansata la apa in 1986, a iesit din serviciul Marinei Britanice in 2002, in 2003 a intrat intr-un proces de refacere, in 2004 fiind preluata de Fortele Navale Romane.
Achizitia fregatei, numita initial HSM Coventry si disponibilizata de catre Marina Regala Britanica, a fost aprobata de Guvernul Romaniei in 2002. Potrivit site-ului Fortelor Navale Romane, fregata Regele Ferdinand are un deplasament de 4900 tdw, o lungime de 148,2 m, latimea de 14,75 m, viteza maxima de 30 Nd pescaj maxim.6,4 m si 8 punti.
Echipajul numara 18 ofiteri, 77 de maistri militari si 110 militari angajati pe baza de contract. La bordul navei se afla: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalatii lansare torpile; sistem de comanda asistat de calculator; instalatii de bruiaj pasiv; sisteme de lupta electronica; 9 sisteme radar; sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a cate l MW la 450 V/60 Hz/3 faze.Fregata Regele Ferdinand este capabila sa execute lupta in toate cele trei medii: la suprafata, aerian si sub apa.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: NATO, traian basescu, libia, fregata, regele ferdinand,
Dată publicare:
22-04-2011 08:46