Victor Ponta, despre inchisorile CIA: Ca prim-ministru, nu am avut informatii. Daca au fost inainte, nu stiu

victor ponta

Victor Ponta afirma ca, in cei trei ani de cand conduce Guvernul, nu a avut niciodata informatii legate de existenta unor inchisori sau facilitati CIA in Romania si ca nu poate cunoaste ce s-a intamplat in perioada anterioara.

Ponta, despre închisori CIA: Ca prim-ministru, nu am avut informaţii; dacă au fost înainte, nu ştiu

"In trei ani, nu am avut niciodata informatii legate de existenta unor inchisori sau facilitati. Daca au fost sau nu au fost inainte, nu stiu", a spus Ponta.

George Maior, despre afirmatiile lui Iliescu privind inchisorile CIA: Nu au existat asemenea centre speciale

"Nu stiu contextul in care domnul fost presedinte al Romaniei Ion Iliescu a dat acest interviu si daca nu cumva exista o decontextualizare a afirmatiilor sale. E de analizat. Ceea ce pot sa va spun e faptul ca nu s-au aprobat asemenea - va dati seama, ar fi ridicol - centre speciale despre care se discuta in plan international in Romania. S-au aprobat, intr-adevar, de catre CSAT, elemente importante de cooperare, platforme de cooperare pe diverse domenii de importanta pentru securitatea noastra nationala si securitatea nationala a SUA, in colaborarea dintre servicii, in ceea ce priveste contraterorismul sau contraproliferarea. Este cu totul altceva acest lucru. A aproba, si este normal si legal in stat deschiderea unei cooperari pe elementul contraterorist in acei ani, care s-a adancit pe parcurs, devenind una dintre cele mai semnificative din lume, cooperarea in domeniul combaterii teorismului cu SUA sau in domeniul contraproliferarii, sunt subiecte de interes pentru securitatea nationala a ambelor state. Nu s-au aprobat asemenea centre si probabil ca, fie domnul presedinte Ion Iliescu a fost interpretat gresit, fie s-a decontextualizat aceasta afirmatie a sa in cadrul interviului", a spus Maior, la Adevarul Live, raspunzand unei intrebari.

Citește și
ion iliescu
Ion Iliescu a absentat de la Consiliul National al PSD, desi anuntase ca va fi prezent
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Maior a reamintit de comisia de ancheta a Parlamentului privind presupusele inchisori CIA din Romania, care a desfasurat "o activitate serioasa".

"Au fost depistate zboruri, sunt inserate in acel raport aprobat de Parlament toate aceste chestiuni. Pe de alta parte, avand in vedere o anumita dezvoltare in mass-media, nu intr-un raport oficial international in legatura cu aceste centre - stiu ca exista si o investigatie la nivelul Parchetului General in legatura cu aceasta chestiune - deci lucrurile pot fi lamurite. Dar ar trebui sa privim mult mai calm aceasta chestiune, sa nu o supradezvoltam, mai ales intr-un context destul de sensibil pentru securitatea nationala a statului roman", a mentionat George Maior.

Fostul director SRI a aratat ca asemenea afimatii, fara evaluare factuala serioasa, pot creste gradul de risc in ceea ce priveste amenintarea terorista. "Va dati seama ca lumea citeste si vede asemenea declaratii si chiar mi-as ingadui, din postura aceasta de cetatean, de data aceasta, sa atrag atentia celor care discuta despre aceste lucruri sau au fost in functii sa fie foarte ponderati si masurati in afirmatiile lor, pentru ca ele sunt, vedeti, interpretate in acest fel. Mai mult, e si contextul geopolitic sensibil in care ne manifestam acum, cu ceea ce se intampla in Ucraina, Rusia, asemenea lucruri pana la urma pun o umbra in ceea ce priveste credibilitatea statului roman (...)", a mai spus el.

Ion Iliescu a afirmat, intr-un interviu acordat Spiegel Online, ca el a aprobat "in principiu" o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale, scrie Spiegel Online.

In perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind gazduirea de catre Romania a unui centru al Agentiei Centrale de Informatii. "Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", afirma Ion Iliescu intr-un interviu acordat Spiegel Online, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese director al Serviciului de Informatii Externe, iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.

Ion Iliescu a precizat ca el a aprobat doar "o locatie" destinata CIA, fara a avea cunostinta ca era vorba de vreun centru special, pentru detentie. "Am considerat ca era un gest de acomodare inaintea aderarii noastre la NATO", a explicat fostul presedinte Ion Iliescu.  "Noi nu am avut nicio interferenta asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in acea locatie", a explicat fostul presedinte. "În acel moment, mie, ca presedinte, acea solicitare nu mi s-a parut mare lucru. Eram aliati (...), nu am intrat in detalii. Daca as fi stiut ce se putea face acolo, raspunsul nu ar fi fost pozitiv", a subliniat Iliescu.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ion Iliescu, pentru Der Spiegel: Am aprobat o cerere privind
Ion Iliescu, pentru Der Spiegel: Am aprobat o cerere privind "o locatie" a CIA in Romania. Ce spune Ioan Talpes

Ion Iliescu afirma, intr-un interviu acordat Der Spiegel, ca el a aprobat "in principiu", in perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie.

Ion Iliescu a absentat de la Consiliul National al PSD, desi anuntase ca va fi prezent
Ion Iliescu a absentat de la Consiliul National al PSD, desi anuntase ca va fi prezent

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a absentat de la Consiliul National al partidului, in conditiile in care, in urma cu trei saptamani, anuntase ca va fi prezent la aceasta reuniune.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.