Cel mai mare seism de adancime din ultimii 7 ani. Ce spun expertii despre producerea unui cutremur puternic in Romania
Romania a fost zguduita peste noapte de cel mai mare cutremur de adancime inregistrat in ultimii 7 ani.
Spaima oamenilor dupa cutremur este justificata, intr-o tara cum este Romania. Aceasta miscare tectonica destul de serioasa ne reaminteste ca autoritatile sunt complet nepregatite sa gestioneze o eventuala situatie de criza.
In Bucuresti, capitala cu cel mai mare risc seismic din intreaga Europa, 700 de cladiri au nevoie urgenta de consolidari. Ca prin minune, sambata-noapte nu s-a intamplat nimic, insa nu putem sta asa la nesfarsit. La Iasi in schimb, bucati mari de tencuiala s-au desprins dintr-o cladire de patrimoniu, lasata in paragina.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Situatia cea mai grava ramane tot in Bucuresti. La distanta mica de Vrancea, Capitala are o populatie de peste doua milioane de locuitori si nu mai putin de 700 de cladiri subrede, dintre care in jur de 200 reprezinta un real pericol public. In caz de cutremur, inspectoratele de urgenta si centrele de urgenta din cadrul MAI, Armata si Guvern sunt avertizate cu aproximativ 25 de secunde inainte.
Asa s-a intamplat si sambata-noapte, iar cateva echipaje de pompieri au plecat imediat in recunoastere pe teren. Vizat a fost in special centrul istoric al Capitalei. Pagube nu au fost, dar zeci de bucuresteni au sunat la 112, insa nu pentru ca ar fi avut vreo urgenta, ci pentru ca incercau sa afle ce-ar fi trebuit sa faca.
Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU: ''Trebuie sa tragem un semnal de alarma, pentru ca daca vorbeam de o situatie mai grava, blocarea liniilor telefonice ar fi insemnat o problema pentru ca proioritara este preluarea apelurilor de importanta majora."
Am ajuns in aceasta situatie si pentru ca doar doua procente din numarul cladirilor care au nevoie urgent de reparatii au fost consolidate. Odata pentru ca autoritatile n-au facut aproape nimic din '77 incoace, apoi pentru ca locatarii imobilelor cu bulina refuza sa-si paraseasca locuintele.
In urma cu cateva zile, oficialii au anuntat ca au infiintat Administratia Municipala pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic. Angajatii institutiei vor merge din bloc in bloc si vor incerca sa-i convinga pe oameni sa se mute, provizoriu.
De asemenea, noua harta de risc a capitalei arata ca cele mai vulnerabile zone sunt: Casa Presei Libere, Baneasa si Pantelimon. In pericol sunt si cartierele Militari, Drumul Sarii si Panduri, din Vest si sud-vest. Un seism puternic ar fi resimtit moderat in Balta Alba, Vasile Lascar, Gemeni, Titulescu si chiar in centru. Cea mai linistita zona din oras este Metalurgiei.
In acest moment, in Capitala, adaposturile de protectie civila ar trebui sa poata primi aproximativ un milion de oameni. Pe hartie. In realitate, cele aflate la subsolurile blocurilor sunt fie inchise cu lacat, fie nu stie nimeni de existenta lor.
Citeste in aceasta stire:
-► Seful Corpului de Control al premierului: Nu va bazati pe institutiile statului cand va lovi un mare cutremur
-► Cutremurul inregistrat vineri noapte a avut doua replici
-► Dincu: "Va trebui sa pregatim populatia"
-► Ce spune Marmureanu despre un "cutremur mare"
Seful Corpului de Control al premierului: Nu va bazati pe institutiile statului cand va lovi un mare cutremur
Seful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, sustine ca institutiile statului au note maxime la simpozioane, dar cetatenii nu trebuie sa se bazeze pe ele cand va lovi un mare cutremur.
"Concluzia preliminara: institutiile statului romn au note maxime la simpozioane si umflat muschii, dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur.", a scris sambata Valentin Mircea, pe pagina sa de Facebook.
Dincu: "Va trebui sa pregatim populatia"
Vicepremierul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat sambata, pentru AGERPRES, ca in Romania se implementeaza programul RO-RISK, care se incheie in acest an, prin care se definitiveaza strategia de raspuns la cutremur, insa va fi nevoie de pregatirea populatiei pentru o situatie de urgenta.
"Noi continuam in anii care vin, avem un plan ambitios pentru a schimba legea ca sa ne permita sa reconstruim, sa consolidam cladirile cu risc seismic I si vom schimba mai multe legi in acest sens. Avem un plan ambitios de dotari, avem un plan pentru urmatorii ani de reconstructie a unor cladiri si de consolidare pe bani europeni, in jur de 520 milioane de euro. Avem un program, RO-RISK, care se incheie anul acesta si care este un program prin care definitivam strategia de raspuns la cutremur, insa va trebui sa pregatim populatia. O componenta foarte importanta este cultura populatiei, pregatirea ei pentru o situatie de urgenta, o situatie de criza. Mai trebuie sa pregatim autoritatile, dar in fiecare an avem un program destul de consistent in care facem toate aceste lucruri, mai trebuie sa facem si multe investitii pentru asta. Dar in acest moment, asa cum am studiat, timp de trei saptamani am avut la dispozitie sa luam - impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, cu IGSU - toate documentele care exista, sa inspectam bazele materiale, baza de echipament. Eu sunt multumit, am fost surprins placut de stadiul in care e dotarea, dar va trebui sa facem mult mai mult", a aratat Vasile Dincu, ca raspuns la o intrebare referitoare la recentul cutremur din Romania.
El a precizat ca a facut o evaluare a stadiului pregatirii institutiilor specializate pentru a interveni in caz de dezastre si, desi exista dotari si planuri de interventie bine puse la punct, "niciodata nu esti pregatit pentru neprevazut".
"Romania este in acest moment pregatita din toate punctele de vedere si al dotarii si al specialistilor pe care ii avem - ISU in ultimii ani s-a dotat, avem planuri de mobilizare, planuri de urgenta, planuri de reconstructie, dar un cutremur vine intotdeauna cu ceva nou. O catastrofa naturala intotdeauna aduce ceva nou si nu poti sa fii niciodata sigur ca esti pregatit pentru orice", a sustinut Vasile Dincu.
Ce spune Marmureanu despre un "cutremur mare" in Romania
Activitatea seismica este normala, in prezent, in zona Vrancea si nu cred ca in perioada imediat urmatoare vor mai fi cutremure de tipul celui din aceasta noapte, ci mult mai mici, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Gheorghe Marmureanu.
"Deocamdata nu este nici o problema. Este o activitate seismica normala in zona Vrancea. Cutremurele de genul acestora, eu le pot numi nesemnificative pentru probleme mari, insa protectia populatiei este o problema. Cutremurele din aceasta clasa, cum au fost cele din ultimele ore, nu genereaza la randul lor seisme foarte mari", a precizat directorul INFP.
Profesorul Gheorghe Marmureanu sustine ca in perioada imediat urmatoare nu se vor mai produce cutremure precum cel din noaptea de vineri spre sambata, iar pana la un cutremur mare "mai e un timp".
"Vrancea asta nu doarme, vad ca isi cauta de treburile ei. Sunt si eu curios ce vrea sa faca. Asta este viata...Deocamdata eu sunt absolut optimist si nu cred ca vor mai fi in perioada imediat urmatoare cutremure de tipul celui de azi-noapte, ci mult mai mici. Nu sunt Dumnezeu ca sa spun, dar stiu destul de multe pentru ca sunt omul care a facut partea seismica la Casa Poporului (Palatul Parlamentului n.r.), la Cernavoda, etc. Cutremurele mari nu au loc in fiecare zi, au loc la o anumita distanta in timp. Deocamdata mai e un timp pana la un cutremur mare", a explicat Marmureanu.
UPDATE 13:00 Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-au produs sambata, la ora locala 12:15, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP). Seismul a avut loc la o adancime de 143,2 kilometri. Cutremurul vine dupa cel produs sambata noaptea, la ora 2:11, de 5,3 grade pe scara Richter, si dupa cel de la ora 2:48, de 2,7 grade pe Richter.
Initial, specialistii au comunicat o intensitate de 5,6 - pentru ca mai apoi sa revina asupra acesteia.
Miscarea seismica s-a simtit pe intreg teritoriul Romaniei, dar si in Republica Moldova.
Seismul s-a resimtit in Bucuresti, Iasi, Brasov, Galati si Craiova, dar si in Kiev, Vidin si Sofia, potrivit site-ului earthquake-report.com.
Cutremurul a fost urmat de o replica de 2,7 pe Richter, care s-a produs la ora 2,48, tot in zona Vrancea.
Epicentrul seismului care a zguduit vineri noapte multe judete din tara a fost in zona Vrancea, la 154 de kilometri nord de Capitala. Si bucurestenii au resimtit cutremurul.
Cutremurul a avut loc la ora 2 si 11 minute in zona Vrancea, iar cercetatorii de la Institutul de Fizica a Pamantului spun ca a fost la 112 kilometri adancime.
Datele initiale au aratat o magnitudine de 5,6 grade pentru seismul petrecut la ora 2:11 in Romania. Exista informatii ca seismul a fost resimtit si in Bulgaria.
Harta cu epicentrul cutremurului:
Cea mai importanta miscare tectonica din Romania in ultimii ani a fost in 2014, pe 22 noiembrie, cand s-a produs un cutremur de 5,7 pe scara Richter. Acesta a fost resimtit si la Bucuresti.
Cum s-a simtit cutremurul in Centrul Vechi al Capitalei
In Bucuresti, Centrul Vechi este considerat epicentrul cladirilor cu bulina rosie, incadrate in clasa 1 de risc seismic. Asta inseamna ca la un cutremur mai puternic, majoritatea constructiilor s-ar face una cu pamantul.
Desi pericolul este mare in astfel de situatii, multi dintre cei care si-au dat seama de ce se intampla ... si-au vazut linistiti de petrecere.
Barbat: "Era sa se darame pub-ul. Da, s-a simtit."
Reporter: "V-a fost frica?
Barbat: "Da. Pai s-a golit club-ul cand s-a auzit ca e cutremur."
Reporter: "Ati simtit cutremurul?"
Barbat: "Da, am simtit."
Alt barbat: "Cutremur... fost cutremur?
Reporter: "In seara asta."
Barbat: "Cand?"
Reporter: "Mai devreme."
Reporter: "Ai simtit cutremurul?
Bucurestean: "Putin, de tot. Deci l-am simtit."
In Bucuresti sunt peste sapte sute de cladiri cu risc seismic. Dar, din 2001 pana astazi, au fost consolidate doar 18.
Reporter: "S-a simtit in club?"
Tanara: "Nu, l-am simtit, dar am auzit ca a fost si o sa plec spre casa."
Reporter: "Pleci din cauza asta?"
Tanara: "Da."
Specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului sustin ca se asteptau la un astfel de cutremur.
Mircea Radulian, Institutul de Fizica a Pamantului: "Este un cutremur de magnitudine moderata, peste magnitudine 5, avand adancimea in jur de 100 de kilometri. De obicei, ei au o radiatie seismica mai puternica catre parte de sud vest a Romaniei. Nu produce pagube. In mod normal un astfel de cutremur nu produce pagube."
Sambata dimineata, primele date primite de la institutele de masurare a seismelor au aratat ca ar fi fost vorba de un cutremur cu magnitudinea de 6,0 - 6,1.
M6.1 #earthquake strikes 145 km N of #Bucharest (#Romania) 19 min ago. Read witnesses' stories & provide yours: https://t.co/MkT2uBTHVD
— EMSC (@LastQuake) September 23, 2016
Institutul National de Fizica a Pamantului a raportat automat mai multe miscari seismice, inclusiv prin contul de Twitter, cea mai mare masurand 6,0 grade.
Cutremur Romania 2016-09-24 02:11:18, mag 6.0 https://t.co/Gz1gCkDm4R pic.twitter.com/CIle11NtaK
— INCDFP (@incdfp) September 23, 2016
Ultima raportare a INFP vorbeste despre o intensitate de 5,6 grade si de o adancime de 112 km. Este cel mai puternic seism produs in 2016 in Romania.
Cutremur Romania 2016-09-24 02:11:16, mag 5.6 https://t.co/Gz1gCkDm4R pic.twitter.com/5EvcGSsu3w
— INCDFP (@incdfp) September 23, 2016
Ati simtit cutremurul? Comentati pe pagina de Facebook a Stirilor Pro TV!