Cum arata comunele europene romanesti,salvate de primariile care au invatat sa faca afaceri de criza
Cand banii de la stat nu mai vin apar solutiile de criza. Cativa edili gospodari au deschis afaceri profitabile in numele primariilor ca sa ajute bugetul local.
Cu investitii minime si castig maxim au acum fonduri pentru canalizari, asfaltari, gradinite si camine de batrani.
Cine s-ar fi gandit ca in comuna Tomesti, aflata la cativa kilometri de Iasi, va gasi un teren de fotbal la standarde europene. Cei care vor sa joace fotbal, platesc la primarie o taxa de 400 de lei.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"Banii intra in bugetul comunei Tomesti si de acolo ii folosim acolo unde avem nevoie, acum lucram la finalizarea gradinitei", spune Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti.
"Banii care vin de la guvern si din incasari sunt foarte putini si nu ajung pentru nevoile unei comunitati. Toata lumea vrea ceva, unul vrea apa, altul pavele, altul canalizare, unul vrea asflat, fiecare cetatean are cinci sase cerinte si pe buna dreptate pentru ca incercam sa traim mai bine", spune primarul.
Tot in judetul Iasi, in localitatea Aroneanu, are balta peste, pentru ca primaria a preluat un lac de la Agentia Judeteana de Vanatoare si Pescuit Sportiv.
"Anul acesta l-am populat cu trei tone de peste intre unu si sase kilograme si avem clienti. Pana acum am incasat doua sute si ceva de milioane in trei saptamani", a declarat Benone Moruzi - primarul comunei Aroneanu.Toata lumea e multumita de idee.
In Timis, la Jimbolia, primaria a investit bani europeni intr-o sera, unde cultiva legume pentru cantina sociala, caminul de batrani, spital si gradinite. "Ca orice investitie pe fonduri europene, seria nu are voie sa faca profit si nu vindem produsele", spune Darius Postelnicu - primar Jimbolia.
Doar anul trecut, din sera, au iesit 9 tone de legume. "Am pus zarzavat pentru ciorba, avem si ghiveci. S-au mai terminat. Am avut si ardei copti, castraveti la borcan, salata de castraveti pentru iarna", a spus Israel Defense Force
Sera de la Jimbolia se intinde pe 2500 de metri patrati, iar legumele nu sunt tratate cu chimicale, se mandresc angajatii primariei.