Seful Politiei Sibiu a demisionat dupa scandalul impuscarii ursului. "In continuare consider ca am luat decizia corecta"

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile din Sibiu au actionat in graba in cazul ursului impuscat saptamana trecuta - este declaratia facuta luni de Ministrul de Interne Dragos Tudorache, care a facut publice concluziile raportului corpului de control al MAI.

UPDATE 23:00 Seful Politiei Municipiului Sibiu, Cristian Negru, a anuntat, luni seara, ca renunta la functia pentru care fusese imputernicit, in august, pentru sase luni, scrie News.ro In cursul zilei de luni, Cristian Negru afirma, pe o retea de socializare, ca isi asuma responsabilitatea pentru decizia de a impusca ursul care s-a ratacit pe strazile din oras, considerand ca a fost decizia "corecta”.

Cristian Negru, despre care ministrul de Interne afirma ca este principalul responsabil in cazul operatiunii derulate in cazul uciderii ursului, a scris intr-un grup al politistilor de pe o retea de socializare ca-si asuma responsabilitatea pentru deciziile luate.

"Eu am luat decizia de a impusca animalul si imi asum, inclusiv in cadrul dosarului penal. Imi asum responsabilitatea, nu vinovatia. (...) Am fost doar doua-trei minute in auto cu inspectorul sef, chiar inainte de a ajunge pe strada Lunga. Ulterior, m-am intrebat de ce nu i-am pasat toata responsabilitatea. Sunt destul de matur sa imi asum. Daca era un politist in masura sa ia o decizie, eu eram acela. Eu am participat de la inceput la interventie si in continuare consider ca a fost decizia corecta”, scrie Cristian Negru.

Acesta sustine ca in momentul de fata se sanctioneaza politistii, desi au fost singurii care au reactionat in cazul respectiv, fiind "total ignorata lipsa oricarei reactii din partea celorlalte institutii”. "In fapt, se sanctioneaza actiunea singurei structuri care a avut reactie, dar este total ignorata lipsa oricarei reactii din partea celorlalte institutii”, a mai scris Cristian Neagru pe Facebook.

Citește și
urs sibu
Proteste in toata tara fata de cruzimea cu care a fost ucis ursul ratacit din Sibiu. De ce a fost incinerat imediat
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Corpul de control al MAI a stabilit ca nevoie de proceduri speciale si de un comandament de urgenta la nivel local care, pe viitor, sa coordoneze actiunile cu scopul prioritar de a salva animalele, nu de a le ucide. In plus  ministrul a mai spus ca in ancheta este vizat si seful politiei municipale Sibiu, care a coordonat esecul de miercurea trecuta.

Un ziar local a publicat un comentariu al sefului politiei care a scris pe Facebook: "Eu am luat decizia de a impusca animalul si imi asum responsabilitatea, nu vinovatia. Daca era un politist in masura sa ia o decizie, eu sunt acela. Eu am participat de la inceput la interventie si in continuare consider ca a fost decizia corecta" - a scris Cristian Negru.

Pe de alta parte in inregistrarile de pe statiile politistilor prezenti la interventie se aude si indemnul lui Negru care le cere agentilor sai sa dea cu masina peste urs. Informatia este confimata de ministrul de Interne.

Imagini noi cu ursul ratacit prin Sibiu

Primele imagini cu ursul ajuns in Sibiu au fost inregistrate la ora 5 si 22 de minute, pe Calea Dumbravii. Se vede animalul ratacind printre masini, intr-o parcare. Apoi, la 7 si 48 de minute, ursul este surprins tot pe Calea Dumbravii, dar de aceasta data intr-o zona aglomerata a orasului, in fata Facultatii de Economie. In imagine se vad studentii fugind din calea animalului care alearga pe trotuar.

Concluziile raportului facut de Corpul de control al MAI in cazul ursului ucis in Sibiu: Autoritatile au actionat in graba

Ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul MAI, ca autoritatile din Sibiu au actionat "in graba" in cazul ursului impuscat saptamana trecuta la Sibiu.  Ministrul a prezentat concluziile raportului facut de Corpul de control al MAI. Potrivit acestuia, in astfel de situatii, cand sunt prezente animale salbatice in zone populate, ar trebui instituit "un comandament de urgenta la nivel local", care sa poata interveni pentru prinderea in viata a animalelor.

La nivelul orasului Sibiu, o astfel de procedura pentru convocarea unui comandament de urgenta nu a existat, a aratat el. "Se retine o responsabilitate a celor care au gestionat operatiunea (...) si cu privire la momentul in care s-a decis impuscarea animalului", a spus Dragos Tudorache, adaugand ca unul dintre cei considerati responsabili este seful Politiei Sibiu.

Ministrul a subliniat ca, potrivit raportului, ursul a fost ucis cand "nu mai exista un pericol iminent" iar la fata locului se afla un medic veterinar care ar fi putut incerca tranchilizarea animalului. Dragos Tudorache a mai spus ca va discuta cu ministrul Mediului pentru stabilirea unei proceduri si dotarea Jandarmeriei Romane pentru astfel de situatii, in cazul in care Jandarmeria va prelua aceste competente.

Ancheta ursului ucis: Se cauta probe video si o femeie care apare in una din inregistrari

Procurorii au solicitat ca probe in ancheta toate imaginile surprinse de camerele de supraveghere in care apare ursul omorat miercuri, care pot fi puse la dispozitie atat de institutii publice, dar si de firme. In plus, se incearca identificarea unei femei care apare in una din inregistrari fata in fata cu animalul, despartindu-i doar o usa de sticla, a precizat luni, Ion Vestemean, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.

"Am cerut toate imaginile si ne intereseaza sa identificam persoana care a aparut in presa ca era la usa, cu ursul, care nu i-a dat voie sa intre in banca. Alte noutati nu exista deocamdata", a precizat Vestemean. Astfel, politistii sibieni au derogare de la procuror sa ridice luni inregistrarea video de la o banca din oras, facuta deja publica, in care se vede o femeie care inchide usa bancii, iar in afara este ursul care sparge unul din geamuri. Luni, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a pus la dispozitia jurnalistilor imagini surprinse de o alta camera de supraveghere in care se vad studenti aflati in apropierea respectivei banci care intra de frica in sediul facultatii. In imagini se mai observa ursul care fuge, insa fara a-i ataca pe studenti. Conducerea fabricii in curtea careia a fost impuscat ursul detine imagini video in care se vede cum este omorat animalul, imagini care au fost facute publice prin intermediul mass-media.

Primele imagini video cu ursul, care au fost ridicate inca din prima zi de politisti, sunt cele din Piata Mare din centrul orasului, de pe camerele de supraveghere ale Primariei Sibiu. In aceste imagini se poate vedea ursul alergand si un tata speriat care, atunci cand il zareste, se arunca la pamant si isi acopera copilul, au declarat pentru Agerpres surse oficiale. Uciderea ursului de la Sibiu face obiectul unui dosar penal si mai multor anchete deschise de autoritati, pentru a lamuri daca acest animal salbatic ar fi putut fi salvat.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Lectia brasovenilor pentru sibieni in cazul ursului ucis. Cum au capturat o ursoaica de 300 de kg, urcata pe o casa
Lectia brasovenilor pentru sibieni in cazul ursului ucis. Cum au capturat o ursoaica de 300 de kg, urcata pe o casa

Se asteapta inca raspunsuri in cazul ursului ucis in urma cu cateva zile la Sibiu. Si, in timp ce oamenii protesteaza autoritatile din Brasov care au capturat multi ursi de-a lungul timpului, sustin ca cei care au executat ursul din Sibiu au gresit.

Proteste in toata tara fata de cruzimea cu care a fost ucis ursul ratacit din Sibiu. De ce a fost incinerat imediat
Proteste in toata tara fata de cruzimea cu care a fost ucis ursul ratacit din Sibiu. De ce a fost incinerat imediat

Cruzimea cu care a fost ucis ursul care s-a ratacit miercuri in Sibiu si actiunea brutala a autoritatilor au revoltat opinia publica. Sute de oameni din mai multe orase s-au mobilizat pe Facebook si au iesit in strada sa protesteze.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.