Corina Cretu a primit avizul comisiei de specialitate, dupa audierea din Parlamentul European. Discursul comisarului desemnat

×
Codul embed a fost copiat

Comisarul desemnat pentru Politica Regionala, Corina Cretu a fost audiat de Comisia REGI din Parlamentul European si a primit avizul din partea comisiei de specialitate.

Corina Cretu a declarat ca este "un sustinator" al strategiilor macroregionale, intrucat ele "incurajeaza statele membre sa lucreze impreuna", dar a precizat ca initiativa privind aceste strategii trebuie sa vina de la state.

"Va reamintesc ca strategia Dunarii a pornit de la o scrisoare comuna a premierilor din Romania si Austria care a fost adresata Consiliului, la care s-au raliat toate celelalte tari, si practic acum avem o strategie care functioneaza foarte bine", a raspuns Corina Cretu, intrebata de un europarlamentar cum va sprijini strategiile macroregionale. "Autoritatile locale din aceste regiuni trebuie implicate, pentru ca ele stiu cel mai bine care sunt raspunsurile la nevoile pe care le au. Nu cred ca noi de la Bruxelles stim ce se intampla in Slovacia, sa putem gestiona problemele de pe Dunare, sau din Marea Ionica, sau din Marea Baltica. Noi suntem facilitatori, acordam asistenta tehnica necesara, dar raspunderea punerii in practica a acestor strategii este a statelor membre", a mai spus Cretu.

Comisarul desemnat a afirmat ca isi propune sa viziteze cat mai multe din cele 277 de regiuni ale UE, iar primele vizite vor fi in tarile care beneficiaza cel mai mult de fondurile de dezvoltare.

"Rolul nostru este acela de a ajuta si aceasta este deviza mea principala. Nu de a penaliza, nu de a sanctiona, ci de a-i ajuta, pentru ca acest lucru asteapta oamenii de la noi, sa ajutam statele membre sa cheltuiasca eficient acesti bani", a conchis Cretu.

Citește și
Comisar
Ce castiga Romania, dupa numirea Corinei Cretu in fruntea portofoliului de Politica Regionala
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Corina Cretu a mai declarat, in cadrul audierilor din PE, ca datoria CE este sa ajute statele membre sa-si dezvolte capacitatea administrativa, intrucat cele mai multe erori in absorbtia fondurilor vin din slaba dezvoltare administrativa. Intrebata despre problema statelor cu absorbtie redusa, Corina Cretu a precizat ca in unele state membre care nu au ajuns la o absorbtie de 50% au existat "multe dificultati" in perioada 2007-2012, dar in ultimii ani situatia s-a imbunatit. "Cred ca datoria CE este sa ajute statele membre sa-si dezvolte capacitatea administrativa. Cred ca acest lucru este mult mai important inclusiv decat ajutorul si fondurile pe care le oferim. Pentru ca cele mai multe erori vin din aceasta slaba dezvoltare administrativa. Cred ca simplificarile pe care noi le-am adus in acest regulament vor aduce rezultate concrete prin concentrarea fondurilor pe prioritati importante", a spus comisarul roman, care i-a asigurat pe membrii Comisiei REGI de "simpatia" sa de a ajuta toate aceste state.

In ceea ce priveste macroconditionalitatile impuse, comisarul desemnat a precizat ca ele au fost impuse deoarece au fost invatate "lectiile crizei economice" si sunt criterii "care trebuie sa stea la baza unor investitii solide, pentru ca altfel nu inseamna decat risipa de bani". Referitor la suspendarea fondurilor, Corina Cretu a declarat ca o considera "o masura exceptionala, care nu ar putea veni ca o surpriza, care ar fi la capatul unui proces foarte lung, in care statul membru este avertizat ca trebuie sa faca niste pasi importanti pentru reforme structurale".

Intrebata daca pledeaza pentru o schimbare a criteriilor de acordare a fondurilor de coeziune, Cretu a subliniat ca exista aceasta dezbatere in legatura cu criteriul cel mai important in alocarea fondurilor, dar pana acum "singurul criteriu care a fost unamin acceptat este cel al PIB pe cap de locuitor". "Noi acordam cea mai mare parte a fondurilor regiunilor care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana", iar pentru stabilirea altor criterii este nevoie de un acord intre PE, Comisia Europeana si Consiliu.

"Pe de alta parte, cred ca fondurile trebuie redirectionate catre nevoile oamenilor si de aceea avem introdus acest principiu al parteneriatului, sa avem contributia autoritatilor locale, a partenerilor sociali, a organizatiilor societatii civile pentru a ne spune exact care sunt obiectivele de care cetatenii din aceasta regiune au cea mai mare nevoie", a mai spus ea. "Va spun sincer, ma ingrijoreaza acest criteriu de viteza. Trebuie sa ne gandim impreuna in ce masura acest lucru este posibil, dar, pe de alta parte, trebuie sa facem maximul posibil pentru a cheltui fondurile alocate pana in 2015", a punctat comisarul desemnat.

Europarlamentarii au trimis tuturor celor 28 de comisari desemnati un set de intrebari, la care acestia au raspuns in scris pana vineri. Unele intrebari au fost comune pentru cei 28, vizand competentele generale, angajamentul european si independenta personala sau colaborarea dintre Comisie si Parlament, in timp ce altele s-au referit la chestiuni specifice fiecarui portofoliu, potrivit intrebarilor si raspunsurilor publicate, luni, pe site-ul PE.

Comisarul desemnat pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a raspuns la intrebarile scrise ale eurodeputatilor, asigurandu-i ca va evita orice situatia care sa-i puna la indoiala independenta sau impartialitatea, dand totodata asigurari ca va transpune in practica obiectivele politicii de coeziune. In ceea ce priveste competentele generale si motivatia, Corina Cretu a precizat ca in ultimii 14 ani s-a ocupat de chestiuni europene, iar aceasta experienta a ajutat-o sa dobandeasca "o buna cunoastere" a institutiilor europene si a metodelor lor de lucru.

"In calitate de economist si datorita experientei mele politice atat in tara mea, cat si in Parlamentul European sunt convinsa ca Politica Regionala a UE este un instrument puternic pentru crearea de crestere economica, locuri de munca si pentru promovarea integrarii grupurilor dezavantajate, in special, dar nu numai, in regiunile cele mai putin dezvoltate", se arata in raspunsul europarlamentarului roman.

Corina Cretu le-a transmis actualilor colegi europarlamentari ca va actiona in directia implementarii agendei strategice a Comisiei Juncker, astfel incat fondurile Politicii de Coeziune sa aiba "o contributie substantiala" la crearea de locuri de munca, investitii si crestere economica. In ceea ce priveste independenta sa, Corina Cretu a precizat ca este "pe deplin constienta" de obligatiile comisarilor prevazute in tratate si ca se angajeaza ferm sa respecte "cele mai inalte standarde etice". "Va asigur ca voi evita orice pozitie sau situatie care sa-mi puna la indoiala independenta, impartialitatea si disponibilitatea fata de Comisie si il voi informa pe presedintele ales de orice situatie care ar putea implica un conflict de interese in exercitarea obligatiilor mele oficiale", afirma Cretu.

Corina Cretu promite sa coopereze cu ceilalti membri ai Comisiei, potrivit metodelor de lucru stabilite de presedintele ales. Totodata, ea precizeaza ca va furniza Parlamentului European informatiile si documentele relevante si ca se va asigura ca Executivul european va lua in considerare rezolutiile parlamentare si cererile, in decurs de 3 luni de la adoptarea sau formularea lor. Intrebata cum pot fi maximizate eficienta si impactul fondurilor europene in vederea atingerii obiectivelor EU 2020 pentru o crestere inteligenta, comisarul desemnat pentru Politica Regionala a subliniat faptul ca Politica de Coeziune a fost reformata pentru perioada 2014-2020, fiind intarite legaturile dintre aceasta si prioritatile UE. "Ma voi asigura ca aceasta reforma ambitioasa agreata de PE si de Consiliu va fi transpusa in realitate in cadrul actualelor negocieri privind acordurile de parteneriat si programele (operationale) cu statele membre si, mai tarziu, in stagiul implementarii lor", le-a scris ea europarlamentarilor.

Europarlamentarii au dorit sa stie cum se va derula dialogul dintre Comisie si PE in cazul posibilitatii suspendarii unor plati sau angajamente. Europarlamentarul roman a reamintit ca PE poate invita Comisia la un dialog atunci cand se pune problema suspendarii unor fonduri, iar ea va tine cont de parerile europarlamentarilor in astfel de situatii. De asemenea, Corina Cretu a precizat ca CE acorda o importanta speciala modului in care acordurile de parteneriat si programele operationale sunt compatibile cu programele nationale de reforma si cu recomandarile Comisiei, iar folosirea fondurilor trebuie sa vizeze provocarile economice identificate.

Audierile comisarilor desemnati in cadrul comisiilor PE au inceput luni dupa-amiaza.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Luni incep audierile comisarilor europeni desemnati. Corina Cretu a fost programata pentru miercuri, la ora 10:00
Luni incep audierile comisarilor europeni desemnati. Corina Cretu a fost programata pentru miercuri, la ora 10:00

Audierile comisarilor desemnati incep luni in comisiile de specialitate ale PE si se vor incheia pe 7 octombrie, Corina Cretu, careia i-a fost repartizat portofoliul pentru Politica Regionala, fiind programata pentru miercuri, la 10.00 ora Romaniei.

Ce castiga Romania, dupa numirea Corinei Cretu in fruntea portofoliului de Politica Regionala
Ce castiga Romania, dupa numirea Corinei Cretu in fruntea portofoliului de Politica Regionala

Romania ar putea atrage mai multi bani europeni pentru drumuri, sisteme de canalizare sau protectia mediului. Sunt sperantele expertilor in finantari europene, acum cand Corina Cretu este in fruntea portofoliului de politici regionale.

Corina Cretu a fost desemnata comisar european pentru Politica Regionala:
Corina Cretu a fost desemnata comisar european pentru Politica Regionala: "Sunt pregatita sa imi asum responsabilitatea"

Germania si Belgia vor avea doua dintre cele mai puternice posturi in viitoarea Comisie Europeana, in timp ce Romania va avea Politica Regionala. Corina Cretu, nominalizata la aceasta functie, a scris pe o retea de socializare ca se simte onorata.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.