Cei doi turci suspectati de spionaj si interceptari ilegale au solicitat azil politic in Romania

spionaj

Cei doi cetateni turci dati in urmarire internationala pentru infractiuni asimilate spionajului si interceptari ilegale si care au fost prinsi in Vama Nadlac, ulterior fiind arestati provizoriu, au cerut azil politic in Romania, relateaza Mediafax.

Avocatul Horia Serban Ungur, cel care ii reprezinta pe cei doi cetateni turci Zavar Zedat si Usta Ilker, acuzati de spionaj si interceptari ilegale, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca cei doi clienti ai sai nu au aflat initial pentru ce sunt retinuti la Vama Nadlac, autoritatile romane spunandu-le ca doresc sa le verifice pasapoartele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Motivul pentru care au fost retinuti atunci nu era clar, li s-a spus ca urmeaza sa li se verifice pasapoartele. Eu cred ca se tragea de timp pentru obtinerea mandatului european de arestare. Cei doi au pasapoarte verzi. Pasaportul verde este un pasaport care confera libertate mai multa fata de pasaportul rosu. Sunt pasapoarte diplomatice care nu au nevoie de vize. Din punct de vedere administrativ, sunt valabile. Cred ca doar in baza mandatelor de arestare emise de Interpol puteau fi retinuti. De aceea li s-a dat ordonanta de 24 de ore, interval necesar si util pentru sosirea mandatului de la Interpol, care a venit a doua zi", a declarat avocatul.

Ungur spune ca cei doi resping acuzatiile aduse, motivand ca sunt ofiteri de rang inalt si ca nu faceau nimic ilegal.

"Ulterior, in mandatul de arestare se mentioneaza ca in sarcina lor s-au deschis dosare pentru interceptari de convorbiri, inregistrari video si acte de spionaj. Cei doi resping acuzatiile pentru ca sunt ofiteri cu grad inalt. in actele de cercetare ei ar fi interceptat o serie de nereguli, afaceri ilegale savarsite de cetateni de inalt rang din administratia centrala turca care tin de spalare de bani si acte de terorism. Cei doi sunt retinuti in prezent in arestul Politiei Timis, in conditii bune. Ei se tem acum deoarece in tara de origine au fost supusi la acte de tortura. Din acest motiv am formulat o cerere de azil politic, cererea fiind inregistrata si urmand sa se solutioneze", a mai sustinut avocatul celor doi cetateni turci.

Citește și
FBI
ABC News: Angajat al unei banci din New York, arestat de FBI pentru spionaj in favoarea Rusiei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

El a mai spus ca spera ca procedurile legate de solicitarea de azil politic sa se finalizeze inainte de expirarea termenului de 39 de zile, interval in care Zavar Zedat si Usta Ilker se afla in arest provizoriu si pe care autoritatile turce il au la dispozitie pentru a trimite documentele solicitate de instanta din Romania in vederea extradarii.

Cei doi cetateni turci vor fi reprezentati si de Mehmet Surer, un avocat venit la Timisoara din Ankara.

In aceeasi conferinta de presa, avocatul turc a povestit prin ce torturi au trecut Zavar Zedat si Usta Ilker in perioada in care au fost in arest preventiv in Turcia. Mai mult, el a spus ca, in total, sunt 13 persoane vizate in acest dosar, din care cinci se afla in arest preventiv.

"In iunie 2014, Parchetul General din Ankara a intreprins o operatiune. Aceste persoane au fost retinute in iunie, termenul de arest preventiv a fost de patru zile. Dupa cele patru zile au fost luate declaratiile acestora, noaptea. Nevoile fiziologice au avut voie sa si le faca doar noaptea, dupa ce au fost treziti din somn, iar luminile incaperii unde au fost retinuti au fost aprinse in permanenta, astfel ca nu au dormit in liniste. in aceste conditii li s-au luat declaratii. Noi, ca si aparatori ai partilor, am facut reclamatiile aferente legat de conditiile la care au fost supusi acestia. Deoarece nu erau probe la dosar au fost lasati liberi", a explicat avocatul turc.

Potrivit acestuia, dispozitivele de interceptare gasite in biroul presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au fost distruse, nu exista amprente care sa ateste ca cei doi cetateni turci sunt cei care au montat dispozitivele si nici inregistrari video sau martori.

Mehmet Surer a mai spus ca la Ankara sunt zeci de dosare in lucru in acest caz si ca sunt vizati peste 400 de ofiteri de rang inalt care "in ultimii cel putin zece ani au intreprins diferite operatiuni antiterorism".

Cei doi turci, in varsta de 40 si 42 de ani, au fost prinsi de politisti in Vama Nadlac, in timp ce incercau sa iasa din tara. Ulterior, ei au fost dusi la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, iar procurorii au decis retinerea lor pentru 24 de ore, dupa care Curtea de Apel Timisoara a decis, vineri, sa emita mandate de arest provizoriu pentru o perioada de 39 de zile pe numele celor doi, ei fiind dati in urmarire prin Interpol.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, Cristian Pup, spunea ca nu s-a decis extradarea celor doi cetateni turci pentru ca judecatorii de la Curtea de Apel Timisoara au nevoie de documente suplimentare din partea autoritatilor turce.

Cetatenii turci erau dati in urmarire internationala pentru infractiuni asimilate spionajului si interceptari ilegale, infractiuni pedepsite in Turcia cu 40 de ani de inchisoare.

in 4 februarie, o instanta din Istanbul a emis mandate de arestare pe numele a trei persoane suspectate ca au montat un microfon in biroul presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, in perioada in care acesta detinea functia de prim-ministru al Turciei.

Erdogan declara, vineri, la o intalnire cu oameni de afaceri, ca doi dintre suspectii care au montat un dispozitiv de interceptare a conversatiilor in biroul sau au fost arestati pe teritoriul Romaniei, relata site-ul DailySabah.com.

"Doi dintre fugari au fugit initial in Croatia si Ungaria, dar apoi au fost arestati la trecerea prin Romania", spunea presdintele Erdogan, precizand ca procedurile pentru extradare au fost initiate, iar cei doi vor fi adusi in Turcia ”cat mai rapid”.

Cele trei persoane date in urmarire sunt acuzate de interceptarea comunicatiilor unor oficiali, incalcarea vietii private si apartenenta la o organizatie ilegala. Astfel, acestia sunt suspectati de apartenenta la miscarea condusa de clericul musulman Fetullah Gulen, un adversar al lui Erdogan acuzat de conspiratie in vederea inlaturarii presedintelui Turciei.

Influentul cleric musulman, care are o retea de companii in domeniile bancar, educational si media, traieste de 15 ani in exil, in statul american Pennsylvania. Fethullah Gulen este in conflict deschis cu Recep Tayyip Erdogan de peste un an, dupa ce fostul premier devenit presedinte l-a acuzat ca se afla la originea unei anchete de coruptie impotriva sa. Regimul Erdogan a initiat o campanie care vizeaza companii, in special din domeniul media, care fac parte din sistemul coordonat de Fethulah Gullen.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Doi turci acuzati de spionarea presedintelui Turciei au fost prinsi in Romania. Strabatusera intreaga tara cu masina
Doi turci acuzati de spionarea presedintelui Turciei au fost prinsi in Romania. Strabatusera intreaga tara cu masina

Doi cetateni turci dati in urmarire internationala pentru infractiuni asimilate spionajului si interceptari ilegale au fost prinsi de politisti in Vama Nadlac.

ABC News: Angajat al unei banci din New York, arestat de FBI pentru spionaj in favoarea Rusiei
ABC News: Angajat al unei banci din New York, arestat de FBI pentru spionaj in favoarea Rusiei

Biroul Federal de Investigatii din Statele Unite a anuntat, luni, arestarea unui angajat bancar din New York suspectat ca ar fi agent rus de spionaj, relateaza ABC News.

Victor Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit:
Victor Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit: "Daca as fi fost, trebuia sa va spun tot, nu?"

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a fost intrebat intr-un interviu daca a fost ofiter acoperit al unui serviciu roman de informatii.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.