Legea eutanasierii cainilor maidanezi a fost declarata constitutionala de catre judecatorii CCR

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constituţionala a stabilit, miercuri, ca Legea privind cainii fara stapan este constitutionala.

Anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, care a declarat ca CC a apreciat ca sesizarea privind legea este neintemeiata, iar legea este constitutionala, pentru ca s-a respectat decizia anterioara.

"Noi am apreciat ca articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstitutional data trecuta, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o masura lasata la indemana exclusiva a autoritatilor locale, legea spune in ce conditii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima masura si o masura extrema", a adaugat Zegrean.

Presedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, referitor la sesizarea de neconstitutionalitate a Legii privind cainii maidanezi, ca practic este aceeasi lege pentru care judecatorii au mai dat o decizie, dar parlamentarii au revenit cu o noua sesizare, aratand ca "asta e jocul legislativ".

"Este practic aceeasi lege care a mai fost la noi, noi am dat atunci o decizie, ei au revenit la noi, asta e jocul legislativ", a spus Augustin Zegrean, la intrarea in sediul Curtii Constitutionale din Palatul Parlamentului.

Citește și
caini vagabonzi
Tricouri negre si bentite rosii pentru cainii ucisi cu cruzime.Un nou protest impotriva eutanasierii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Intrebat daca sustine eutanasierea si daca are caine, Augustin Zegrean a raspuns ironic: " Am caine lup, este in greva de trei zile, a aflat ce se intampla si ma ameninta".

Intrebat daca a fost muscat vreodata de un caine, Zegrean a spus ca a fost muscat "de o oaie".

Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie, Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu exceptia UDMR, a atacat la Curtea Constitutionala legea prin care a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor.

Cei 30 de parlamentari sustin, in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, ca actul normativ nu conduce la impiedicarea inmultirii si proliferarii cainilor fara stapan, ci traumatizeaza societatea civila, "demers care nu este de natura a traduce drepturile fundamentale ale omului in Romania".

Parlamentarii semnatari solicita Curtii sa supuna Legea de modificare si completare a Ordonantei de urgenta 155/2011 controlului de constitutionalitate, astfel incat aceasta sa fie trimisa, spre o noua examinare, Parlamentului.

Potrivit contestatarilor, forma in care actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, care este Camera decizionala, in urma deciziei de neconstitutionalitate luata anterior, difera fundamental, atat in ceea ce priveste conceptia, cat si in ceea ce priveste continutul, de cea adoptata de Senat - sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adoptie a cainilor fara stapan mult mai scurte, sunt stabilite conditii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusa posibilitatea returnarii cainilor fara stapan, sunt excluse organizatiile neguvernamentale intr-o etapa importanta si sensibila a programului de gestionare a cainilor fara stapan, respectiv eutanasia.

Acestia amintesc ca, asa cum Curtea Constitutionala a statuat, o lege trebuie sa fie rezultatul manifestarii de vointa concordante a ambelor Camere ale Parlamentului si ca respectarea principiului bicameralismului necesita ca o Camera sau alta sa nu fie exclusa din mecanismul legiferarii.

De asemenea, semnatarii invoca si neconstitutionalitatea Ordonantei de urgenta 155/2001, care este modificata prin proiectul de lege. "Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public", opineaza acestia.

In documentul citat se mai arata ca anumite articole din lege incalca prevederile constitutionale referitoare la respectarea tratatelor internationale in materie.

"Facem in primul rand observatia ca problema eutanasiei cainilor fara stapan si conditiilor in care este dispusa aceasta este principala problema a legii. Eutanasia este o masura extrema, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede solutia eutanasiei, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitative si stricte, cu caracter exceptional", sustin cei 30 de parlamentari.

Ei fac referire in acest sens, la o decizie anterioara a CC potrivit careia eutanasia prevazuta de ordonanta trebuie aplicata cu respectarea Conventiei europene pentru protectia animalelor de companie din 2003, ratificata de Romania in 2004 si intrata in vigoare in anul 2005.

Senatorii si deputatii semnatari arata ca, potrivit Conventiei, "atunci cand o parte estimeaza ca numarul de animale fara stapan constituie pentru ea o problema, ea trebuie sa ia masurile legislative si/sau administrative necesare pentru reducerea numarului acestora prin metode care nu cauzeaza dureri, suferinte sau temeri evitabile".

In document se mai mentioneaza ca animale care nu sunt agresive, abandonate sau ramase fara stapan, in numar foarte mare, vor fi eutanasiate prin efectul direct al aplicarii legii.

De asemenea, contestarii subliniaza ca eutanasia este contrara principiilor prevazute in Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor, proclamata la Paris in 15 anul 1978, care prevede, printre altele, ca orice animal dependent de om are dreptul la ingrijire, nu trebuie abandonat sau sacrificat in mod nejustificat, precum si ca sacrificarea oricarui animal care nu este absolut necesara si orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crima.

Ei sustin ca textul de lege criticat incalca, printre altele, prevederile din legea fundamentala referitoare la principiul aplicarii prioritare a dreptului comunitar asupra legii.

"Legea (...) creeaza un cadru institutional injust, si, sub masca unei asa-zise eutanasieri individuale, conduce la eutanasia in masa a cainilor fara stapan, practica administrativa neunitara si incalcarea drepturilor animalelor. Atat eutanasia individuala, cat si eutanasia in masa, ca solutii propuse de legea adoptata, sunt neconstitutionale", mai arata parlamentarii care au atacat la CC aceasta lege.

Potrivit acestora, in lipsa oricaror statistici reale si autorizate, cainii fara stapan sunt in mod nejustificat prezentati ca un pericol public, desi numarul cainilor violenti sau care ar prezenta un real pericol public este in realitate mic.

In document se mai arata ca, fara a se transforma intr-un legislator pozitiv, Curtea poate aprecia, din punctul de vedere al necesitatii eutanasiei, daca prevederile legale mentionate sunt contrare principiului constitutional al proportionalitatii, masura legiferata nefiind proportionala (cu situatia care a determinat-o).

Ei invoca decizia anterioara a Curtii, potrivit careia legiuitorul era obligat sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la solutiile privind gestionarea cainilor fara stapan, judecatorii constitutionali apreciind ca solutia eutanasierii cainilor fara stapan poate fi aplicata doar in ultima instanta, respectiv numai atunci cand toate celelalte solutii au fost aplicate in mod corespunzator dar nu si-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.

Contestatarii fac, de asemenea, referire la aceeasi decizie a Curtii, care statua ca prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate legiuitorul a adus atingere in final demnitatii umane, valoare suprema prevazuta in Constitutie: "Demnitatea umana, sub aspect constitutional, presupune doua dimensiuni inerente, respectiv relatiile dintre oameni (...) precum si relatia omului cu mediul inconjurator, inclusiv cu lumea animala, ceea ce implica, in privinta animalelor, responsabilitatea morala a omului de a ingriji aceste fiinte intr-un mod de natura a ilustra nivelul de civilizatie atins".

"Raportat la legea criticata, Curtea a stabilit ca legiuitorul trebuie sa legifereze calitativ si previzibil, aplicarea eutanasierii cainilor fara stapan fiind permisa sub aspect constitutional exclusiv ca ultim resort, respectiv numai atunci cand toate celelalte solutii au fost aplicate corespunzator de catre autoritatile locale, insa nu si-au atins scopul de a limita sau de a eradica fenomenul cainilor fara stapan", se arata in documentul transmis CC.

Potrivit contestatarilor, metodele de gestionare a cainilor prin eutanasiere sau incarcerare permanenta in adaposturi sunt dezavuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii care a concluzionat ca unica solutie pentru controlul populatiei canine este sterilizarea, si nu "programele de eutanasiere care sunt atat ineficiente, cat si costisitoare".

"Se poate astfel cu usurinta observa ca legea criticata a fost adoptata pentru a doua oara de legiuitor cu sfidarea completa a drepturilor constitutionale precum si a Deciziei Curtii Constitutionale nr.1/11.01.2012, pe care legiutorul este obligat sa o respecte intrutotul", arata semnatarii.

Acestia sustin ca eradicarea cainilor fara stapan prin uciderea colectiva nu numai ca nu conduce la impiedicarea inmultirii si proliferarii lor, dar traumatizeaza societatea civila, demers care nu este de natura a traduce drepturile fundamentale ale omului in Romania.

Potrivit documentului, eutanasia cainilor fara stapan, asa cum este reglementata in legea este o masura care contravine demnitatii si liberei dezvoltari a personalitatii umane, valori, principii si libertati publice garantate de Constitutie. Eutanasia este o masura violenta, traumatizanta, care impiedica libera dezvoltare a personalitatii umane, se mai arata in sesizare.

Semnatarii documentului sunt parlamentarii Calin Popescu Tariceanu, Ioan Ghise, Nicolae Nasta, Petru Gartner Ene, Titus Liviu Pasca, Sorin Iliesiu, Ion Luchian, Marin Burlea, Sebastian Grapa, Marius Isaila (PNL), Cristiana Anghel, Tudor Barbu, Cristian Danut Mihai, Dumitru Pelican, Mihai Neagu, Eugen Durbaca (PC), Haralambie Vochitoiu, Florinel Butnaru, Florinel Dumitrescu, Valer Marian, Ioan Ionescu, Constantin Popa, Dumitru Bujor, Dan Ionita, Marian Vasiliev, Ruxandra Jipa (PPDD), Ion Toma, Catalin Croitoru, Ionel Butunoi (PSD) si Leonard Cadar (independent).

Presedintele Traian Basescu declara in 16 septembrie ca va promulga "fara retineri" legea privind eutanasierea cainilor maidanezi, in forma votata in Parlament, precizand ca asteapta decizia Curtii Constitutionale.

"In forma in care a trecut prin Parlament o promulg fara retineri. Este ceea ce eu cred ca trebuie sa se intample. Dupa ce ajunge populatia canina la o dimensiune rezonabila se poate gandi si alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru batrani, pentru oameni in general", a spus presedintele Traian Basescu.

Dupa adoptarea legii au fost organizate mai multe proteste, atat de catre persoane care cer rezolvarea problemei cainilor maidanezi prin strangerea acestora de pe strazi, cat si de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.

Urmariti duminica la Romania, Te Iubesc o ancheta

DUMINICA, AL 11-LEA SEZON AL EMISIUNII "ROMANIA, TE IUBESC" DEBUTEAZA CU O ANCHETA PE LARG DESPRE SITUATIA MAIDANEZILOR CAPITALEI

De 20 de ani, autoritatile se prefac si nu vor cu adevarat sa rezolve o problema. Bugete si fonduri generoase sunt cheltuite anual de ochii lumii.

Ce se ascunde in spatele unor masuri luate de fatada, vedeti duminica, atunci cand Rares Nastase va dezvaluie interese de culise, drumul banilor risipiti atat de primaria capitalei, cat si de unele primarii de sector. Demonstratie si dovezi cu camera ascunsa, marturii uluitoare despre un fenomen gestionat aberant si defectuos doar pentru ca e profitabil. Cainii pe strazi inseamna bani, voturi si acces in sfere de influenta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Proteste la sediul CCR, dupa decizia privind constitutionalitatea legii eutanasierii maidanezilor
Proteste la sediul CCR, dupa decizia privind constitutionalitatea legii eutanasierii maidanezilor

Cateva zeci de persoane care se opun eutanasierii cainilor maidanezi protesteaza, miercuri, in fata sediului Curtii Constitutionale de la Palatul Parlamentului.

Tricouri negre si bentite rosii pentru cainii ucisi cu cruzime.Un nou protest impotriva eutanasierii
Tricouri negre si bentite rosii pentru cainii ucisi cu cruzime.Un nou protest impotriva eutanasierii

 Sambata, 21 septembrie, o noua actiune de protest impotriva eutanasierii cainilor fara stapan va fi organizata la Timisoara.

Legea prin care vor fi eutanasiati cainii fara stapan, contestata la CCR de 30 de parlamentari
Legea prin care vor fi eutanasiati cainii fara stapan, contestata la CCR de 30 de parlamentari

Legea cu privire la eutanasierea cainilor fara stapan mai are de asteptat pana sa fie pusa in aplicare.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.