CTP despre condamnarea lui Nastase: "E un eveniment istoric. Prima data cand sistemul a fost umilit"

×
Codul embed a fost copiat

Editorialistul gandul.info, Cristian Tudor Popescu, a vorbit la Stirile ProTv de la ora 19:00 cu Andreea Esca despre condamnarea definitiva la inchisoare a lui Adrian Nastase.

Andreea Esca: Ce reprezinta condamnarea lui Adrian Nastase?

Cristian Tudor Popescu: Condamnarea la inchisoare cu executare, deci faptul ca Adrian Nastase va imbraca zeghea, ca un fost prim-ministru, un fost presedinte al Camerei Deputatilor, un fost presedinte de partid de guvernamant din Romania va fi bagat poate in masina pe usa din spate, cu mana pe cap, cu mana politistului pe cap si apoi va imbraca zeghea reprezinta prima lovitura publica pe care o primeste Sistemul, cu "s" mare, care dateaza de dinainte de 1989 si functioneaza si acum, din care face parte Adrian Nastase, din care face parte Traian Basescu, din care fac fac parte inca alti multi politicieni aflati in activitate.

AE: Adica sistemul s-a intors impotriva lui? Practic asta spuneti?

CTP: Eu spun doar atat: in 22 de ani acest Sistem cu "s" mare nu a fost lovit, nu a fost niciodata ingenuncheat in ochii publicului. Au mai fost lovituri naprasnice date in componenti ai sistemului, in sedinte cu usile inchise, in cabinete, pe coridoare, dar este pentru prima data cand sistemul este in primul rand umilit, este vulnerabilizat in fata marii mase, in fata populatiei.

Citește și
nastase
Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani la inchisoare cu executare in Dosarul Trofeul Calitatii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

AE: De ce oare acum si de ce el?

CTP: Asa... La astfel de intrebari istoria nu poate raspunde. De ce acum?! Pentru ca acum s-au copt lucrurile. Dupa 22 de ani, iata ca se ia o astfel de hotarare de catre justitia din Romania. E greu sa spui ca este vorba despre o lucratura politica, atata vreme cat la putere se afla acum partidul domnului Adrian Nastase.

AE: Asta voiam sa va intreb. Daca ar fi vorba despre o lucratura politica, despre ce lucratura politica ar putea fi vorba, din moment ce la putere se afla partidul domnului Nastase?

CTP: Da, deci nu mai functioneaza nici macar acel topos emblematic al rivalitatii Basescu - Nastase, cei doi mari dusmani, si sa interpretam acum ca Basescu in sfarsit a facut ce-a vrut cu Nastase si ca la trimis la inchisoare. Nici macar asta nu mai functioneaza, pentru ca cei doi, Basescu si Nastase, nu mai sunt ce-au fost acum sapte - opt ani, acest cuplu de dusmani nu mai are forta, emblema asta, Traian Basescu se lupta acum cu Ponta, cu Antonescu, are alte tinte, deci s-a uitat practic aceasta rivalitate, acesta rivalitate intre cei doi, in momentul de fata.

AE: Va afecta cumva imaginea PSD-ului si va influenta alegerile din toamna?

CTP: Nu! Nu! Nu! Pentru ca Adrian Nastase a fost o persoana acceptata de catre alegatori. Se stia fosrte bine ca Nastase e in continuare presedintele Consiliului National PSD in clipa in care au votat USL-ul, in clipa in care au votat PSD-ul. Deci, e de presupus ca acesti oameni l-au considerat pe Nastase mai mult sau mai putin nevinovat in clipa in care au votat.

AE: Da, numai ca pana acum a tot fost dovedit nevinovat in celalalte procese.

CTP: Da, si vor interpreta oamenii acestia ca este vorba de nedreptate. Asa o sa interpreteze. O sa spuna: "Nu se poate, domnul Nastase, un om cult, inteligent, a fost si ministru de Externe, si asa este, sunt realitati, cum adica sa fie arestat pentru, si am auzit aceasta expresie, niste chestii de doi bani. Asta va fi perceptia. Va fi considerata o nedreptate, o lucratura politica si asa mai departe. Nu va pierde in imagine, nu are de unde sa piarda PSD-ul din arestarea lui Adrian Nastase.

AE: Dar imaginea Romaniei in strainatate credeti ca va fi afectata?

CTP: Va fi afectata pozitiv, dupa parerea mea. Dupa cum a judecat Bruxelles-ul, dupa acel mesaj primit cu ani in urma, asteptam pesti mari, asteptam arestarea de pesti mari, ar insemna ca acum a venit. Un peste mai mare decat Adrian Nastase e greu de imaginat. Sigur, exista, dar e foarte greu. 

AE: Va asteptati ca toti cei acuzati de coruotie sa si ajunga in inchisoare?

CTP: Nu neaparat, dar ma astept ca inainte de a face pasul deciziv spre cascaval sa sa se gandeasca de doua ori de acum inainte, politicienii, persoanele publice, cand fac astfel de pasi. Cred ca e greu, totusi, dupa ce vezi ce s-a intamplat cu Nastase, e greu sa te duci cu atata seninatate, care ne-a naucit in anii astia, la furat.

AE: Doi ani cu executare - credeti ca vor fi chiar doi ani?

CTP: Nu are nicio importanta. Si daca era o ora, faptul ca Adrian Nastase va imbraca zeghea, acesta este esentialul, nu cat sta in puscarie. Faptul ca poate fi coborat un om care se afla in aceasta sfera ca parea intangibila, asta era judecata la nivel popular: "Domn'le, astia sunt ei intre ei acolo, in lumea lor, ei sunt sus, noi suntem jos, corb la corb nu scoate ochii, nu-i putem atinge, lor nu li se intampla lucrurile care ni se intampla noua". Ei, iata ca se poate!

AE: Dar, pe de alta parte, spuneati ca o sa le fie mai frica de acum incolo, unora sau altora. S-ar putea sa se gandeasca ca merita un an sau doi de inchisoare fata de ce au castigat.

CTP: Da, sigur, dar exista unii care isi fac socoteli si pe cinci- sase - sapte - zece ani, in functie de banii pe care-i fura. Sigur ca da. Sunt unii care au nervii foarte tari. Dar lucrurile nu vor mai fi la fel ca pana astazi in societatea romaneasca. Este un eveniment istoric. Nu va mai fi la fel constientul colectiv, subconstientul colectiv de acum inainte. Se schimba niste trenduri, se misca niste placi tectonice in societate, in acest moment. Repet, este prima data dupa 1989 si includ aici Revolutia, includ tot ce vreti, cand sistemul este cu adevarat umilit si inghenunchiat, vulnerabilizat, zeul, zeii sunt dovediti a fi niste oameni vulnerabili, muritori si ei in fata intregii natiuni.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
AFP: Condamnarea lui Nastase, un caz rar la nivel european pentru un fost premier
AFP: Condamnarea lui Nastase, un caz rar la nivel european pentru un fost premier

Condamnarea lui Adrian Nastase este o sentinta rara la nivel european pentru un fost prim-ministru, noteaza Agentia France-Presse.

Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani la inchisoare cu executare in Dosarul Trofeul Calitatii
Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani la inchisoare cu executare in Dosarul Trofeul Calitatii

Adrian Nastase a fost condamnat, miercuri, la doi ani de inchisoare in procesul "Trofeul Calitatii", devenind primul premier post-decembrist condamnat la inchisoare cu executare.

Adrian Nastase a vrut sa se sinucida. Fostul premier e strict monitorizat: risca oricand un infarct
Adrian Nastase a vrut sa se sinucida. Fostul premier e strict monitorizat: risca oricand un infarct

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv de ICCJ la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". Miercuri seara, fostul premier a incercat sa se sinucida.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).