Cod GALBEN de lapovita si ninsoare in noua judete. Traficul rutier si feroviar, afectat de zapada
Circulatia rutiera este ingreunata in mai multe judete din tara din cauza ninsorii, zapada ajungand pana la cinci centimetri pe carosabil, iar pe DN 13 A mai multi soferi au ramas cu masinile blocate in zapada.
Update 17:00
Administratia Nationala de Meteorologie a prelungit codul galben si portocaliu de ploi si inundatii.
Conform noii avertizari, in intervalul 01 octombrie, ora 13 – 02 octombrie, ora 08 vor cadea ploi insemnate cantitativ si se vor inregistra intensificari ale vantului in mai multe zone ale tarii.
Codul galben este valabil in jumatatea de sud a tarii, in regiunile sud-estice si in Subcarpatii Getici, unde vor cadea chiar si 20-25 l/mp, iar izolat chiar si 40-50 l/mp.
In Baragan, vantul va atinge viteze de 50-70 km/h.
Codul portocaliu este valabil in judetele Constanta si Tulcea. Aici, cantitatile de apa vor atinge local 40-50 l/mp, iar vantul va depasi 70 km/h, ajungand pana la 80-90 km/h.
In Carpatii Orientali si estul Carpatilor Meridionali, dar si in Subcarpatii Moldovei, Transilvaniei si Munteniei, precipitatiile vor cadea sub forma de lapovita si ninsoare.
Vremea va fi foarte rece, maximele diurne se vor situa cu 10 grade sub valorile medii normale pentru aceasta perioada.
UPDATE 14:32 Cod galben de lapovita si ninsori a fost emis si pentru judetul Brasov, unde, in zonele limitrofe muntelui din judetul avertizat, precipitatiile continua sa cada sub forma de lapovita si ninsoare; cantitatile de precipitatii mai pot depasi 10 l/mp.
Furtuna pe litoral. Imagini LIVE din Portul Tomis
De asemenea, judetele Suceava, Bacau, Vrancea si Neamt se afla sub cod galben de lapovita si ninsori, unde sunt asteptate precipitatii sub forma de ploaie in zonele joase de relief si sub forma de lapovita si ninsori in zona Subcarpatica si de munte; intensificari ale vantului care pe crestele montane pot depasi 100 km/h, viscolind zapada.
Toate avertizarile Cod galben de lapovita si ninsoare expira marti, la ora 16:00.
UPDATE 13:34 Traficul rutier este interupt in judetul Covasna, pe DN 10, la Intorsura Buzaului, din cauza unui autotren care a derapat pe carosabilul acoperit cu zapada.
UPDATE ora 13:30 Meteorologii au emis un cod galben de ninsoare pentru zona montana a judetelor Buzau si Prahova.
Se vor semnala cantitati de precipitatii in transformare in lapovita si ninsoare in zonele montane si submontane; cantitatile de precipitatii mai pot atinge 10-15 l/mp; intensificari ale vantului care pot atinge 30-40 km/h.
UPDATE ora 12:02 Circulatia rutiera pe DN 17, care face legatura intre Transilvania si Moldova, este ingreunata in judetul Bistrita-Nasaud din cauza lapovitei, marti, in timp ce pe crestele din Pasul Tihuta a nins, zapada depunandu-se intr-un strat de cativa centimetri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
In noaptea de luni spre marti a plouat, iar marti dimineata precipitatiile s-au transformat in lapovita si ninsoare. "Pe crestele muntilor se vede deja zapada, dar pe DN 17 nu s-a depus. Termometrul a aratat plus 3 grade Celsius. E doar lapovita. Nu a fost nevoie sa intervenim, deocamdata. Am cerut insa un utilaj care va veni in aceasta seara (marti seara -n.r.) si daca va trebui sa aruncam antiderapant, avem circa 150 de tone de sare. Nisip nu avem deloc", a spus Vasile Curtean, seful Districtului Piatra Fantanele din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, Vasile Curtean.
Potrivit acestuia, contractul de deszapezire intra in vigoare abia la 1 noiembrie, pana atunci reprezentantii Districtului Piatra Fantanele urmand sa se descurce cu ce utilaje au in dotare.
Pasul Tihuta, care face legatura intre Transilvania si Moldova, se afla la 1.200 de metri altitudine si este traversat de DN 17, cel mai circulat drum din Bistrita-Nasaud.
UPDATE ora 11:45 Un microbuz scolar care transporta copii la scoala a ramas inzapezit, marti dimineata, in comuna Vintileasca din judetul Vrancea, unde ninge viscolit, pentru scoaterea masinii din zapada intervenindu-se cu un utilaj al primariei.
Microbuzul, care transporta elevi la scoala in comuna Vintileasca, a ramas inzapezit in localitatea Poiana Stoichii.
In judetul Harghita a inceput sa ninga marti dimineata, in jurul orei 04.00, carosabilul fiind acoperit cu zapada intre 1 si 5 centimetri in pasurile si trecatorile de pe drumurile nationale din judet.
"Ninge viscolit pe DN13 A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, in zona Trecatorii Harghita, pe DN 13 B Miercurea Ciuc - Gheorghieni Praid, in Pasul Bucin, pe DN 12 A Miercurea Ciuc - Comanesti si pe DN 15 Toplita - Borsec, la Varful Creanga. In trecatori stratul de zapada depus pe carosabil variaza intre 1 si 3 centimetri, iar utilajele de deszapezire sunt deja pe drumurile nationale si imprastie material antiderapant. Acolo unde este cazul intervenim cu pluguri pentru degajarea zapezii de pe carosabil", a spus Romanescu.
O situatie speciala se inregistreaza la Harghita Bai, unde ninge viscolit, iar zapada adunata pe carosabil depaseste cinci centrimetri, in timp ce in afara soselei s-a depus un strat de peste 10 centimetri de zapada.
Drumul nu a fost curatat pana la ora 11.30, iar mai multe masini neechipate cu anvelope de iarna au ajuns in santurile de pe marginea DN 13A, drumul de acces in statiune. Jandarmii montani de la postul Harghita Bai au intervenit in sprijinul soferilor care au ramas blocati in trafic.
"Jandarmii montani recomanda tuturor turistilor care au nevoie de ajutor sa apeleze cu incredere serviciul national pentru apelul unic de urgenta 112, jandarmii fiind in permanenta gata sa ofere primul ajutor, atat in Harghita Bai, cat si la Borsec, Lacul Rosu si Baile Tusnad", a declarat purtatorul de cuvant al IJJ Harghita, Gheorghe Suciu.
Aceasta este prima ninsoare inregistrata in acest sezon in judetul Harghita. Cea mai scazuta temperatura din judet, de -1 grad Celsius, a fost inregistrata marti diminata la Varful Bucin.
Circulatie rutiera blocata pe doua drumuri nationale din Covasna din cauza zapezii
Traficul rutier a fost intrerupt, marti dimineata, timp de aproape doua ore, pe DN 11 si pe DN2D, in judetul Covasna, dupa ce mai multe masini nu au mai putut inainta din cauza zapezii si au blocat soseaua.
Potrivit Centrului Infotrafic al Politiei Romane, circulatia a fost intrerupta, marti dimineata, in jurul orei 9.15, pe DN11, la iesirea din Bretcu catre Oituz, din cauza unui autotren care a derapat, carosabilul fiind acoperit cu zapada.
Conform sursei citate, s-a intervenit cu utilaje de deszapezire si a fost imprastiat material antiderapant, iar incepand cu ora 10.45 traficul a fost reluat, la iesirea din Bretcu catre Oituz.
De asemenea, in jurul orei 9.00 a fost blocat si DN2D Ojdula, la limita cu judetul Vrancea, unde mai multe autovehicule neechipate pentru iarna nu au mai putut inainta din cauza viscolului si a zapezii de pe carosabil,.
In jurul orei 10.45 a fost reluata circulatia si pe acest drum, dupa ce s-a intervenit cu utilaje.
Circulatia rutiera este ingreunata, marti, si in judetul Harghita, din cauza ninsorii, zapada ajungand pana la cinci centimetri pe carosabil, iar pe DN 13 A, care face accesul in statiunea Harghita Bai, mai multi soferi au ramas cu masinile blocate in zapada.
In judetul Harghita a inceput sa ninga marti dimineata, in jurul orei 04.00, carosabilul fiind acoperit cu zapada intre 1 si 5 centimetri in pasurile si trecatorile de pe drumurile nationale din judet.
Astfel, se circula cu dificultate din cauza zapezii si a viscolului pe DN13 A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, in zona Trecatorii Harghita, pe DN 13 B Miercurea Ciuc - Gheorghieni Praid, in Pasul Bucin, pe DN 12 A Miercurea Ciuc - Comanesti si pe DN 15 Toplita - Borsec, la Varful Creanga.
O situatie speciala se inregistreaza la Harghita Bai, unde ninge viscolit, iar zapada adunata pe carosabil depaseste cinci centrimetri, in timp ce in afara soselei s-a depus un strat de peste 10 centimetri de zapada.
Fotografie facuta marti dimineata, in judetul Covasna, trimisa de Walter, utilizator www.stirileprotv.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, ninsoare, covasna, Harghita, soferi, trafic, zapada, ger,
Dată publicare:
01-10-2013 10:19