"Copilul din carpe si vata". Schemele cersetorilor cu "acte" care au invadat Capitala de Craciun
Convinsi ca in Bucuresti sa castiga mai multi bani, si cersetorii vin in marele oras, nu doar oamenii obisnuiti care-si cauta o slujba.
Autoritatile se asteapta ca strazile sa se umple de maini intinse in perioada sarbatorilor.
Asa ca au pornit deja in control si-n ultima luna au dat 120 de amenzi celor care cersesc.
Ca au boli si handicapuri inchipuite ori sufera cu adevarat, toti se asteapta ca spiritul sarbatorilor sa umple sufletele crestinilor si buzunarele lor.
Aproape ca nu exista semafor la care sa nu dai peste astfel de personaje, care iti bat in geam si stau cu mana intinsa.
Acest barbat de loc din Teleorman are la gat o pancarta prin care ne anunta ca are nevoie de o operatie la coloana. Are si diabet.
"Eu sunt bolnav original, nu ca astia care se fac pe la semafoare spondiloza si diabet si insulina. Imi dati si mie ceva sa mananc si eu astazi ca v-am aratat actele astea?!"
Omul nostru are concurenta in persoana acestei tinere. Este a 120-a oara cand politistii o prind cu o papusa in brate pe post de copil.
- Din haine e facuta, n-are nimica. Ce-am zis, ca n-are ce sa-mi faca politia, macar scot mancarea lor, mai bine ma duc cu papusa decat sa scot copiii pe vremea asta sa inghete de frig.
- Si lumea credea?
- Normal ca credea, daca o tineam asa cum sa nu creada?!
- Si nu ti-e rusine?
- Cum sa-mi fie rusine?!
La ea face referire si nea' Radu, un obisnuit al cartierului Militari.
"Si-au facut niste pancarte din-astea, niste tigani bantuie de colo-colo si de multe ori lumea ma intreaba nu esti mana in mana cu aia?! N-am nicio treaba cu ei.", spune Alexandru Radu.
Autoritatile stiu ca in aceasta perioada Capitala se va umple de cersetori. Conform statisticilor sunt cu 20 la suta mai multi ca in alte luni iar trei sferturi dintre ei vin din alte orase.
"Ne-au spus ca le convine sa vina la Bucuresti pentru ca aici sunt oamenii foarte generosi. Toti cei care le dam bani acestor cersetori, fiecare leu pe care il dam unui cersetor pe strada il tine inca o zi acolo. E mult mai simplu sa vii sa cersesti decat sa accepti o conduita sociala.", spune Cosmina Simiean, directorul DGASPC Bucuresti.
Din pacate autoritatile le pot face cel mult dosare penale. Insa fara finalitate
"Pericolul social asa cum este el incriminat in codul penal este destul de redus, problema pe fond este una de natura sociala si practica instantelor este aceea de a nu trimite in judecata aceste categorii de persoane. Vom mari numarul patrulelor din strada, pentru a diminua cersetoria", spune comisar sef Catalin Spirache.
In aceste conditii obisnuiti-va cu ideea ca cel putin 1600 de oameni va vor cere un banut. Unii sunt sarmani cu adevarat insa in spatele altora stau adevarate retele.
Citeste si:
Anul in care nu vom mai gasi petrol pe Terra
Cea mai sigura metoda de investitii, la ora actuala. Nu e nici aurul, nici valuta
Cele mai importante gadgeturi din 2013