Viorel Hrebenciuc este de nerecunoscut dupa arestarea fiului sau, Andrei. Ce au gasit procurorii in agenda lui Paltin Sturdza

×
Codul embed a fost copiat

Andrei Hrebenciuc va sta dupa gratii in urmatoarele 30 de zile, dupa cum au stabilit magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Urmatorul pe care procurorii il vor in celula este tatal lui Andrei, Viorel Hrebenciuc, fostul vice-presedinte al Camerei Deputatilor. Anchetatorii asteapta ziua de luni cand demisia lui Hrebenciuc din parlament va intra in vigoare.

Andrei Hrebenciuc este arestat de vineri de la ora 8,00. Tatal lui a venit dimineata la prima ora la politia judeteana Brasov si a incercat sa intre in sediu.

"Am venit sa aduc niste lucruri. Nu comentez dar este nedreapta. Normal ca vom face contestatie", a spus Viorel Hrebenciuc.

Dupa ce a aflat ca nu poate intra cu masina in curtea politiei, Viorel Hrebenciuc a mai primit o veste proasta. Nu isi poate vedea fiul decat saptamana viitoare luni si miercuri. A cedat prima vizita sotiei lui Andrei.

Citește și
Dumitru Iliescu
Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, care l-ar fi informat pe Hrebenciuc ca e interceptat, va fi cercetat in stare de libertate
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Viorel Hrebenciuc este aproape de nerecunoscut. Tras la fata, cu o voce tremurata, politicianul sustine ca toate acuzatiile sunt false.

"O sa vedeti ca tot dosarul e o porcarie. Nu exista niciun prejudiciu, nu exista nicio retrocedare".

Hrebenciuc se refera la faptul ca retrocedarea celor 43 de mii de hectare de padure catre Paltin Sturdza nu a fost pusa in practica pentru ca Romsilva se opunea. Acesta a fost momentul in care au intervenit procurorii, care l-au acuzat ca a facut trafic de influenta.

Hrebenciuc ajuta la retrocedare si primea 12 mii de hectare. Ca sa le dea o aparenta legala, sustin procurorii, hectarele intrau in posesia unei firme din Romania care era detinuta de o alta din Cipru. In spatele ei, s-ar fi aflat Andrei Hrebenciuc, acuzat de spalare de bani.

"E o vorba de o spalare de bani fara bani. Si o promisiune daca exista, era pe baza unei hotariri definitive irevocabile si executorii. Off-shore-urile sunt legale daca sunt in UE, Cipru este in UE, nu vad unde este problema"

Procurorii spun ca Viorel Hrebenciuc si fiul sau au comis fapte de coruptie, chiar daca au stiut mereu despre toate aspectele ilegale ale retrocedarii.

Un exemplu este o agenda gasita de procurori acasa la Paltin Sturdza. Pretendentul padurilor familiei Ghica si-a notat in ea intalnirile cu Viorel Hrebenciuc si cu cei care voiau sa cumpere de la el padurile.

"MEETING HREBE LA HILTON, promisiunile par serioase", nota Paltin Sturdza dupa intalnirea din 19 aprilie 2013.

Noua zile mai tarziu... "VORBIT CU HREBE LA hotel….OK" 

Un alt moment, care ar arata spun anchetatorii, ca Andrei Hrebenciuc era implicat alaturi de tatal sau in retrocedari presupus ilegale, este o discutie despre Paul al Romaniei, ce revendicase domenii de padure in in judetul Suceava.

DAN BENGESCU- Tu-l stii pe PAUL, am mai vorbit noi de el.
ANDREI HREBENCIUC- Da.
DAN BENGESCU- Omul are o jena financiara foarte puternica.
ANDREI HREBENCIUC- Da.
DAN BENGESCU- Si e pe cale sa faca o miscare gresita, in sensul ca trebuie sa dea vreo 20 000 maine, nu stiu la ce banca si eu nu i-am finalizat proiectul decat..(...) El a zis sambata ca se duce exact la personajul la care nu as mai vrea eu sa se duca...
ANDREI HREBENCIUC- Da.
DAN BENGESCU- Daca se duce la ala, sa-i dea ala, ala ii va da cu o singura conditie: sa-i semeneze pentru cele 40 . (se face referire la cele 40.000 de ha Padurea Brosteni).
ANDREI HREBENCIUC- Gata, am inteles.
(Sursa: Referatul de arestare al DNA)

Andrei Hrebenciuc si tatal sau au decis sa ii dea o mana de ajutor si printului Paul al Romaniei care revendica aproape 40 de mii de hectare de paduri la Brosteni in judetul Suceava. Discutiile purtate de nepotul Regelui Carol al II-lea si politician au fost interceptate, iar acum sunt probe in dosar.

Toate probele au fost prezentate instantei care a decis arestarea lui Andrei Hrebenciuc.

Citeste in acest articol:

Hrebenciuc, despre dosarul retrocedarilor ilegale: E o porcarie. Nu exista niciun fel de prejudiciu

Instanta suprema a admis astfel cererea procurorilor DNA Brasov si a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile. Decizia ICCJ poate fi contestata de Andrei Hrebenciuc si Sturdza la completul de cinci judecatori al aceleiasi instante.

Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza, retinuti joi de procurorii DNA Brasov, in dosarul retrocedarilor, au ajuns la ICCJ dupa ora 20.00, iar sedinta de judecare a propunerii de arestare a inceput la ora 22.00. Ambii inculpati au dat declaratii in fata instantei, iar aparatorii lor au cerut judecarea lor in libertate, in timp ce procurorii au cerut arestul preventiv. La finalul sedintei de aproximativ patru ore, instanta a ramas in pronuntare.

Citeste si:

Schema prin care Hrebenciuc Jr. ar fi reusit sa "spele" 50 de milioane de euro. Tatal sau crede ca adevarata tinta este Ponta

Andrei Hrebenciuc, RETINUT 24 de ore in dosarul retrocedarilor. Procurorii au cerut arestarea lui pentru spalare de bani

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Procurorii sustin ca, in 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Strudza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat dupa decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, impreuna cu Ioan Adam, Daniel Constantin Calugar, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu si Viorel Hrebenciuc, a constituit si coordonat un grup pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit. Pentru a pune in aplicare decizia instantei, obtinuta fraudulos, Sturdza si Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Calugar, Varga si Bengescu bani sau alte foloase. In schimbul banilor, acestia ar fi promis ca vor determina functionarii de la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, comisiile locale de fond funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau si ITRSV Suceava sa urgenteze indeplinirea actelor pentru punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de padure.

Procurorii mai arata ca Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatal sau, deputatul Viorel Hrebenciuc, sa comita infractiunea de trafic de influenta. Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier. Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, "intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", a aratat DNA.

Procurorii au stabilit ca SC Resedinta Varstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota al carei asociat real este Andrei Hrebenciuc. Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu si Ioan Adam, cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc si al lui Dan Bengescu in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

In acest dosar, Dan Bengescu a fost deja arestat preventiv. Judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta sunt cercetati sub control judiciar. Procurorii DNA Brasov au inceput urmarirea penala si fata de Carmen Elisabeta Dragoi si avocatii Nicolae Mergeani si Victor Adrian Prodan, toti fiind acuzati de spalare de bani.

Pe de alta parte, in cazul deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lor.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marti din Parlament. Intr-un alt dosar, care are legatura cu cel al retrocedarilor, Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta. In acest al doilea dosar este urmarit penal si senatorul PSD Dan Sova, pentru trafic de influenta.

Hrebenciuc, despre dosarul retrocedarilor ilegale: E o porcarie. Nu exista niciun fel de prejudiciu

Viorel Hrebenciuc a declarat, vineri, la Brasov, ca dosarul retrocedarilor ilegale de paduri in care fiul sau, Andrei, a fost arestat este ”o porcarie”, el sustinand ca ”nu se pune problema de despagubiri sau retrocedari ilegale, pentru ca nu exista nicio retrocedare” si ”niciun fel de prejudiciu”.

Viorel Hrebenciuc a venit, vineri, in jurul orei 8.00, cu o masina, la sediul Politiei Judetene Brasov, unde se afla fiul sau, el spunand ca i-a adus acestuia ”niste lucruri”. Intrebat cum comenteaza decizia magistratilor de arestare preventiva a fiului sau, Andrei, Viorel Hrebenciuc a spus ca o considera nedreapta si ca va face contestate, adaugand: ”Ne luptam in continuare”. ”Tot dosarul acesta este o porcarie. In primul rand, asa-zisi specialisti de aici, de la DNA Brasov, vorbesc despre un prejudiciu de 450 de milioane intr-o parte, 302 in alta parte, cand, vreau sa spun acum si toata tara sa afle, ca nu exista niciun fel de prejudiciu. In al doilea rand, retineti urmatorul lucrul si fiti deontologi: cei care au lucrat, au lucrat pentru o hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila si executorie, sunt foarte multi oameni in aceasta tara care au intrat in puscarie pentru ca nu au aplicat asemenea hotarari, aceasta este o hotarare care a fost data acum doi ani, contestata prin circa patru contestatii care se judeca si in momentul de fata pe la diverse judecatorii si tribunale din Romania, astfel incat nu inteleg cum pe parcursul judecatii acestor dosare iau asemenea masuri aberante. Nu se pune problema sa fie aici despagubiri ilegale sau retrocedari ilegale, pentru ca nu exista nicio retrocedare, ce dati dumneavoastra pe posturi sunt prostii cap-coada. Discutati de despagubiri sau retrocedari ilegale care nu s-au facut, este dosarul neretrocedarilor”, a declarat Hrebenciuc.

Ulterior, jurnaliștii i-au spus lui Viorel Hrebenciuc ca fiul sau este acuzat si de spalare de bani, el raspunzand: ”Ati vazut vreodate spalare de bani fara bani? O sa vad despre ce e vorba in fapt, dar este o spalare de bani fara bani. O promisiune daca exista, exista pe baza unei hotarari definitive, irevocabiile, executorie. Tin sa va reamintesc ca Cipru este in Uniunea Europeana, offshore-urile sunt legale, deci nu vad unde este problema. A, ca in mintea unora.... este un contract comercial nu are nimic de alt iz in el”.

Viorel Hrebenciuc nu a fost insa lasat sa intre in sediul Politiei Brasov, el plecand dupa declaratii.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Schema prin care Hrebenciuc Jr. ar fi reusit sa
Schema prin care Hrebenciuc Jr. ar fi reusit sa "spele" 50 de milioane de euro. Tatal sau crede ca adevarata tinta este Ponta

Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza, inculpati in dosarul retrocedarilor, au fost adusi, joi seara, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va judeca propunerea de arestare a procurorilor DNA pe numele celor doi.

Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, care l-ar fi informat pe Hrebenciuc ca e interceptat, va fi cercetat in stare de libertate
Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu, care l-ar fi informat pe Hrebenciuc ca e interceptat, va fi cercetat in stare de libertate

Dumitru Iliescu, fostul sef al SPP, va fi cercetat in libertate pentru ca l-ar fi ajutat pe Viorel Hrebenciuc sa afle daca este interceptat.

Andrei Hrebenciuc, RETINUT 24 de ore in dosarul retrocedarilor. Procurorii au cerut arestarea lui pentru spalare de bani
Andrei Hrebenciuc, RETINUT 24 de ore in dosarul retrocedarilor. Procurorii au cerut arestarea lui pentru spalare de bani

Andrei Hrebenciuc a fost retinut pentru complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, dar si pentru ca, impreuna cu tatal sau, Viorel Hrebenciuc a urmarit retrocedarea ilegala a 43.000 ha de paduri, potrivit DNA.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.