Regizorul Liviu Ciulei a murit. "A fost un titan", spun cei care au lucrat alaturi de el
Marele regizor si creator de teatru Liviu Ciulei a murit luni noapte, in Germania. Avea 88 de ani. Noua ne-a lasat in urma o lume fabuloasa, cu personaje uluitoare, care s-au nascut fie pe scena, fie pe marele ecran.
Liviu Ciulei a fost un vizionar, un "titan", spun cei care au lucrat alaturi de el. A descoperit si a impus actori si a deschis usi, acolo unde multi nu vedeau decat ziduri.
Nascut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal din Bucuresti, apoi arhitectura. A inceput ca actor, in '46, cu personajul Puck, din "Visul unei nopti de vara".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"De 'Legenda' Ciulei eram obsedat inca din vremea liceului", avea sa spuna regizorul Andrei Serban.
A condus Teatrul Bulandra in anii '60, al carui director onorific inca este, a gandit, desenat si construit Sala de la Gradina Icoanei. Spectacolele lui - dupa piese de Shakespeare, Ibsen, Cehov sau Caragiale - au facut senzatie in epoca si au fost considerate inovative si foarte picturale: "Cred ca teatrul este o arta care se adreseaza in primul rand privirii", obisnuia el sa spuna.
Cei care au lucrat cu el sunt marcati si acum de stilul sau elegant de a interactiona cu oamenii.
Victor Rebengiuc este si cel care a facut un rol memorabil in "Padurea spanzuratilor", film ce i-a adus lui Liviu Ciulei, in 1965, premiul pentru regie la Cannes.
Dupa Cannes, a abandonat cinematografia in favoarea teatrului. A urmat o perioada grea - in care chiar si texte clasice treceau tot mai greu de cenzura.
In '73, a fost demis de la Bulandra si cativa ani mai tarziu a parasit mahnit Romania.
S-a intors acasa dupa '89. Cu doua spectacole, tot la Bulandra, a entuziasmat publicul tanar care nu apucase sa-i vada marile reusite.
Liviu Ciulei nu a pierit, ci va ramane ca un Creator din Renastere, care a trait cu har, in vremurile noastre.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO CU CELE MAI BUNE FILME ALE REGIZORULUI LIVIU CIULEI