117 dosare penale și sute de amenzi pentru românii care au încălcat izolarea la domiciliu

judecator, decizie instanta, condamnare
iStock

Un număr de 117 dosare penale au fost întocmite prin structurile abilitate ale MAI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, a informat sâmbătă Grupul de Comunicare Strategică.

GCS precizează că Poliţia a aplicat 329 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

GCS reaminteşte cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor.

De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 20 martie 2020, au fost raportate 102.649 de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit

Citește și
Coronavirus
Mesajul OMS pentru tineri: "Nu sunteţi invincibili, acest virus vă poate conduce la spital"
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Doi bărbaţi din Suceava nu au declarat că vin dintr-o ţară cu epidemie de coronavirus


Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni a înregistrat o cauză penală vizând doi bărbaţi care au declarat în fals, la sosirea pe un aeroport din România, că nu vin dintr-o ţară pentru care era instituită obligaţia de carantină sau de autoizolare.

"La data de 20.03.2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni a fost înregistrată o cauză penală având ca obiect săvârşirea a două infracţiuni de fals în declaraţii, cu privire la care organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Fălticeni s-au sesizat din oficiu, la aceeaşi dată.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la cele două fapte, reţinându-se, potrivit actului de sesizare, că la data de 14.03.2020 două persoane de sex masculin, domiciliate pe raza de competenţă teritorială a Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, la aterizarea pe aeroport în România, au declarat în fals că se întorc dintr-o ţară cu privire la care nu era instituită obligaţia de carantină sau de autoizolare, deşi proveneau dintr-o ţară cu privire la care exista obligaţia de carantină", se afirmă într-un comunicat publicat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Patru dosare penale în Dolj pentru nerespectarea măsurii izolării la domiciliu


Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat informează, vineri, că au fost deschise patru dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, după ce mai multe persoane care au venit din Italia şi Austria nu au respectat măsura izolării la domiciliu pentru a preveni răspândirea COVID-19.

"La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat au fost înregistrate patru dosare penale, în care se efectuează cercetări in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor (...), constând în aceea că, mai multe persoane sosite în România, de pe teritoriul statului italian - 5 persoane, şi austriac - 2 persoane, nu au respectat dispoziţia de autoizolare a lor la domiciliu", precizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat.

Cercetările au arătat că trei dintre aceste persoane nu aveau instituită obligativitatea autoizolării la domiciliu, această obligaţie fiindu-le impusă verbal de către medicul de familie.

 

Vrancea: Amenzi de aproape 20.000 lei pentru nerespectarea condiţiilor de izolare la domiciliu

 

Un număr de 13 persoane care se aflau în izolare la domiciliu au fost amendate în ultimele 24 de ore, cu aproape 20.000 de lei, pentru că nu au respectat condiţiile izolării, a informat sâmbătă Instituţia Prefectului judeţului Vrancea.

Potrivit Prefecturii Vrancea, persoanele aflate în izolare la domiciliu au fost verificare cel puţin o dată pe zi de forţele de ordine.

"Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vrancea a efectuat, în ultimele 24 de ore, zece misiuni privind verificarea respectării măsurilor de autoizolare la domiciliu, patru misiuni de tranzitare, o misiune de pază spaţiu carantină şi o misiune de transport către spaţiile de carantină. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea a efectuat patru misiuni de însoţire a unor mijloace de transport în tranzit şi 26 misiuni privind verificarea respectării măsurilor de autoizolare la domiciliu. Menţionăm că echipele IPJ, IJJ şi ale Poliţiei Locale au reuşit să verifice de cel puţin o dată pe zi persoanele aflate în autoizolare, fiind aplicate 13 sancţiuni persoanelor care nu au respectat condiţiile de izolare, în cuantum total de 19.900 lei", a precizat Prefectura Vrancea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Afacerile care vor prospera în România, într-o nouă economie a „distanțării sociale”
Afacerile care vor prospera în România, într-o nouă economie a „distanțării sociale”

Cei care au afaceri în România încearcă să găsească variante prin care să supravieţuiască. Unii îşi fac planuri pe termen lung, chiar să se dezvolte într-o nouă economie a ''distanțării sociale''.

Mesajul OMS pentru tineri:
Mesajul OMS pentru tineri: "Nu sunteţi invincibili, acest virus vă poate conduce la spital"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că numărul persoanelor bolnave de COVID-19 a ajuns la 210.000 în toată lumea, potrivit EFE.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.