Cine este Ilie Carabulea. Regele autocarelor, retinut de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie

×
Codul embed a fost copiat

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, a fost retinut marti seara de procurori intr-un dosar de coruptie. Acestia vor cere arestarea lui, precum si a altor doua persoane de la Carpatica Asig.

Tot marti seara au mai fost retinuti fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac, si Radu Mustatea, membru in CA al acestei companii.

Ilie Carabulea, unul dintre magnatii Romaniei, a ajunsmarti la DNA. Toata lumea il stie drept regele autocarelor, patronul Atlassib, dar problemele sale cu Parchetul i se trag din alta parte: de la Carpatica Asig, societatea sa de asigurari.

Procurorii anticoruptie l-au ridicat pe omul de afaceri Ilie Carabulea pentru a-l duce la sediul DNA, unde trebuie sa dea declaratii intr-un dosar de coruptie. Potrivit Mediafax, este vorba de un dosar in care, pe langa Ilie Carabulea, sunt suspectate 11 persoane, intre care doi fosti sefi din Carpatica Asig, societatea de asigurari a lui Carabulea. Printre aceste persoane, spun surse juridice, s-ar afla chiar si sotia Ministrului Finantelor, Laura Chitoiu, in cazul careia DNA a inceput tot azi urmarirea penala.

Conform Mediafax, in cazul lui Ilie Carabulea ancheta vrea sa desluseasca daca acesta si-a folosit influenta pe langa Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru ca societatea sa de asigurari, Carpatica Asig, sa nu fie suspendata de ASF. Ilie Carabulea ar fi influentat controlalele la Carpatica Asig prin intermediul unui fost director al societatii de asigurari, ajuns in prezent in Consiliul ASf, si al unui alt membru in Consiliul de Administratie al Carpatica Asig, care este si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, asociatia profesionala a companiilor din acest domeniu. Cine este insa omul de afaceriu Ilie Carabulea?

Citește și
asigurari
Schema prin care 2.000 de romani au platit degeaba pentru RCA. De ce nu are hartia nicio valoare
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

De la rulmenti vanduti in Turcia la hotel de 4 stele
Ilie Carabulea s-a nascut in 1947 intr-un sat din Sibiu. Pana la Revolutie, biografia sa este obscura. Se pare ca a lucrat la Intreprinderea de Reparatii Auto si el insusi a recunoscut ca a calatorit in Occident si inainte de ‘89.

S-a lansat in afaceri in 1990, conform propriilor sale declaratii: "La Istanbul am facut primii dolari, din rulmenti. Apoi, in 1990, la intalnirea de 20 de ani de la terminarea facultatii, un fost coleg care lucra la Steagul Rosu mi-a oferit ocazia sa cumpar un camion cu 460.000 de lei. Din octombrie, preturile urmau sa se dubleze. Ceea ce s-a si intamplat. Am facut, prin urmare, transport de marfa. Am condus eu, am facut soferie".

In 1992, Ilie Carabulea a cumparat doua autobuze la mana a doua, le-a reparat la fostul sau loc de munca, Intreprinderea de Reparatii Auto, si s-a apucat de transportat pasageri in strainatate. A luat credite in lei si a profitat atat de inflatie cat si de faptul ca avea incasari in valuta ca sa le plateasca in conditii avantajoase. Asa a facut Atlassib, care a devenit in urmatorii ani cea mai companie de transporturi internationale rutiere de pasageri din Romania. Apoi afacerile lui Ilie Carabulea s-au diversificat. A construit hotelul Ramada din Sibiu, s-a apucat de agricultura, a cumparat fabrica de covoare din Sibiu, a lansat o companie de transfer de bani. Si, mai important, si-a facut un grup financiar, Carpatica.

Carpatica, grupul financiar al lui Ilie Carabulea
In 1996, cand inca se lupta pentru piata transporturilor de calatori, Ilie Carabulea a realizat ca pasagerii sai aveau nevoie si de asigurare pentru a iesi din tara. Si decat sa lase acesti bani sa intre in buzunarul altuia, si-a facut propria societate de profil, ASA Asigurari Atlassib, redenumita apoi Carpatica Asig.

Carabulea si-a dat seama rapid ca afacerile cu bani sunt chiar mai bune decat cele cu autobuze. La doar trei ani dupa ce s-a lansat in asigurari si-a facut o banca, Banca Comerciala Carpatica. Iar apoi in Grupul financiar Carpatica au mai aparut si o societate de brokeraj si una de administrare a investitiilor.

Ilie Carabulea, mai priceput ca Becali la schimburi de terenuri
Afaceri cu bani, dar si cu terenuri. Fabrica de covoare Sitex, unde Ilie Carabulea a devenit actionar majoritar in 2007, a fost luata pentru ca pe terenul ei sa se inalte cel mai mare ansamblu rezidential din Sibiu. Iar in 2009 omul de afaceri a facut un schimb de terenuri extrem de avantajos cu Agentia Domeniilor Statului. A dat 160 de hectare de teren agricol imprastiate prin tot judetul Sibiu, valorand probabil sub 1 milion de euro, si a primit in schimb un o parcela compacta intravilan de 96 de hectare chiar langa centura Sibiului. Potrivit grilei notariale, aceasta ar valora in jur de 28 de milioane de euro. Diferenta de valoare dintre terenuri in favoarea lui Carabulea s-ar putea explica prin faptul ca evaluatorul era in acelasi timp angajat al Bancii Carpatica.

Nu e de mirare ca Ilie Carabulea a ajuns sa fie poreclit de presa „Nasul Sibiului”. Atat oficial, cat si neoficial Carabulea a devenit la finele anilor 2000 cel mai puternic si mai influent om din judet. Averea sa era evaluata la 200 de milioane de euro. Apoi a inceput caderea.

Necazuri de magnat roman
Mai intai au aparut necazuri cu asigurarile. Carpatica Asig (fosta ASA Asigurari Atlassib), a intrat pe piata RCA si CASCO si a inceput sa aiba probleme. Tot mai multe service-uri refuzau sa lucreze cu Carpatica Asig pe motiv ca aceasta nu plateste reparatiile sau intarzie platile. Cartierul rezidential planuit de Carabulea langa Sibiu pe terenul fabricii de covoare s-a lovit si el de un refuz – cel al ecologistilor – dar mai ales de criza, care a lovit exact cand proiectul trebuia sa demareze.

Apoi, in 2012, Ilie Carabulea s-a transformat dintr-un respectabil om de afaceri in detinut. Acuzatia procurorilor DNA: Ilie Carabulea i-ar dat mita unui judecator pentru ca acesta sa il ajute cu aproape 200 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. Condamnat la un an si sase luni de inchisoare, a executat doar o treime din pedeapsa si a fost eliberat conditionat. Afacerile au avut insa de suferit: averea lui Carabulea a fost estimata la jumatate din valoarea din 2010, Banca Carpatica a avut pierderi si si-a revenit abia in 2013 iar societatea de asigurari Carpatica Asig a fost obligata sa-si majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, in principal pentru a demonstra ca are de unde plati reparatiile auto, dar si pentru ca in 2012 inregistrase pierderi de aproape 7 milioane de lei, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. In cazul in care nu facea majorarea, Carpatica Asig urma sa fie suspendata de pe piata asigurarilor

Ilie Carabulea, victima colaterala a unei anchete DNA?
Pe fondul problemelor sale financiare generale, Ilie Carabulea se pare ca a gasit o solutie mai simpla decat sa faca majorarea de capital. Respectiv, sa nu o faca, dar sa isi foloseasca influenta pe langa Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru a evita suspendarea. Acesta, spun surse judiciare citate de Mediafax, e motivul pentru care Carabulea a fost ridicat azi de procurori intr-un dosar de coruptie. In acelasi dosar mai sunt cercetati, potrivit surselor citate de Mediafax, Radu Mustatea, membru in Consiliul de Administratie al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, si Marian Mirzac, fost director general al Carpatica Asig, in prezent membru in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara. Potrivit acelorasi surse, cu sprijinul celor doi, care ar fi influentat controalele ASF la Carpatica Asig, companiei nu i-a mai fost suspendata activitatea pe piata asigurarilor. Asa ca procurorii anti-coruptie au inceput o ancheta ampla la ASF, pornind de la cazul Carpatica Asig

Ce se va intampla acum cu Ilie Carabulea? Momentan, procurorii anticoruptie ii perchezitioneaza atat locuinta, cat si sediile Carpatica Asig, in vreme ce omul de afaceri e in drum spre Bucuresti pentru a fi audiat de DNA. Asa ca viitorul lui Ilie Carabulea pe piata asigurarilor pare destul de sumbru, mai ales ca pana acum asigurarile i-au adus doar necazuri. II raman insa terenurile de langa Sibiu si Atlassib, care in 2013 a avut profituri in crestere. Asta ca sa nu spunem nimic despre Banca Comerciala Carpatica, care a anuntat azi printr-un comunicat ca problemele de la Carpatica Asig nu interfereaza cu activitatea bancii, deoarece „sunt doua companii distincte, iar domnul llie Carabulea detine doar calitatea de actionar semnificativ, fara a fi implicat in vreun fel in conducerea institutiei”.

Iar conform unor surse juridice, ancheta de azi nu vizeaza oricum detronarea regelui autocarelor, ci mai degraba a Ministrului Finantelor, a carui sotie, director la Autoritatea de Supraveghere Financiara, ar fi si ea urmarita penal in acelasi dosar. Potrivit procurorilor DNA citati de Mediafax, Marian Mirzac, fost director al Carpatica Asig, ar fi intervenit in iulie 2013 la Laura Chitoiu pentru ca aceasta sa promoveze, "cu celeritate si cu nerespectarea conditiilor legale", pe Ina Crudu in functia de director general al societatii Carpatica Asig SA. Mirzac i-ar fi cerut Laurei Chitoiu nu doar sa devanseze data interviului pentru functia de director, ci si sa modifice structura comisiei de examinare, astfel incat in aceasta sa nu existe persoane sa nu puna intrebari incomode.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
"O ciufuta si o nebuna". Asa o descrie sotia Ministrului Finantelor pe o colega care isi facea treaba

 Ancheta procurorilor anti-coruptie in domeniul asigurarilor a ajuns si la sotia lui Daniel Chitoiu, viceprim-ministru si Ministru al Finantelor Publice. Laura Chitoiu e urmarita penal de DNA.

Schema prin care 2.000 de romani au platit degeaba pentru RCA. De ce nu are hartia nicio valoare
Schema prin care 2.000 de romani au platit degeaba pentru RCA. De ce nu are hartia nicio valoare

2.000 de romani care au incheiat o polita de asigurare anul trecut, in decembrie, au platit de fapt pentru o hartie fara valoare. Banii dati in cele mai multe cazuri pentru RCA-ul masinii nu au ajuns in contul firmei de asigurari, ci la un intermediar.

Omul de afaceri Ilie Carabulea si procurorul Florin Apostu, condamnati definitiv la inchisoare
Omul de afaceri Ilie Carabulea si procurorul Florin Apostu, condamnati definitiv la inchisoare

Pedeapsa fostului sef al Parchetului Judecariei Sibiu, Florin Apostu, a fost majorata de magistratii instantei supreme de la 3 la 5 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. De asemenea, Ilie Carabulea a primit o pedeapsa de un an si 6 luni.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.