(P) Cum se obține, la ce preț și cât este valabil un certificat energetic pentru clădiri?

certificat energetic
StirilePROTV

Certificatul energetic este un document legal pentru imobile sau părți din acestea, care poate fi emis doar de către anumiți specialiști (auditori energetici), atestați de autorități conform legii.

El a fost introdus în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene și ne arată care este eficiența energetică a imobilului sau părții din acesta ce se supune certificării.

Detalii despre certificatul energetic și auditorii energetici atestați din cadrul Reflex Architecture SRL București, precum și serviciile oferite puteți găsi accesând site-ul www.topcertificat.ro.

Cum se obține certificatul energetic?

 

Cei care trebuie să solicite acest document auditorilor și să îl plătească sunt (după caz) proprietarii, investitorii sau administratorii imobilului sau părții din imobil.

După vânzare, vechiul proprietar trebuie să-i înmâneze cumpărătorului certificatul de performanță în original.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Solicitantul va contacta un specialist independent sau o companie care are astfel de persoane în cadrul personalului și îi va înmâna acestuia copiile câtorva acte ale proprietății.

De exemplu, pentru apartamente este suficient un releveu al acestuia sau copie după planul apartamentului de la cadastru.
Împreună cei doi (auditorul și solicitantul) vor stabili o vizită a specialistului la imobil pentru a obține informații necesare despre clădire.

Folosind atât datele din acte, cât și cele din teren, pe baza unor calcule inginerești, va fi emis certificatul energetic.

Clase energetice pentru clădiri

 

Clădirile sau părțile din clădire supuse certificării vor fi încadrate în clase energetice, ceva similar cu ce sunteți familiar de la electrocasnice.
Sunt 7 astfel de clase, pornind de la A (clădirile având cea mai bună eficiență energetică) și ajungând la G.

Când este obligatoriu să se emită un certificat energetic?

 

Acest document este obligatoriu să existe la vinderea unui imobil sau părți din acesta, la închirierea sau renovarea majoră.
De asemenea, actul este necesar pentru aputea recepționa clădirile noi, precum și la imobilele vizitate frecvent de public.
Neafișarea la loc vizibil și accesibil al acestui certificat pentru imobilele vizitate de public în mod frecvent poate conduce la primirea unor amenzi destul de consistente.

Prețul certificatului de performanță energetică

 

Prețul certificatului de performanță energetică este stabilit de către auditor după cum dorește.

Dacă optați pentru a lucra cu auditorii de gradul I din cadrul Reflex Architecture SRL București, prețurile solicitate în prezent de aceștia pornesc de la 130 lei pentru o garsonieră și ajung, de exemplu pentru un apartament cu 5 camere sau mai multe la 180 lei pentru construcțiile din București și județul Ilfov (piața lor principală de activitate).

Datorită experienței vaste (număr mare de certificate emise) și dotării moderne cu software și tehnică, documentul solicitat va putea fi emis în maxim 24 de ore de la vizitarea imobilului și primirea copiilor după actele necesare.

Valabilitatea unui certificat energetic

 

Acest document este valabil 10 ani de la eliberare, cu condiția ca în acest interval să nu se execute lucrări de renovare majoră care să schimbe eficiența energetică a clădirii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă
(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă

Progresele tehnologice din ultimele decenii si-au pus amprenta puternic asupra lumii moderne, influentand si imbunatatindu-ne calitatea vietii, contribuind la dezvoltarea si eficientizarea proceselor de productie din diverse domenii si industrii.

(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București
(P) NEI Divizia de Securitate a asigurat derularea în siguranţă a festivalului West Side Flower Fest 2024 din București

În perioada 31 mai - 2 iunie 2024, echipa NEI Divizia de Securitate a avut misiunea de a asigura securitatea și protecția festivalului West Side Flower Fest, desfășurat în Sectorul 6, în Parcul Drumul Taberei și pe Bulevardul Drumul Taberei.

(P) Malina îți aduce poftă de vacanță
(P) Malina îți aduce poftă de vacanță

Atunci când îți vine pofta, ceva bun de la Malina te așteaptă! În plus, vara asta, Malina aduce și cheful de vacanță!

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.