OMS: Aspartamul este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum dacă este folosit cu moderaţie

aspartam
Shutterstock

Îndulcitorul aspartam este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum în limitele deja convenite, au transmis două grupuri având legătură cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).  

Hotărârile sunt rezultatul a două grupuri de experţi OMS separate, dintre care unul semnalează dacă există vreo dovadă că o substanţă este un pericol potenţial, iar celălalt care evaluează cât de mult risc prezintă acea substanţă în viaţa reală, conform news.ro.

Aspartamul este unul dintre cei mai populari indulcitori din lume, folosit in produse de la băuturile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra.

Într-o conferinţă de presă înainte de anunţ, şeful pentru nutriţie din cadrul OMS, Francesco Branca, a încercat să-i ajute pe consumatori să înţeleagă declaraţiile aparent contradictorii, în special pe cei care apelează la îndulcitori artificiali pentru a evita zahărul.

„Dacă consumatorii se confruntă cu decizia de a lua cola cu îndulcitori sau una cu zahăr, cred că ar trebui luată în considerare o a treia opţiune – şi anume să bea apă”, a spus Branca.

Citește și
Zahar de mesteacan
Zahărul de mesteacăn. Ce beneficii și contraindicații are xilitolul
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În prima sa declaraţie privind aditivul, anunţată vineri dimineaţp, Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului cu sediul la Lyon a declarat că aspartamul este un „posibil cancerigen”, conform The Guardian.

Această clasificare înseamnă că există dovezi limitate că o substanţă poate provoca cancer.

Nu ia în considerare cât de mult ar trebui să consume o persoană pentru a fi expusă riscului, aspect analizat de un grup separat, comitetul mixt al OMS şi al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură pentru Aditivi Alimentari (JECFA), cu sediul la Geneva.

După ce şi-a întreprins propria revizuire cuprinzătoare, JECFA a spus că nu are dovezi convingătoare ale efectelor nocive cauzate de aspartam şi a continuat să recomande oamenilor să-şi menţină nivelurile de consum de aspartam sub 40 mg/kg pe zi.

Acest nivel a fost stabilit pentru prima dată în 1981, iar autorităţile de reglementare din întreaga lume au îndrumări similare pentru populaţiile lor.

Mai mulţi oameni de ştiinţă care nu sunt asociaţi cu actualele cercetări au spus că dovezile care leagă aspartamul de cancer sunt slabe. Asociaţiile din industria alimentară şi a băuturilor au spus că deciziile au arătat că aspartamul este sigur şi o opţiune bună pentru persoanele care doresc să reducă zahărul în dieta lor.

OMS a spus că nivelurile de consum existente înseamnă că, de exemplu, o persoană cu o greutate între 60-70 kg ar trebui să bea mai mult de 9-14 doze de băutură acidulată zilnic pentru a depăşi limita, pe baza conţinutului mediu de aspartam din băuturi – aproximativ de 10 ori mai mult decât consumă majoritatea oamenilor.

„Rezultatele noastre nu indică faptul că consumul ocazional ar putea reprezenta un risc pentru majoritatea consumatorilor”, a spus Branca.

El a precizat că OMS nu îndeamnă companiile să elimine în întregime aspartamul din produsele lor, ci solicită moderaţie din partea producătorilor şi consumatorilor. La începutul acestui an, OMS a spus că nu există nicio dovadă că îndulcitorii au ajutat la controlul greutăţii, ceea ce industria a contestat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Insulina pe bază de plante, care ar putea revoluționa tratamentul pentru diabetici. Funcționează la fel, dar are un avantaj
Insulina pe bază de plante, care ar putea revoluționa tratamentul pentru diabetici. Funcționează la fel, dar are un avantaj

Oamenii de știință au dezvoltat un nou tip de insulină, pe bază de plante, care se poate administra pe cale orală și care reglează nivelul de zahăr din sânge similar cu insulina naturală.

 

Zahărul de mesteacăn. Ce beneficii și contraindicații are xilitolul
Zahărul de mesteacăn. Ce beneficii și contraindicații are xilitolul

Cu toții știm că zahărul este „otrava” pe care o avem cu toții în casele noastre. Fiind un aliment atât de nociv, oamenii au început să își îndrepte atenția spre îndulcitori fără zahăr, cum ar fi zahărul de mesteacăn, cunoscut și sub numele de xilitol.

Zahărul de stevie. Care sunt beneficiile acestui tip de zahăr și de ce îl recomandă nutriționiștii
Zahărul de stevie. Care sunt beneficiile acestui tip de zahăr și de ce îl recomandă nutriționiștii

Stevia devine din ce în ce mai populară, fiind considerată o alternativă la zahărul normal. Multe persoane preferă acest tip de zahăr în locul îndulcitorilor artificiali, cum ar fi sucraloza și aspartamul, deoarece este extras dintr-o plantă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.