Victimă a abuzului, despre modificarea codurilor penale: ”Atunci cum mă apără legea?"

Ultimul update: Miercuri 20 Decembrie 2017 20:13
Data publicarii: Miercuri 20 Decembrie 2017 19:03
Categorie: Justitie

După procurori şi judecători, miercuri a venit rândul studenţilor de la Drept să protesteze la adresa modificărilor aduse de PSD şi ALDE codurilor penale.

De altfel, toţi specialiştii reamintesc că statul român s-a angajat anul trecut să protejeze victimele agresiunilor în special în timpul proceselor penale, atunci când a semnat, ''Conventia de la Istanbul''.  Acum, tot statul le întoarce spatele şi pare că vrea să îi protejeze pe agresorii lor.

Eleonora Poloka a suportat bătăi şi abuzuri vreme de 20 de ani. Într-un final şi-a făcut curaj şi a mers la poliţie unde a fost audiată de anchetator. Au fost doar ei doi într-o încăpere iar asta i-a dat putere să spună prin ce chinuri a trecut.

Eleonora Poloka, victimă: "Dacă trebuia să dau ochii cu dânsul nu mergeam. Nu se poate aşa ceva, să aibă din nou numărul meu de telefon sau alcopilului meu... ca să ne terorizeze din nou? Stau şi mă întreb dacă eu aş fi apărată. Pe mine atunci cum mă apăra legea dacă se întâmplă asta?"

Pe victimele agresiunilor fizice sau sexuale, propunerea ca agresorul să aibă dreptul de a fi prezent atunci când acestea sunt audiate, le face să renunţe din start la plângere.

Legile justiției. Senatul a adoptat modificarea legii privind organizarea judiciară

Victimă: "Nu aş mai avea curajul să mai merg la poliţie. Şi aşa nu te ajută cu mare lucru nici acum, dar mai ai o speranţă. "

Şi psihologii spun că întâlnirea dintre părţi este o traumă în sine.

Cludia Badica, psihoterapeut: "Când declara tot ce i s-a întâmplat în prezenţa agresorului, îi creşte foarte mult nivelul de stres şi frică. Prin simpla prexenta a agresorului. "

Asta ar duce inevitabil la îngreunarea sau chiar la blocarea unor anchete penale pentru care procurorii au nevoie de cooperarea victimelor agresiunii.

Bogdan Staicu, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti: "A fost cazul unui dosar cu un tată care vreme de 5 ani şi-a violat fiica, am avut de asemenea un dosar cu un profesor care a agresat multe victime minore. În condiţiile în care inculpatul ar fi putut să fie prezent la audierea acestor persoane vătămate, cu siguranţă fiecare dintre noi și-ar da seama ce s-ar fi putut declara sau nu în aceste circumstanţe."

Deputaţii PSD şi ALDE susţin că această propunere nu este altceva decât respectarea prezumţiei de nevinovăţie față de suspect şi că ea se regăseşte într-o directivă europeană. Numai că tot legislaţia internaţională spune că statul trebuie să apere victimele violenţei. În toate ţările uniunii europene victima este apărată pe tot parcursul procesului penal. Audierea ei în instanţă se poate face chiar şi prin videoconferinţa, totul pentru a nu lăsa agresorul să se întâlnească cu ea.

CONVENŢIA DE LA ISTANBUL:
-se evită contactul dintre victime şi agresori în sediile instanţelor de judecată
-saă depună mărturie în sala de judecașa prin utilizarea tehnologiilor de comunicaţii adecvate

România a semnat convenţia de la Istanbul anul trecut, însă nu s-a preocupat să includă drepturile victimelor în codurile penale. Pentru suspecţi însă sunt cel puţin 10 amendamente favorabile.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Cu privire la această modificare propusă vă dau răspunsul pe care îl dau de fiecare dată. Este o fază intermediară, e un proiect care va căpăta forma finală producatoare de efecte juridice şi atunci să o vedem."

Modificarea codurilor penale a fost dezbătută şi miercuri în comisia lui Iordache iar membrii PSD par că au dat înapoi. Comisia va relua dezbaterile pe amendamente cel mai probabil joi.

În paralel tot mai mulţi oameni ies în stradă ca să protesteze față de felul în care partidul aflat la guvernare vrea să modifice legile justiţiei. La Iaşi, 30 de studenţi de la facultatea de drept s-au legat la ochi într-un protest mut, dorind să sublinieze necesitatea ca Justiţia să rămână imparţială aşa cum învaţă ei la şcoală.

Şi la Bucureşti, studenţii de la Facultatea de Drept au ieşit pe treptele instituţiei de învăţământ.

Viitorii magistraţi au ales să protesteze fără cuvinte asemeni procurorilor şi judecătorilor care au manifestat marți în fața instanţelor.

PSD și ALDE, tot mai grăbite să schimbe legile Justiției. Scandal între Tăriceanu și Goțiu

PSD și ALDE, tot mai grăbite să schimbe legile Justiției. Scandal între Tăriceanu și Goțiu

Dan Radu Rusanu

Fostul președinte al ASF Dan Radu Rușanu dă statul român în judecată pentru 6,5 milioane de lei

Familia poliţistului Gigină s-a plâns că ancheta durează prea mult. Reacţia DNA

Liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, sub control judiciar. Olguța Vasilescu: ”Un nou abuz DNA. Câte mai tolerăm?”

Legile Justiției din România, discutate în Parlamentul European

CCR: Probele obținute în mod nelegal și declarate nule trebuie înlăturare din dosare

Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, citaţi la DNA într-un nou dosar

daune, magazin, punga, rupta, picior rupt, judecata

Pățania unei românce care a dat în judecată magazinul unde a suferit un accident din cauza unei pungi

Președintele PSD Neamț a fost reținut de DNA. Este acuzat că ar fi primit 100.000 euro

CSM a avizat negativ imunitatea aleşilor la acuzaţii de corupţie

Deputatul PNL Roberta Anastase a fost audiată la DNA în calitate de martor

Decizie finală în dosarul ginerelui lui Băsescu, avocatul Radu Pricop

România, condamnată din nou la CEDO. Trebuie să plătească 12.000 de euro unei familii