PSD și ALDE, tot mai grăbite să schimbe legile Justiției. Scandal între Tăriceanu și Goțiu


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 20 Decembrie 2017 18:37
Categorie: Stiri Justitie

De parcă le-au intrat zilele în sac, liderii coaliţiei se grăbesc să adopte în Parlament cele 3 legi modificate ale Justiţiei.

 

Miercuri, fără să ţină cont de protestele vehemente ale celor din opoziţie, au votat documentul care priveşte organizarea judiciară. Aceasta prevede înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor. PNL, USR şi PMP anunţă că vor merge la ''Curtea Constituțională'', iar preşedintele Klaus Iohannis a transmis la o reuniune cu presa că "lucrurile nu vor rămâne aşa".

Opoziţia a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca una dintre cele 3 legi ale Justiţiei care se află la vot final în plenul Senatului să nu fie adoptată. Este vorba despre cea care priveşte organizarea judiciară. Deputaţii de la USR au încercat din nou să intre în plenul Senatului pentru a boicota şedinţa.

Claudiu Năsui, deputat USR aflat în balcon: ”Am venit să ne susţinem amendamentele. Nu ni se pare ok că au dat raportul cu câteva ore să intre în plen.

Cearta dintre Mihai Goțiu şi preşedintele Senatului a continuat şi pe holuri. Senatorii de la PMP au cerut şi ei sistarea şedinţei şi, pentru că nu au obţinut-o, au ieşit din sală.

Iuliana Scântei, senator PNL: ”Aceste legi, în ciuda avertizării de la SUA şi GRECO, voi tot vreţi să le treceţi şi vreţi să pară totul minunat.

Una dintre modificările importante prevede înfiinţarea unei noi secţii în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va ancheta infracţiunile săvârşite de magistraţi. Procurorul şef al acestei secţii va fi numit de către CSM şi nu de preşedintele României, aşa cum se anunţase iniţial în comisia specială condusă de Florin Iordache.

De altfel, raportul final al legii a fost terminat marți seară în mare grabă în comisia specială, unde a plouat din nou cu acuzaţii grave la adresa puterii, iar discuţiile au fost unele cu cântec. La fel s-a întâmplat şi cu legea privind organizarea CSM.

Stelian Ion, deputat USR: ”Mascarada trebuie însoţită de note muzicale. În seara asta o să ascultăm Bach.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: ”Domnule preşedinte, puteţi să-i cereţi să ne pună Vivaldi.

Stelian Ion, deputat USR: ”Nu! O să fie ”Recviem”, că aţi îngropat Justiţia.

După ce va fi adoptată şi cea de a treia lege a Justiţiei, opoziţia va contesta întreg pachetul la Curtea Constituţională. Iar şeful statului a anunţat într-o discuţie informală cu ziariştii că se va opune prin orice mijloace intrării în vigoare a legilor Justiţiei, în actuala formă.

Klaus Iohannis ia în calcul convocarea unui referendum pe tema justiţiei, dar a anunţat că are şi alte mijloace să respingă ideile celor de la PSD şi ALDE în domeniul Justiţiei.

VIDEO PROTVPLUS.RO