Victor Pițurcă, rechemat la DNA după ce a fost eliberat sub control judiciar. Fiul său a fost reținut

×
Codul embed a fost copiat

Victor Pițurcă a fost eliberat, marți, din Arestul Central al Poliției Capitalei, conform surselor Știrile PRO TV.

UPDATE 16:00. Alexandru Pițurcă a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție, conform unor surse judiciare.

 

UPDATE 14:48. Directorul general Romarm, Gabriel Țuțu, a fost eliberat din Arestul Capitalei, fără a fi plasat sub control judiciar, conform corespondentului Știrile ProTV.

UPDATE 14:31. Victor Piţurcă a revenit la DNA pentru o nouă serie de audieri.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Directorul Romarm a părăsit sediul DNA, conform surselor Știrile ProTv.

Victor Pițurcă, elierat sub control judiciar

Fostul selecționar al echipei naționale a fost plasat sub control judiciar, în dosarul în care este anchetat de Direcția Națională Anticorupție. 

Odata cu expirarea ordonanței de reținere, fostul selectioner a fost pus în libertate.

Întrebat de reporteri dacă a încercat să-și ajute fiul, Victor Pițurcă a răspuns: „Eu nu am nicio treabă cu această afacere”.

Potrivit acelorași surse, Victor Pițurcă ar urma să se întoarcă, marți, la sediul DNA, pentru a fi audiat împreună cu fiul său, Alexandru Pițutcă.

Momentul în care Victor Pițurcă părăsește Arestul Central al Poliției Capitalei: 


Victor Pițurcă a dat iar cu subsemnatul și a răspuns altor întrebări, însă, la ora 10:20, când i-a expirat ordonanța de reținere emisă pentru 24 de ore, el a fost eliberat din arestul Capitalei, acolo unde și-a petrecut noaptea.

Procurorii nici măcar nu l-au mai prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, ci au hotărât să îl ancheteze în continuare sub control judiciar și l-au lăsat în libertate.
 

Alexandru Pițurcă, audiat la DNA

Marți a fost audiat și fiul său, Alexandru Pițurcă, despre care se crede că ar fi administratorul firmei pe care o controla Victor Pițurcă, conform surselor Știrile ProTV.

Fiul fostului selecționer, Alexandru Pițurcă, este administratorul firmei implicate în acest scandal. Fiul lui Piturcă a fost luat la întrebări de procurori, deoarece, spun anchetatorii, societatea ar fi fost, de fapt, controlată de tatăl său și implicată în toată această afacere dubioasă încheiată cu compania producătoare de armament, Romarm.

Directorul general Romarm, reținut în același dosar

Și celălalt suspect care a fost, luni, reținut în acest caz, Gabriel Țuțu, directorul general Romarm, a fost adus din nou la DNA pentru audieri. El a fost însă eliberat. 

Așa cum informa Direcția Națională Anticorupție, Țuțu este acuzat că, în calitate de director general Romarm, a încheiat două contracte cu o asociere de firme, iar afacerea a fost paguboasă pentru Romarm, prejudiciul fiind stabilit de procurori la peste 8,6 milioane de lei.

Se întâmpla în pandemie, atunci când compania de stat trebuia să producă măști de protecție. A cumpărat astfel șapte utilaje care însă erau neconforme și prin urmare nu au putut produce nimic.

Pe de altă parte, firmele implicate în afacere aveau și un contract de livrare măști de protecție cu Ministerul Apărării Naționale. Directorul Tomarm, Țuțu, a cerut societăților să introducă în afacere și un prieten de-al său care să încaseze o taxă de consultanță în valoare de 40% din profitul realizat, mai precis 50.000 de lei.

În schimb , Țuțu ar fi susținut că poate interveni pe lângă funcționari din MApN ca aceștia să accepte achiziția de măști de protecție, fără licitație, măști care pe deasupra nu ar fi fost conforme.

Conform calculelor, măștile costau șase euro bucata, adică mult mai mult față de valoarea de piață. Tranzacția ar fi avut loc, iar banii pentru consultanță au și fost plătiți.

Ulterior, Gabriel Țuțu ar fi împrumutat de la un prieten exact 50.000 de lei, adică suma solicitată pentru influențarea afacerii.

Țuțu este cercetat pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual, în vreme ce Victor Pițurcă este urmărit penal pentru cumpărare de influență.
 

Acuzațiile DNA
 

Luni, fostul selecționer al echipei naționale, Victor Pițurcă, a fost reținut de DNA, într-un dosar privind cumpărarea de măști de protecție în timpul pandemiei.

Alături de el, suspect în dosar este și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu, care a fost și el reținut de anchetatori.

Gabriel Țuțu este acuzat de procurorii DNA că a cumpărat de la Victor Pițurcă și de la alte firme 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție în timpul pandemiei, însă aceste utilaje, pe care ar fi plătit 8000 de lei aproximativ din bugetul Romarm, nu ar fi fost folosite niciodată, pentru că ele nu au fost conforme și practic nu au fost bune de nimic și nu au fost nici măcar băgate în priză.

Mai departe, se pare, potrivit procurorilor DNA, că Victor Pițurcă ar fi vândut către MApN mai multe măști de protecție în timpul pandemiei, cu ajutorul influenței lui Gabriel Țuțu. Și același Gabriel Țuțu, director al Romarm, ar fi încercat să-și introducă în acest circuit comercial un alt prieten, care ar fi obținut la rândul lui un profit de 40 % din toate acțiunile acestui grup.

Este vorba despre un profit sub formă de consultanță, o consultanță fictivă care nu ar fi fost realizată niciodată și pentru care i-ar fi plătit acest prieten lui Gabriel Țuțu suma de 50000 de lei, ca un fel de mită, ca să poată să-l introducă în acest circuit comercial. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Fapta pentru care s-a înăsprit Legea. Pedeapsă cu închisoarea între 15 și 25 de ani
Fapta pentru care s-a înăsprit Legea. Pedeapsă cu închisoarea între 15 și 25 de ani

Dealerii care au vândut droguri unei persoane care a murit în urma consumului acestor substanţe pot fi pedepsiţi cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Ministerul Justiției: Onorariile avocaților au fost indexate cu peste 100%
Ministerul Justiției: Onorariile avocaților au fost indexate cu peste 100%

Ministerul Justiției a anunțat că onorariile avocaților pentru asistența judiciară se indexează cu rata inflației, respectiv 105,90%.

O femeie din Arad și-a păcălit prietena timp de jumătate de an că este grav bolnavă pentru a primi peste 10.000 de euro
O femeie din Arad și-a păcălit prietena timp de jumătate de an că este grav bolnavă pentru a primi peste 10.000 de euro

O femeie din judeţul Arad este cercetată pentru înşelăciune, după ce timp de mai multe luni i-a cerut bani unei prietene, în total peste 10.000 de euro, minţind-o că este grav bolnavă şi are nevoie de ajutor pentru tratamente.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.