De la privirea lui Phelps la zambetul de finis al lui Usain Bolt. 15 momente de la Rio care vor ramane in istoria JO

rio 2016 - cover

Jocurile Olimpice de la Rio au lasat in urma niste imagini fascinante pentru public. Duminica seara, Jocurile de la Rio se incheie.

1. Unul dintre momentele spectaculoase a fost festivitatea de deschidere. Stadionul Maracana s-a transformat intr-unul al artificiilor. Multi puneau la indoiala capacitatea autoritatilor din Rio de a organiza un spectacol grandios in deschiderea celei de-a 121-a editii a JO de Vara, dar nivelul a fost unul ridicat. Spectatorii s-au putut bucura de o atmosfera extraordinara, nu doar datorita artificiilor, ci si a sportivilor care au intrat in arena, alaturi de dansatoarele de samba. Cei prezenti au repetat luni intregi pentru acest moment unic.


2.O sageata face cat o mie de cuvinte.  Trasul cu arcul e un sport care necesita un nivel de concentrare dus la paroxism. La fel cum un vultur planeaza asupra prazii si arcasul trebuie sa fie 100% concentrate pe punctul din mijlocul tintei. O imagine cu un arcas a facut furori la Rio. Acesta este pozat dintr-un plan indepartat, cum se pregateste sa isi trimita sageata fix in favelele braziliene, de parca ar fi o tinta. Desigur, este doar o iluzie optica, dar e o fotografie sincronizata perfect.

3.Jocurile Olimpice nu inseamna doar sportul in sine, ci oamenii din jurul lui. La Olimpiada de la Rio a participat si Echipa Olimpica a Refugiatilor, sportivii concurand sub Steagul Olimpic. Milioane de refugiati au ramas fara un adapost, iar artistii urbani le-au oferit un tribut celor din Echipa Olimpica, desenandu-le portrele pe zidurile braziliene.

4. Sportul aduce oamenii impreuna, indifferent de apartenenta politica, religia sau sexul lor. Doua gimnaste coreence au facut un selfie care a emotionat lumea. Cele doua sportive au facut o poza cand erau la incalzire, inaintea concursului. Ideea  a fost a gimnastei din Coreea de Sud, Lee Eun-ju, cea cu doua degete ridicate, in timp ce Hong Un-jong, Coreea de Nord, se afla in dreapta ei. Poza a fost cu atat mai palpitanta, avand in vedere relatiile ostile, dintre cele doua tari. Multi au speculat ca Hong Un-jong va avea probele cand va reveni la Phenian, Coreea de Nord.

5.Volei-ul pe plaja se poate juca si cu hijab-ul pe cap. In meciul impotriva Germaniei, Doaa Elghobashy, Egipt, a fost prima femeie din istoria Jocurilor Olimpice care a purtat un hijab in timpul unui meci de volei pe plaja. Desi partenera ei a ales sa joace cu capul descoperit, Doaa a declarat ca purta hijab-ul de 10 ani. Fileul surprins in aceasta poza poate parea linia ce desparte diferentele culturale dintre Occident si Orient.

6.Sportivii de la sarituri sincron nu au vazut rosu in fata ochilor, ci verde. Una dintre cele mai socante imagini de la Rio a fost cu bazinul de la sarituri sincron, unde apa s-a transformat din albastru in verde. Pana la urma, schimbarea culorii apei a survenit ca urmare a unor formarii de alge in bazin, a caldurii si a lipsei de aer. Din fericire, membrii Comitetului Olimpic au declarat ca au testat apa si niciun sportiv nu era pus in pericol.

7. In memoria colectiva va ramane imaginea lui Michael Phelps, privind intr-un punct fix. Pe langa faptul ca inotatorul din SUA, numit si glontul din Baltimore, are mai multe medalii castigate decat anumite tari, el va ramane involuntar in memoria celor care au privit Olimpiada de la Rio pentru o simpla imagine. In timp ce se relaxa ascultand muzica pe scaun, Phelps a fost surpins cum i-a aruncat o privire incruntata inotatorului sud-african Chad le Clos, cel care il invinsese pe american la 200 metri future in 2012.

8. La Rio nu s-au castigat doar medalii, ci si inimi. Nimic nu este mai emotionant decat o cerere in casatorie, mai ales cand e o cerere in casatorie transmisa in mai multe tari. Dupa ce a primit medalia de argint pentru saritura de la 3 metri de pe placa, He Zi a mai avut parte de-o surpriza. Nu, nu a primit medalia de aur, ci a fost ceruta in casatorie de catre alt sportiv chinez, Qin Kai, iubitul ei. Inainte sa spuna “DA”, aceasta a izbucnit in lacrimi, fiind cuprinsa de emotii.

9.Jocurile Olimpice nu au insemnat doar competitie, ci si empatie. Chiar daca dorinta de a castiga o medalie este una sfasietoare, pe care o astepti timp de 4 ani, cei care participa nu vor sa-si vada adversarii in agonie. Atunci cand Nikki Hamblin, Noua Zeelanda, a vazut-o pe Abbey D’Agostino intinsa pe jos dupa ce s-au ciocnit una de alta la cursa de 5000 de metri garduri, Nikki i-a spus americancei sa-si puna mana peste umarul ei, fiindca vor termina cursa impreuna. Gestul pe care l-a facut Hamblin a fost apreciat de toata lumea, fiind unul dintre cele mai emotionante.

10.Cateodata nu ajunge doar sa lupti pentru aur, ci trebuie sa te arunci dupa el. Shaunae Miller a facut un gest incredibil la cursa de 400 de metri sprint. Cu cativa metri inaintre de final, aceasta s-a aruncat la propriu peste linia de finis, astfel, castigand titlul olimpic. Sacrificiul pe care l-a facut i-a adus aurul.

11. Americancele nu au mai lasat nicio urma de medalie in urma. Bronzul, argintul si aurul au fost ale lor. In finala la 100 metri garduri, primele 3 pozitii au fost ocupate numai de americance. A fost primul caz in care o echipa a unei tari reuseste sa castige toate cele medalii intr-o competitie olimpica. Cele trei au fost suprinse in aer, cu steagul SUA in spate, in timp ce-si sarbatoreau victoria.

12. Pe langa faptul ca va castiga o noua medalie de aur, Usain Bolt s-a gandit ca are timp si de-o sedinta photo, in timpul cursei. Diferenta dintre Bolt si ceilalti adversari ai lui la acesta Olimpiada de la Rio a fost una clara. In finala de la 100 de metri, acesta a fost atat de increzator ca va castiga, incat a avut timp sa intoarca capul si sa se uite la timpul cu care va castiga cursa. Ceilalti atleti fiind cu mult in urma lui.

13. Desi India are o populatie de 1,2 miliarde de oameni, acestia s-au bucurat pentru o calificare in finala la gimnastica, ca pentru o medalie. Gimnasta Dipa Karmakar a obtinut o performanta extraordinara pentru India, reusind sa fie prima sportiva din aceasta tara care s-a calificat in finala cu o saritura extrem de dificila si periculoasa. Desi India n-a obtinut un numar mare de medalii, Dipa i-a facut mandri pe conationalii ei.

14. Chiar daca nu mai aveau multe sperante, India a obtinut, in sfarsit, o medalie. Indianca Sakshi Malik a reusit sa aduca medalia de bronz la lupte, cand toata lumea isi pierduse si ultima speranta. Ea provenea dintr-un orasel numit Rohtak si se antrena inca de la 12 ani pentru acest vis.

15. Razbunarea pentru CM din 2014. Brazilia a castigat acasa primul aur olimpic la fotbal dupa ce a trecut, dramatic la penalty-uri chiar de Germania, selectionata care a umili-o in urma cu doi ani, la turneul final, desfasurat tot in Brazilia. 
Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Inotatorul american Ryan Lochte a cerut scuze poporului brazilian pentru ca a mintit:
Inotatorul american Ryan Lochte a cerut scuze poporului brazilian pentru ca a mintit: "Eram beat cand am dat interviul"

Inotatorul american Ryan Lochte a cerut scuze poporului brazilian pentru ca a "exagerat" povestea despre jaful de la Rio, relateaza BBC.

Gest impresionant facut de acest atlet. Si-a scos la licitatie medalia obtinuta la Rio, ca sa ajute un copil bolnav de cancer
Gest impresionant facut de acest atlet. Si-a scos la licitatie medalia obtinuta la Rio, ca sa ajute un copil bolnav de cancer

Gest emotionant facut de un atlet polonez. Aruncatorul de disc, care tocmai a castigat argintul la Olimpiada, si-a scos medalia la licitatie ca sa ajute un copilas bolnav de cancer.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.