ERWIN SCHRODINGER, unul dintre parintii fizicii cuantice, sarbatorit astazi printr-un GOOGLE DOODLE
ERWIN SCHRODINGER este sarbatorit astazi de Google printr-un Doodle special la 126 de ani de la nasterea sa.
ERWIN SCHRODINGER, unul dintre parintii fizicii cuantice, a intrat in istorie datorita teoriei sale recunoscute si astazi sub numele de "Pisica lui Schrodinger". Aceasta teorie este reprezentata grafic astazi de Google printr-un Doodle special.
In urma cu 126 de ani, la Viena, se nastea ERWIN SCHRODINGER, un fizician austriac care a reusit ca prin teoriile si munca sa sa fie recompensat in 1933 cu premiul Nobel pentru fizica.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
ERWIN SCHRODINGER a lucrat pentru universitatile din Wroclaw, Zurich, Berlin, Oxford, Graz si pentru Institutul Dublin pentru Studii Avansate.
ERWIN SCHRODINGER s-a facut remarcat in ianuarie 1926 atunci cand in lucrarea sa de mecanica ondulatorie elaborata, ERWIN SCHRODINGER a inlocuit modelul atomic al lui Niels Bohr cu o serie de unde. ERWIN SCHRODINGER a aplicat atunci teoria lui Louis de Broglie, conform careia electronii se comporta ca niste unde, teorie incorporata in ecuatia lui ERWIN SCHRODINGER.
ERWIN SCHRODINGER si-a imaginat situatia in care o pisica este in acelasi timp moarta si vie, o absurditate care descrie in realitate si comportamentul entitatilor cuantice.
In teorie, pisica imaginata de ERWIN SCHRODINGER este inchisa intr-o camera ce nu poate fi observata din exterior, in interiorul careia este plasat si un dispozitiv format dintr-un container cu substanta otravitoare, un contor Geiger, un ciocan si o mostra de material radioactiv.
ERWIN SCHRODINGER si-a imaginat scenariu in care materialul radioactiv sufera fenomenul de descompunere, contorul pune in miscare tragaciul care elibereaza ciocanul, moment in care substanta toxica este eliberata si pisica moare otravita.
ERWIN SCHRODINGER a teoritizat ca exista posibilitatea de a determina un moment de timp la care exista probabilitati egale ca pisica sa fie vie sau moarta. Conform mecanicii cuantice, daca ne-am uita in acel moment in camera pisicii, functia de unda asociata sistemului cuantic imaginat de ERWIN SCHRODINGER se va prabusi, iar noi vom vedea pisica fie vie, fie moarta.
ERWIN SCHRODINGER a mai sustinut ca daca alegem sa nu privim in camera, nu doar mostra radioactia va fi intr-o superpozitie a doua stari posibile, ci intregul experiment, iar pisica poate fi considerata atat vie, cat si moarta, in acelasi timp.
Pe 4 ianuarie 1961, ERWIN SCHRODINGER a murit la Viena.
In urma sa au ramas atat teoriile, dar si imagini rare surprinse cu el alaturi de Niels Bohr, intr-o conferinta de fizica la care au mai participat nume uriase din lumea stiintei, precum Werner Heisenberg, Auguste Piccard, Paul Dirac, Max Born, Wolfgang Pauli, Louis de Broglie, Marie Curie, Hendrik Lorentz si Albert Einstein.