Viena: intre ursi polari, lei, wursti si o seara la opera

Viena

Scena balurilor grandioase, Sisi, ritmul lui Strauss, trasuri si cai, tramvai, gradini de flori, parfum antic, ce merita-ncercat. Nu in ultimul rand, o viata de calitate. Viena este, cu siguranta, un oras in care ti-ai dori sa locuiesti.

 

Obiective turistice

Stephandom – emblema centrului Vienei, o catedrala in stil gotic din turnul careia poti admira imaginea spectaculoasa a capitalei Austriei. (Intrarea: gratuit)

Bonus: poti urca, cu liftul, in turnul de Nord, unde vei da peste Pummerin, unul din cele mai inalte clopote din lume.  Tot de aici poti admira Viena prin luneta. (Costuri: 4 euro pana sus; 50 eurocenti pentru luneta)

Citește și
Vir
VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Palatul Hofburg – candva, scena a balurilor imperiale din vremea imparatesei Sisi si a lui Franz Iosif. Astazi, gazda a birourilor presedintelui Austriei si a scolii de vara de echitatie cu superbi armasari lipitani (Intrarea: intre 12-16 euro)

Opera – una din marile cladiri de pe Ring. Povestea ei incepe in 1869, cu Don Giovanni de Mozart. Pentru ca imparatul Franz Iosif a numit-o “statie de tren”, arhitectul Van der Null s-a sinucis. Imobilul a fost, mai apoi, distrus de bombe, in 1945. Opera s-a redeschis, zece ani mai tarziu.

Si daca tot ai ajuns la Viena, nu rata un concert de muzica clasica sau un spectacol de balet, chiar daca nu esti un iubitor al genului. Merita toti banii. Pretul biletelor variaza intre 2 si 170 de euro.

Palatul Schonbrunn - in vechea resedinta de vara a familiei habsburgice imperiale vei descoperi cea mai veche gradina zoologica din lume, cu zeci de animale. Ursii polari sunt superbi. De asemenea, gradinile botanice sunt magnifice. Nu rata nici muzeul trasurilor. Ai ce sa vezi.

(Intrare: intre 12-40 euro, in functie de turul ales - doar palatul, palatul+gradinile, palatul+gradinile+muzeele)

Belvedere – resedinta de vara a printului Eugen. Un superb palat in stil baroc cu impresionante gradini franceze. Acum, gazda a Galeriei nationale a Austriei. Daca esti pasionat de pictura, nu o rata.

Karlskirche – biserica in stil baroc care domina Karlplatz. Daca nu ai rau de inaltime, ia liftul pana in turn pentru o priveliste ametitoare a Vienei. (Intrarea: 2 euro, inca 4 daca vrei sa vezi panorama)

Hundertwasserhaus – doua cladiri ce poarta semnatura lui Friedensriech Hundertwasser, ridicate intr-un stil spectaculos, cu etaje neuniforme, gradini pe acoperis si o explozie de culoare.

Muzee

MuseumsQuartier- odata locul grajdurilor imperiale. Gazduieste acum printre altele: muzeul de arta moderna, muzeul Leopold si pe cel al tutunului.

Kunstistorisches Museum (Muzeul de arte frumoase)si Naturhistorishes Museum (Muzeul de isotire naturala) – bijuteriile Vienei in materie de muzee. (Intrarea: 6-8 euro)

TechnischesMuseum (Muzeul tehnicii) – 80.000 de exponate. Gasesti aici prima turbina din lume si prima masina de cusut functionala.

Westlicht museum( Muzeul aparatelor foto si al fotografiei) – peste 800 de aparate foto.

Dar daca vrei sa vezi altceva:

Bestattungsmuseum ( muzeul mortilor) – o "impresionanta" colectie de obiecte funerare

Kriminalmuseum – totul despre crimele care au infiorat Viena si expozitii macabre

Uhrenmuseum - (muzeul ceasurilor)

Pathologisch-Anatomisches Museum – intr-un fost azil psihiatric ai ocazia sa vezi o colectie morbida de erori medicale pastrate in formol. (Intrarea: 3 euro)

Pupen und Spielzeugmuseum – peste 600 de papusi si jucarii.

Kafeemuseum – dedicat bauturii preferate a vienezilor

Parcuri

Daca vremea iti permite, nu rata o plimbare si prin parcurile vieneze:

Rathauspark – parcul Primariei
Augarten – cel mai vechi parc din Viena
Sigmund Freud – locul preferat de intalnire al studentilor, destul de aproape de Universitate.

Distractii

Haus der musik - fa o calatorie in istoria muzicii. Te vei distra pe cinste. Vei putea dirija orchestra Filarmonicii, vei putea compune simfonii si asculta diverse concerte.  Cladirea are trei etaje, fiecare cu tematica lui.  Interesant este cel in care traiesti senzatiile percepute de prunc in burta mamei. (Intrarea 10-11 euro)

Prater – cel mai mare parc de distractii din Viena. Desi vei fi tentat sa incerci toate nebuniile extreme, nu trebuie sa ratezi roata gigantica. Super panorama a orasului. (6-15 euro)

Viena este un oras fermecator, mai ales in sezonul rece. Chiar daca iarna nu te mai poti bucura de ofertele Praterului sau de gradinile palatului Schonbrunn, o escapada vieneza in luna decembrie reprezinta o experienta de neuitat.

Cine nu a auzit vorbindu-se macar o data despre celebrul “Christkindlmarkt”, Targul de Craciun, care te imbie in fiecare piata importanta a orasului cu arome de zahar ars, cuisoare si gratar incins, vin fiert, carnaciori si acadele.

Dupa ce faci pace cu foamea, te poti aventura in minunata lume a ofertelor de tot felul: de la ornamentele specifice sezonului, pana la suveniruri, bijuterii si articole vestimentare. La Targul de Craciun nimic nu este interzis. Poate doar proasta dispozitie!

Shopping

Mariahilferstrasse – celebra strada comerciala a orasului. Aviz doamnelor: dati o raita, aveti ce cumpara!  Preturile sunt pentru toate buzunarele. Cu putin noroc, prinzi reduceri uriase. (26-7 februarie).

Kartnerstrasse - intinsa de la Stephansdom si pana la Ring, in dreptul Operei, plina de magazine. Prada sau Vertu! Tot aici sunt si Zara, H&M, Footlocker, Pimkie sau magazine fara nume, cu tot felul de oferte. 

SCS si Parndorf – doua uriase centre comerciale, cu nenumarate magazine de tip outlet, pentru toate gusturile

Ai grija, insa, cand iti planifici sesiunea de shopping! In cursul saptamanii, magazinele se inchid la ora 18, iar duminica nu sunt deschise deloc.

Mancarea vieneza

Carnea este nelipsita din meniurile vienezilor, mai ales cea de vita. Sunt, de asemenea, mari amatori de supe. Nu rata nici celebrul snitel vienez – cu origini in vechiul Bizant, unde se manca numai dupa ce era presarat cu aur. Pretul lui ajunge pe la 10-15 euro.

Incearca, in restaurantele Vienei, gulasul, ardeii umpluti si carnaciorii. Daca vrei sa te indulcesti, gusta strudelul cu mere (3-6 euro), sachetorte si linzertorte.

Multe restaurante si cafenele au meniuri scrise doar in limba germana, asa ca nu ar strica sa iti iei un dictionar la tine.

Ca un pont, incearca restaurantele asiatice, sunt cele mai accesibile ca pret, iar mancarurile delicioase. Doua feluri de mancare plus o bautura te duc cam pe la 10-12 euro.

Nu rata nici delicatesele din cofetariile Vienei. Arata intr-un mare fel. Si sunt, pur si simplu, delicioase.

In majoritatea barurilor, cafenelelor si restaurantelor vieneze fumatul nu este interzis.

Daca vrei la piata, mergi la pitoreasca Naschmarkt – gasesti aici zeci de feluri de fructe, legume, branzeturi, dulciuri. Dar si obiecte de ocazie si unicat.

Transport

Daca ai ajuns pentru prima oara in Viena si nu esti cu masina personala, ar fi bine sa iti cumperi Vienna Card. Pentru 72 de ore, costa 18.5 euro, poti calatori de cate ori vrei cu metroul, tramvaiul, autobuzul si trenurile speciale prin capitala Austriei si beneficiezi de discount-uri la muzee sau restaurante.

Un singur bilet valabil pe aceste mijloace de transport costa 1,5 euro. Nu uita sa il validezi in aparatele albastre, altfel amenda este 60 de euro.

In cazul in care ai sosit la Viena cu propriul autoturism, in multe din districte exita zone de parcare pe termen scurt, pentru care sunt necesare bilete speciale. Pentru 90-120 de minute preturile variaza intre 0.40 euro- 1,20 euro.

Atentie, nu iti lasa masina parcata aiurea, caci vienezii tin la indatoririle civice si nu vor ezita sa te reclame daca ai blocat vreo cale de acces.

Bicicleta reprezinta o alta varianta pentru a te deplasa prin capitala muzicii. Daca vremea iti permite, incearca experienta.

Trecerea pe rosu la semafor, chiar daca nu exista nicio masina la orizont, te poate lasa fara ceva euro in buzunar.

Cazare

Daca vrei sa nu scoti multi bani din portofel, varianta cea mai acceptabila este hostelul, unde o noapte  te poate duce la 20-25 de euro camera.

La un hotel de patru stele, cu mic dejun, o singura persoana poate da in jur de 28-30 de euro, cel mai ieftin.

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Chioggia, orasul-statiune din laguna Venetiei
Chioggia, orasul-statiune din laguna Venetiei

In Italia ai de ales: mergi prin orase arhicunoscute sau pur si simplu la plezneala. In ambele cazuri vei da de locuri numai bune de tras in poze sau de ascuns in suflet. Unul dintre ele e Chioggia, numit de localnici Mica Venetie.

VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata
VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata

Vir, Croatia. Este o statiune cosmopolita situata pe coasta Adriaticii. Totul, de la cazare la mancare, e mai ieftin decat in Romania. Nu zic ca e moca, dar preturile nu pot fi comparate cu cele din Mamaia. Uita de fitze caci la Vir nu-si au locul.

Sub soarele Toscanei
Sub soarele Toscanei

“Sa vezi Napoli si-apoi sa mori! ” spune o vorba veche a italienilor. Sincer, nu stiu exact cum arata casele mafiotilor, sper sa ajung pe acolo, caci sunt convins ca au farmecul lor aparte.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.