Autoritatile au un suspect pentru explozia de la Moscova. I-au gasit capul!

Atentat Aeroportul Domodedovo

Terorismul a lovit din nou naprasnic Rusia. Cel putin 35 oameni au murit si alti 180 au fost raniti intr-un atentat sinucigas comis la aeroportul Domodedovo din Moscova.

 

Stirile ProTV: Teroarea s-a instaurat la ora locala 16:32 (15:32, ora Bucurestiului). O explozie s-a produs in zona de sosiri internationale a aeroportului, in care se aflau sute de oameni. Imediat, toata lumea s-a gandit la un atentat terorist. Surse neoficiale spun ca atentatul fusese planuit sa se produca la bordul unei curse, dar ceva n-a mers si explozia s-a declansat dupa ce teroristul sau teroristii coborasera din avion. Printre morti s-ar fi gasit trupul celui banuit ca a declansat explozia, un barbat cu varsta de aproximativ 30 de ani, cu trasaturi arabe. "Am gasit capul unui barbat, arab dupa infatisare, in varsta de aproximativ 30-35 de ani. Se poate ca el sa fi declansat dispozitivul explozibil", spun surse oficiale din randul serviciilor de securitate ruse. Un martor ocular, citat de televiziunea rusa de stiri Vesti, a declarat ca sinucigasul a strigat "O SA VA OMOR PE TOTI!" inainte sa detoneze bomba.

Bomba a avut echivalentul a 5-10 kg de trinitrotoluen. Se pare ca angajatii aerportului au daramat un zid de caramida pentru a permite oamenilor sa paraseasca zona dezastrului. Suflul deflagratiei a fost atat de violent incat a daramat tavanul unei cafenele situate la 100 de metri de zona zborurilor internationale. Un britanic, un francez si un italian s-ar afla printre morti, iar o actrita slovaca a fost ranita. Ministerul roman de externe nu are informatii ca printre victime s-ar afla romani.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, care trebuia sa plece spre Forumul Economic de la Davos, a cerut luni instituirea unui "regim de securitate special" in gari si aeroporturi, dupa atentatul sinucigas comis la aeroportul Domodedovo din Moscova. Parchetul rus a initiat o ancheta.

Citește și
Atentat Aeroportul Domodedovo
Atentat terorist pe aeroportul Domodedovo: 35 de morti, 180 de raniti
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Politia, aflata in stare de alerta dupa producerea atentatului, a intensificat supravegherea retelei de metrou din Moscova, dar si a aeroporturilor Seremetievo si Vnukovo.


The Guardian: Prin aeroportul Domodedovo trec anual peste 22 de milioane de persoane si, inainte de cele intamplate luni, securitatea parea sa fie una eficienta. Asta dupa ce in, 2004, doua femei kamikaze au reusit sa isi detoneze bombele pe care le purtau, in aer, si astfel sa omoare 89 de persoane. Dupa cele intamplate, securitatea a crescut, au fost aduse scanere sofisticate. Numai ca, spun specialistii, numarul mare de cafenele, magazine si baruri din incinta nu e bun. „Comunitatea aeronautica se temea de multa vreme de cei care se sinucid prin detonare de bombe in aeroporturi, asa ca tragedia de luni nu a fost o surpriza”, spune Philip Baum, editor la Aviation Security International. El adauga ca scanarea bagajelor a devenit ineficienta.
 

CNN: Securitatea in aeroporturile din intreaga lume va trebui din nou sa gaseasca noi metode de a incerca sa previna tragedii precum cea de la Moscova. Expertii spun ca e semnificativ faptul ca teroristii au ales aripa cu “Sosirile” a aeroportului, pentru ca nu era la fel de bine supravegheata de politie precum “Plecarile”. “Nimeni nu pleaca de la ‘Sosiri’, bagajele au fost deja scanate, pentru ca au fost deja in avioane si oamenii pleaca din aeroport. Se intampla foarte rar sa vezi pe cineva care aduce aici un bagaj”, explica Richard Quest de la CNN. Specialistii sunt de parere ca, in loc sa instaleze detectoare de metal si alte metode de scanare, aeroporturile mai bine ar introduce un fel de “scanare a profilului de comportament” al pasagerilor. Astfel, cei care ar parea ca ”nu isi gasesc locul” ar fi mai usor de observat de personal, care ar trebui insa sa fie instruit pentru o astfel de operatiune.
 

Russia Today: Biroul Federal de Securitate rus ar fi stiut ca in oras se afla un atentator sinucigas, dar informatiile erau incomplete. Luni dimineata se pare chiar ca ar fi facut cercetari in cautarea posibilului kamikaze, dar la Zelenograd, un oars din nordul Moscovei. Informatia ar fi ajuns la serviciul special duminica seara si un numar mare de trupe din politie a fost trimis in acel oras, dar fara niciun rezultat. Alte informatii spun ca ar fi vorba de trei suspecti, barbati, care locuiau de ceva vreme la Moscova si care ar fi organizat explozia. Ei ar fi militanti din Caucaz si ar avea legaturi cu alte doua femei, dintre care una s-ar fi aruncat in aer chiar pe 31 decembrie, intr-un club din Moscova. A doua ar fi fost deja arestata la Volvograd.

Peste 60 de anchetatori sunt deja la fata locului si incearca sa gaseasca mai multe dovezi despre cele intamplate.

Dmitri Medvedev s-a intalnit deja cu procurorul general, seful politiei si ministrul transporturilor din Rusia. In plus, le-a cerut sprijinul tuturor directorilor de spitale din zona si ministerului sanatatii. Ranitii care au nevoie de ingrijiri sunt in special cei care au fost loviti de srapnele sau au fracturi multiple, spun medicii.


 


 


 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
ZF.ro: 40% dintre romanii cu varsta intre 45 si 65 de ani nu lucreaza
ZF.ro: 40% dintre romanii cu varsta intre 45 si 65 de ani nu lucreaza

Potrivit datelor Statisticii, din cele 5,2 milioane de persoane care au acum intre 45 si 65 de ani (varsta de pensionare la barbati potrivit noii legi a pensiilor), 2 milioane sunt inactive.

Atentat terorist pe aeroportul Domodedovo: 35 de morti, 180 de raniti
Atentat terorist pe aeroportul Domodedovo: 35 de morti, 180 de raniti

UPDATE: VIDEO, la cateva minute dupa atentat! Stare de alerta in toata Rusia, de la Baltica la Pacific, dupa explozia care a zguduit luni seara aeroportul Domodedovo din sudul Moscovei.

ABC: Vaduvele negre, in spatele atentatului din Rusia
ABC: Vaduvele negre, in spatele atentatului din Rusia

Atacurile sinucigase de la Aeroportul Domodevo, din Moscova, arata ca si cum operatiunea a fost desfasurata de femei kamikaze din Cecenia, numite "Vaduvele Negre", conform unor analisti in securitate, citati de ABC News.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Ministerul Apărării a achiziționat trei aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia. GALERIE FOTO
Ministerul Apărării a achiziționat trei aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.