Ne priveste pe toti! Obezitatea infantila a atins cote alarmante!

×
Codul embed a fost copiat

Daca vei zabovi putin in poarte unei scoli, vei fi uimit: foarte multi copii cu varste destul de fragede sunt obezi. Cauza? Unii dau vina pe alimentatia nesanatoasa, altii pe lipsa de miscare, iar unii spun ca este o boala care se mosteneste.

Pornind de la aceste observatii s-a realizat un studiu la nivel european, iar concluziile sunt ingrijoratoare: un baiat din trei si o fata din cinci sunt obezi, iar in fiecare an, numarul copiilor cu probleme de greutate creste cu 500.000.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Domnul Profesor Doctor Dumitrache de la Spitalul I.C Parhon din Capitala evidentiaza faptul ca totul se petrece din cauza unui program de viata incorect. Parintii, foarte ocupati cu serviciul, nu le ofera micutilor un program de viata sanatos, insa sunt multi adulti care nu cunosc normele de conduita pentru o viata sanatoasa: pentru ei un copil sanatos este un copil gras.

La noi in tara exista cinci milioane de copii obezi, iar numarul lor este in continua crestere. Cauzele care au generat acest fenomen sunt in cele mai multe cazuri legate de alimentatie: aportul mult mai mare de calorii fata de doza necesara unui copil da nastere la o tendinta de ingrasare a micutului, iar acest mod de viata nu se va schimba nici atunci cand va ajunge la maturitate.

Americanizarea societatii noastre a adus multe beneficii spun unii, insa a fost una din cauzele care a dat startul procesului de ingrasare atat in randul copiilor, cat si in randul adultilor. Pizza, hamburgeri, aripioare picante, milkshake-uri, sucuri acidulate, cartofi prajiti sau mancarurile semipreparate toate au stat la "baza" alimentatiei unui copil care sufera de obezitate.

Citește și
Dieta
Vezi aici cum sa ai un corp de invidiat. Uita de pastile si diete
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Inainte de a le cumpara micutilor aceste bombe calorice, parintii trebuie sa se gandeasca la viitorul odraslelor lor: foarte multi copii obezi sufera de depresii pentru ca sunt respinsi din grupurile de prieteni de varsta lor, iar problemele de sanatate nici nu ar mai trebui aduse in discutie: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, cancer la stomac, colesterol ridicat sau bulimie - sa enumeram numai cateva. In plus, in acest "pachet" mai intra si bolile de ordin psihologic, care pot genera chiar la sinucideri.

Insa alimentatia nesanatoasa nu este singurul factor care duce la obezitate: copiii care se nasc cu o greutate peste limita normala sunt predispusi la obezitate. Cazurile acestea sunt de natura genetica, astfel nou nascutii supraponderali sunt supusi de catre medici la analize amanuntite: atat analize de sange, cat si genetice.

In cele mai multe situatii, nou-nascutii supraponderali au mame obeze, insa exista si cazuri nefericite in care micutii sufera de mixedem infantil. Aceasta este o boala care se dezvolta chiar intrauterin afectand atat cresterea, cat si dezvoltarea somatica si indeosebi dezvoltarea sistemului nervos: capul este mare, fata inexpresiva, cu aspect de imbecilitate.

Oana Cuzino o mamica ce stie care sunt cele mai importante lucruri pentru copilul ei recomanda mamicilor sa fie foarte inventive si sa ii invete pe micuti sa iubeasca mancarea sanatoasa: le pot prepara pachetelul pentru scoala, le pot face pizza in casa sau chiar hamburgeri facuti din carne macra de pui sau vita.

Dulciurile nu trebuie consumate zilnic de micuti pentru ca le creaeaza un reflex, ci mai degraba trebuie inclocuite cu fructe si sucuri naturale.

Parintii trebuie sa fie un model pentru cei mici si trebuie sa ii invete pe cei mici cum sa manance sanatos inca de la varsta de sase luni, pentru ca daca va ajunge la varsta scolara si nu are aceste principii alimentare, tendinta lui va fi sa manance junk food.

Singura solutie in tratearea obezitatii infantile este echilibrul: o alimentatie sanatoasa, in care sa se respecte principiile calorice, combinata cu multe exercitii fizice. A fi parinte este o mare binecuvantare, insa este cea mai mare responsabilitate din viata parintilor!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Atentie viitoare mamici! Obezitatea poate duce la avort spontan
Atentie viitoare mamici! Obezitatea poate duce la avort spontan

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, femeile supraponderale sunt cu 67% mai expuse riscului de a pierde o sarcina.

Vezi aici cum sa ai un corp de invidiat. Uita de pastile si diete
Vezi aici cum sa ai un corp de invidiat. Uita de pastile si diete

Fiecare femeie a tinut macar o data in viata o cura de slabire; fie ca a folosit metoda clasica a infometarii, a mancat cruditati timp de o luna sau a privit cu atentie fazele lunii, a fost mandra de rezultatele obtinute.

Mare atentie la alimentatia copiilor!
Mare atentie la alimentatia copiilor!

Parlamentul European cere tarilor Uniunii sa declare obezitatea boala cronica si sa ia masuri pentru combaterea ei.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.