Canibalism galactic, energia vidului si alte ciudatenii din spatiu! FOTO

Materia intunecata

Spatiul ramane o enigma pentru cercetatori! Canibalismul galactic, materia intunecata, neutrionii sau gaurile negre minuscule sunt doar cateva dintre aspectele care inca pot fi catalogate drept mistere ale spatiului.Vezi topul ciudateniilor din spatiu!

1. Materia intunecata

Materia intunecata este o substanta din cosmos foarte putin cunoscuta, descoperita relativ recent si formata din particule inca nedetectate experimental. Existenta acesteia a fost stabilita doar teoretic. Nu poate fi observata cu ajutorul tehnologiei moderne, in mare parte pentru ca nu emite radiatii. Proportia de materie intunecata din univers este foarte mare: circa 21 % din totalul materiei sale. Unii oameni de stiinta sunt chiar sceptici privind existenta acesteia si spun ca misterul ar putea fi rezolvat doar printr-o mai buna intelegere a gravitatiei.

2. Canibalismul galactic

Citește și
NCG
Extraterestrii au gasit "mesajul din sticla" trimis de Pamant in spatiu
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Ca si in ceea ce priveste viata pe Pamant, galaxiile se pot inghiti una pe alta si sa evolueze in timp. Vecina Caii Lactee, Andromeda, se hraneste in prezent cu unul dintre satelitii sai. Peste o duzina de ramasite de stele sunt imprastiate prin toata Andromeda ca urmare a acestui fenomen. Imaginea de mai jos ilustreaza o simulare a unei coliziuni intre Andromeda si galaxia noastra, un eveniment care va avea loc in cam 3 bilioane de ani.

3. Quasarii

Aceste puncte luminoase stralucesc de undeva de la marginile Universului cunoscut de oameni si amintesc oamenilor de stiinta despre inceputurile haotice ale Universului. Quasarii emit mai multa energie decat sute de galaxii combinate. De altfel, teoriile din ultimii ani spun ca quasarii nu sunt decat gauri negre uriase situate in centrul unor galaxii indepartate. Quasarii au fost descoperiti in 1963. Fotografia de mai jos este a cvasarului 3C 273, pozat in 1979.

4. Neutrionul sau neutrinul

Acesta este o particula elementara neutra, extrem de usoara, ce participa doar in procesele intermediate de interactiunile slabe si gravitationale. Aceste particule sunt la fel de raspandite in Univers ca si fotonii. Aceste particule fantoma sunt produse de focurile interioare ale stelelor "sanatoase", dar si in exploziile de supernova sau la stelele ce mor.Totusi, proprietatea specifica a neutrinoului este interactiunea sa deosebit de slaba cu materia: este cea mai slaba interactiune din toate cunoscute ale fizicii nucleare. De aceea, desi este foarte raspandit, detectarea neutrinoului este extrem de dificila, el putand sa strabata prin toate corpurile "normale" (cum ar fi o macromolecula, un obiect metalic, corpul omenesc, soarele, norii cosmici intergalactici), dar fara a interactiona cu acestea si fara a intampina vreo piedica.

5. Antimateria

Particulele care formeaza materia au si versiuni opuse. Antimateria este termenul folosit pentru definirea opusului materiei formate din protoni, neutroni si electroni. Cand materia si antimateria se intalnesc, acestea reactioneaza violent. Materia si antimateria se anihileaza lasand in urma lor o forma de energie, stabilizata de obicei ulterior ca foton de inalta energie. Deoarece inca nu s-a descoperit acest tip de radiatie in intensitati mari, inca nu s-au descoperit zone din Univers formate majoritar din antimaterie. Conform oamenilor de stiinta, la formarea universului au fost create doua cantitati egale de materie si antimaterie. Ar fi trebuit deci ca cele doua cantitati sa se anihileze reciproc. Datorita unui fapt inca necunoscut, acest lucru nu s-a intamplat, iar cantitatea de antimaterie in univers este in prezent foarte redusa.

6. Gauri negre minuscule

Daca ultimele teorii despre gravitatie sunt corecte, inseamna ca prin sistemul nostru solar sunt imprastiate mii de gauri negre minuscule, fiecare de marimea unui nucleu de atom. Spre deosebire de rudele lor masive, mini gaurile negre sunt ramasite primordiale de la Big Bang si afecteaza spatiul si timpul in mod diferit datorita asocierii lor cu a cincea dimensiune. Mini gaurile negre nu au nicio legatura evidenta cu gaurile negre care depind de marimea stelelor. Deci, formarea unei versiuni mai mici de gaura neagra, nici nu are de-a face cu viata si moartea stelelor. La inceputul anilor 1970, Stephen Hawking a oferit un raspuns plauzibil spunand ca aceste corpuri mici, foarte dense, au luat nastere in timpul exploziei Big Bang. Hawking si alti cercetatori cred ca milioane de astfel de gauri negre minuscule s-ar putea sa mai existe in diferite parti ale Universului. Daca e asa, mai devreme sau mai tarziu cateva se vor apropia de un asteroid, planeta sau alt corp mai mare solid si gaurile vor fi inghitite de gravitatea acestora. Totusi, o astfel de "intalnire" cosmica nu este periculoasa sau catastrofala.

7. Microundele cosmice de fond

Microundele cosmice de fond (Cosmic Microwave Background) reprezinta lumina ramasa in urma Big-Bang-ului, deplasata in domeniul microundelor datorita expansiunii Universului. Prima data au fost detectatae in 1960. Acestea sunt privite ca cea mai clara dovada a teoriei Big Bangului. Recent, specialistii au stabilit ca microundele cosmice au o temperatura de -270 de grade Celsius.

8. Planetele extrasolare

Singurele planete cunoscute pana la inceputul anilor '90 erau cele din sistemul nostru solar. Astronomii au identificat de atunci mai multe de 190 de planete extrasolare. O planeta extrasolara sau o exoplaneta se gaseste in afara Sistemului Solar, orbitand alta stea decat Soarele. Ideea existentei planetelor extrasolare exista de mii de ani, insa abia in anul 1988 au fost confirmate. Inca din Antichitate, grecii au speculat ca alte sisteme planetare ar putea exista si ca unele ar contine forme de viata. Principala problema in descoperirea planetelor extrasolare este faptul ca acestea sunt surse de lumina slab luminoase comparativ cu stelele in jurul carora orbiteaza. La lungimi de unda vizibile, acestea au luminozitatea, de obicei, mai mica decat a milioana parte din aceea a stelei. Din aceasta cauza, lumina reflectata de planeta este estompata de cea a stelei. Astfel, cele mai mari telescoape ale lumii pot fotografia exoplanetele numai in conditii exceptionale: acestea sa fie cu mult mai mari decat Jupiter, sa se afle la o distanta mare fata de stelele in jurul carora orbiteaza si sa fie destul de calde astfel incat sa emita radiatie infrarosie intensa.

9. Undele gravitationale

Acestea sunt fluctuatii in curbura spatiu-timp, speculate in teoria generala a relativitatii lui Einstein, ce calatoresc cu viteza luminii. Sunt, insa, destul de slabe, iar oamenii de stiinta se asteapta sa le detecteze doar pe cele nascute din evenimente spatiale colosale. LIGO si LISA sunt doi detectori facut pentru a localiza aceste unde.

10. Energia vidului

Fizica cuantica ne spune ca, contrar aparentelor, spatiul gol este o miscare de particule subatomice care se creeaza si se distrug constant. Particulele migratoare umplu fiecare centimentru cub de spatiu cu o anumita energie care, potrivit relativitatii generale, produce o forta antigravitationala care impinge spatiul, ducand la expansiunea Universului.

Sursa foto: www.space.com

 


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara
Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara

Vedeti acel inel roz, stralucitor, in mijlocul Spatiului? Este unda de soc provocata de Supernova 1987A care a aprins un inel de gaz eliberat dupa distrugerea stelei nascuta acum 20.000 de ani. Totul se petrece la doar un an lumina distanta de Pamant.

Extraterestrii au gasit
Extraterestrii au gasit "mesajul din sticla" trimis de Pamant in spatiu

Pe 5 septembrie se vor implini 33 de ani de cand NASA a lansat in spatiu doua sonde spatiale, Voyager 2 si Voyager 1, in interiorul carora se aflau doua discuri de aur care contineau mesaje-cheie despre planeta Pamant.

O noua gaura neagra. Un tsunami de fotoni a
O noua gaura neagra. Un tsunami de fotoni a "orbit" un telescop al NASA

O explozie care a eliberat cele mai stralucitoare raze X detectate vreodata a avut loc in vecinatatea galaxiei noastre, Calea Lactee, si a "orbit" temporar telescopul cu raze X de pe satelitul Swift al NASA.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.