Balaurul bondoc, “monstrul” ce a salasluit in Romania acum milioane de ani
UPDATE - Vine direct din Jurassic Park si, fara nicio gluma, a fost stapan pe aceste meleaguri. Nicio alta lighioana nu misca in fata... balaurului bondoc.
Scheletul unei astfel de creaturi a fost localizat de un cercetator din Cluj, care si-a uimit colegii din intreaga lume.
Avea dinti puternici, gheare ascutite si era un balaur fioros. Asa sustin paleontologii care au descoperit langa o mlastina, din apropierea orasului Sebes, scheletul fosilizat al unui VELOCIRAPTOR dintr-o specie necunoscuta pana acum. Pe inteles - un dinozaur carnivor, agresiv, care arata ca un curcan urias.
Fiara a trait acum 70-80 de milioane de ani in toata Europa, inclusiv la noi. Masura atinge de la cap la coada 2 metri, dar culmea vana animale mai mari decat el, pe care le sfasia.
Desi era o ruda indepartata a celebrului Tiranosaurus Rex si nu era deloc simpatic, oamenii de stiinta i-au dat totusi un nume iesit parca dintr-un basm: balaurul bondoc.
Cercetatorii straini s-au grabit sa-l felicite pe romanul care l-a descoperit pe bondoc si astfel a venit cu informatii extrem de utile pentru intreaga lume stiintifica.
Si printre localnicii din Rapa Rosie, comuna in care au fost gasite resturile, anuntul a facut senzatie. In straturile geologice din aceasta zona au fost descoperite si alte fosile.
Balaurul bondoc, cum a fost el botezat “s-ar putea sa fi fost unul dintre cei mai mari pradatori din ecosistem”, dupa cum a explicat co-autorul cercetarii, Zoltan Csiki de la Universitatea din Bucuresti. El a mai precizat ca nivelul crescut al marii in acea perioada a facut ca zona in care au fost descoperite fosilele sa fie un fel de insula intr-un arhipelag.
Inaripat si aratand ca o ruda apropiata velociraptorului, desi acesta din urma a trait in cu totul alte zone ale Globului, balaurul se pare ca masura in jur de doi metri lungime si avea o structura mai solida decat a velociraptorului.
“Este unul dintre lucrurile acelea ciudate care te fac sa-ti aduci aminte ca daca ti-ai imaginat vreodata ca nu mai ai nimic de descoperit gresesti amarnic”, a declarat Matthew T. Carrano, specialist in studierea dinozaurilor la Muzeul National de Istorie Naturala din Washington.
Noile fosile sunt de fapt un schelet partial, cu oase ale picioarelor, soldurilor, o parte din coloana vertebrala, membre inferioare si superioare, coaste si bucati din coada.
Balaurul bondoc avea pe unul dintre degetele de la picioare o gheara mai mare pe care o folosea cu precadere pentru a-si sfasia prada si dedesubutul ei, una mai mica, ce-i slujea ca “unealta” ajutatoare. Numele de "bondoc" i-a fost dat, pentru ca acest dinozaur era scund si avea muschii de la picioare foarte bine dezvoltati, semn ca balaurul bondoc era mai degraba un animal de forta decat unul de viteza.