Doi din cinci tineri ai Generaţiei Z nu se angajează în domeniul pe care l-au studiat. Ce așteptări salariale au

Joburi

Mai mult de jumătate dintre candidaţii Generaţiei Z consideră că salariile pentru nivelul lor de experienţă sunt prea mici.

Doi din cinci nu se angajează în domeniul studiat, arată datele celui mai recent sondaj realizat de o platformă de recrutare online din România.

Candidaţii din Generaţia Z devin tot mai activi pe piaţa muncii, iar angajatorii simt tot mai mult impactul lor asupra actualului model de muncă. An de an, tinerii Generaţiei Z reprezintă un procent tot mai mare din populaţia aptă de muncă, deşi rata de şomaj în rândul acestora s-a menţinut la 22,2% în primele 3 luni ale anului 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică”, susţin reprezentanţii BestJobs, scrie Agerpres.

Totodată, pe platforma de recrutare, tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani reprezintă 20% din totalul candidaţilor şi realizează aproximativ 100.000 aplicări pe lună.

Candidaţii între 18 şi 24 de ani aplică predominant la internship-uri şi joburi entry-level, din Vânzări, Marketing, Financiar şi IT, 40% dintre ei declarând că primul job nu a fost în domeniul pe care l-au studiat, arată datele din sondaj.

Citește și
restaurant
HoReCa a crescut oferta de joburi cu 53% față de Q4 2022, în timp ce IT-ul a scăzut cu 5%
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

De asemenea, prima impresie despre piaţa muncii a fost că salariile pentru nivelul lor de experienţă sunt foarte mici, după cum declară 64% dintre respondenţii Gen Z ai sondajului BestJobs. În plus, consideră că mediul de lucru este unul stresant pentru ei (52%), că şefii au aşteptări prea mari (34%) şi că volumul de muncă este substanţial (27%).

Noua generaţie de candidaţi începe să ocupe o parte tot mai mare din volumul total de angajaţi şi astfel îşi fac simţit tot mai mult impactul. Ei evoluează foarte rapid şi au încredere mult mai mare în propriile instincte şi valori, motiv pentru care mulţi dintre ei nu ajung să lucreze în domeniul studiat dacă ofertele sau condiţiile nu le sunt pe plac. În plus, pretenţiile lor financiare sunt mai mari în ciuda lipsei de experienţă, iar mentalitatea conform căreia e nevoie să îţi sacrifici stilul de viaţă pentru a dobândi cunoştinţe profesionale nu li se potriveşte. Vedem totodată şi cât de mult s-au schimbat aşteptările privind viaţa profesională de la o generaţie la alta şi anticipăm schimbări semnificative în modelul actual de muncă, ca urmare a evoluţiei Gen Z pe piaţa muncii”, spune Ana Vişian, BestJobs România.

Cei mai mulţi dintre ei şi-au propus să rămână la primul job între 1 şi 2 ani, pentru a căpăta experienţă şi pentru a completa corespunzător CV-ul. Totuşi, dacă întâmpină nemulţumiri, 52% dintre ei au de gând să le adreseze superiorilor în speranţa de a vedea schimbări, 31% vor încerca să se adapteze, 11% îşi vor da demisia, iar 6% vor încerca să negocieze pentru un salariu mai mare. În eforturile de găsire a jobului potrivit, tinerii au descoperit că abilităţile de comunicare şi cele digitale sunt esenţiale.

Dintre cei care au intrat recent în câmpul muncii, 72% spun că cei mai mulţi colegi fac parte din alte generaţii, iar 54% au observat că există diferenţe mari în cum abordează celelalte generaţii jobul.

Potrivit sursei citate, părerile sunt împărţite în rândul angajaţilor trecuţi de 25 de ani, care au în echipă colegi mai tineri. Pe de-o parte, aceştia apreciază că lucrând alături de persoane din Generaţia Z au parte de viziuni noi (37%), că pot învăţa din modul lor de viaţă (23%) şi că pot rămâne adaptaţi tendinţelor (40%).

Pe de altă parte, colegii tineri le-au dovedit şi că le este greu să respecte programul strict de lucru (34%), că nu sunt mereu responsabili cu sarcinile lor (25%) şi că nu se implică foarte mult în activităţile menite să crească coeziunea echipei (35%).

Şi angajatorii se aşteaptă la anumite provocări în recrutarea tinerelor talente. Printre cele mai des menţionate se numără lipsa pregătirii profesionale şi nevoia de a aloca resurse mai mari formării lor (29%), pretenţiile prea mari în raport cu nivelul lor de experienţă (27%) şi adaptarea mai dificilă la mediul de lucru, comparativ cu colegii experimentaţi (17%). Totuşi, ei văd şi avantaje, printre care enumeră dorinţa şi energia pentru a învăţa lucruri noi (35%), impactul pozitiv asupra colegilor privind actualele tendinţe tehnologice. (44%) şi noile abordări asupra muncii (22%)”, se mai arată în analiza menţionată.

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie-mai, cu 1.997 de utilizatori de internet, dintre care 55% angajaţi cu vârsta până în 25 de ani, 30% angajaţi cu vârsta peste 25 de ani şi 15% recrutori. Generaţia Z, sau Gen Z, cuprinde pe cei născuţi între anii 1995 - 2012.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, cu o experienţă de peste 22 de ani în domeniu. În orice moment, pe platformă sunt cel puţin 35.000 de locuri de muncă disponibile şi 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Cinci joburi pentru artiști sau oameni care au talent la desen
Cinci joburi pentru artiști sau oameni care au talent la desen

Desenul este o formă puternică de exprimare care a captivat oamenii încă de la începutul timpurilor.

HoReCa a crescut oferta de joburi cu 53% față de Q4 2022, în timp ce IT-ul a scăzut cu 5%
HoReCa a crescut oferta de joburi cu 53% față de Q4 2022, în timp ce IT-ul a scăzut cu 5%

În primele trei luni ale anului 2023, salariile nete pentru joburile disponibile pe platforma de recrutare BestJobs au înregistrat scăderi comparativ cu cele din Q4 2022 în majoritatea sectoarelor.

Târg de joburi în IT, organizat în Capitală. Salariile oferite
Târg de joburi în IT, organizat în Capitală. Salariile oferite

Deşi la nivel global industria IT trece printr-o perioadă dificilă şi se fac concedieri în masă, la noi firmele din domeniu caută oameni.

Cinci joburi în vânzări cu salarii de peste 1.000 de euro
Cinci joburi în vânzări cu salarii de peste 1.000 de euro

Atunci când vrei să lucrezi într-un domeniu dinamic, cu multe provocări, poți alege domeniul vânzărilor.

Oferte de joburi cu salariul la vedere. Unde te poți angaja
Oferte de joburi cu salariul la vedere. Unde te poți angaja

Disponibilizările masive din marile corporații IT din Vest au amplificat gradul de nesiguranță în rândul candidaților din România, deși datele platformei BestJobs arată că angajatorii continuă intensiv căutările pentru a acoperi necesarul de personal.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.