Trucul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată corect

Dulceata de capsuni
Shutterstock

Dulceața de căpșuni este o delicatesă de vară, în special, apreciată de toți iubitorii de fructe. Cu gustul său dulce-acrișor, dulceața de căpșuni transformă orice mic dejun într-o adevărată bucurie.  

Totuși, pentru a obține o consistență perfectă, ai nevoie de un mic truc. Iată cum poți prepara dulceața de căpșuni, dar și trucurile care te pot ajuta să o păstrezi cât mai mult timp.

Dulceață de căpșuni - cum se prepară

Dulceața de căpșuni este foarte ușor de preparat în casă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, conform Bbcgoodfood.com:

Pentru a face dulceață de căpșuni, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

• 1kg de căpșuni curățate
• 750g de zahăr
• sucul unei lămâi
• un cub de unt (opțional).

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dulceata de capsuni

PASUL 1

Pregătește căpșunile ștergându-le cu o bucată de hârtie de bucătărie umedă. Curățarea căpșunilor în acest mod, nu prin spălare, asigură faptul că fructul nu absoarbe multă apă. În caz contrar, dulceața nu se va închega. Pentru a curăța fructul, folosește un cuțit pentru a tăia în formă de con în căpșună, îndepărtând codița. Taie în jumătate orice căpșună mare.

PASUL 2

Pune căpșunile într-un bol și amestecă-le ușor cu zahărul. Lasă-le descoperite la temperatura camerei timp de 12 ore sau peste noapte. Acest proces ajută la dizolvarea zahărului și ajută fructul să nu se strice.

PASUL 3

Înainte de a te apuca de prepararea dulceții, bagă două farfurioare, goale, în frigider. Toarnă amestecul de căpșuni într-o oală, împreună cu sucul de lămâie. Pune pe foc mic și gătește foarte ușor. Dacă mai rămâne zahăr pe părțile laterale ale oalei, înmoaie o pensulă de patiserie în apă caldă și îndepărtează zahărul.

PASUL 4

Când nu mai simți niciun cristal de zahăr, mărește focul pentru a începe fierberea dulceții. Zahărul trebuie să fie complet dizolvat înainte de a mări focul, altfel va fi dificil să se închege, și s-ar putea să conțină cocoloașe de zahăr cristalizat.

PASUL 5

Fierbe la foc mare timp de 5-10 minute până când gemul a ajuns la 105 grade C pe un termometru digital, apoi oprește focul. Dacă nu ai un termometru, pune puțin gem pe una dintre farfurioarele reci. Lasă timp de 30 de secunde, apoi împinge cu degetul: dacă gemul este închegat și nu se întinde, este gata. Dacă nu, aprinde din nou focul și fierbe încă 2 minute, apoi oprește focul și repetă testul de închegare. Repetă până când este gata.

PASUL 6

Folosește o lingură pentru a îndepărta orice spumă care a urcat la suprafață și arunc-o. Fă acest lucru doar o dată la sfârșit, nu în mod constant în timpul etapei de fierbere, pentru a reduce risipa.

PASUL 7

Adaugă un cub de unt, dacă dorești, în gemul gata preparat, și amestecă pentru a-l topi. Acesta va ajuta la dizolvarea oricărei spume rămase pe care nu ai reușit să o îndepărtezi cu lingura. Lasă gemul să se așeze timp de 15 minute. Între timp, sterilizează borcanele.

PASUL 8

Toarnă dulceața în borcanele calde, umplând până la un pic sub margine. Pune un disc de ceară deasupra dulceții. Acesta previne formarea mucegaiului. Ulterior, acoperă cu un capac sau cu un cerc de celofan și o bandă elastică. Pune o etichetă pe care scrii data la care ai preparat dulceața. Dulceața poate fi păstrată până la un an într-un loc uscat și răcoros. Se păstrează la frigider după deschidere.

Trucuri pentru o dulceață închegată

Dulceata de capsuni

Cel mai important truc pentru a obține o dulceață de căpșuni închegată corect este utilizarea pectinei. Pectina este o substanță naturală prezentă în multe fructe și legume care ajută la închegarea dulcețurilor și gemurilor. În cazul căpșunilor, cantitatea de pectină este destul de mică, de aceea este recomandat să adăugați o sursă suplimentară de pectină.

Una dintre sursele naturale de pectină este lămâia, așa că adăugarea sucului de lămâie în prepararea dulceții ajută la închegarea acesteia. Totuși, dacă doriți o dulceață și mai închegată, puteți folosi pectină comercială, disponibilă în majoritatea magazinelor cu produse pentru gătit și copt.

O altă tehnică este să fierbeți dulceața la foc mic pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât zahărul să se caramelizeze ușor, contribuind la închegarea dulceții. Însă, aveți grijă să nu o fierbeți prea mult, pentru că dulceața se poate arde sau poate deveni prea tare, conform Therecipecritic.com.

Cum să țină cât mai mult dulceața de căpșuni

Dulceața de căpșuni se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă sterilizate. Iată câteva sfaturi pentru a păstra dulceața de căpșuni cât mai mult timp:

Sterilizarea borcanelor

Acesta este un pas crucial pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor în dulceață. Poți steriliza borcanele fie prin fierbere în apă timp de 10-15 minute, fie prin încălzire în cuptorul preîncălzit la 100 de grade Celsius timp de 15-20 de minute.

Umplerea borcanelor

După ce dulceața a fiert suficient și a ajuns la consistența dorită, umple borcanele cu dulceață fierbinte, lăsând un spațiu de aproximativ 1 cm de la marginea superioară a borcanului. Acest lucru permite ca dulceața să se expandeze puțin în timp ce se răcește.

Sigilarea borcanelor

Închide borcanele bine cu capacele sterilizate. După ce sunt închise ermetic, întoarce borcanele cu capacul în jos și lasă-le să se răcească în această poziție. Acest proces ajută la crearea unui vid în borcan, care va ajuta la conservarea dulceții.

Păstrarea borcanelor

După ce borcanele s-au răcit complet, verifică dacă au fost sigilate corect. Dacă capacul este bombat și face un sunet de „clic” atunci când este apăsat, atunci borcanul nu a fost sigilat corect și ar trebui să fie păstrat la frigider și consumat în câteva săptămâni. Borcanele care au fost sigilate corect pot fi păstrate într-un loc răcoros și întunecat pentru o perioadă de până la un an.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.