Studiu: Alcoolul ne ajută să vorbim mai bine într-o limbă străină
Persoanele bilingve vorbesc mai bine o limbă străină după ce au consumat o cantitate mică de alcool, arată un studiu realizat de cercetătorii de la trei universități.
Experimentul a fost realizat pe 50 de vorbitori nativi de limba germană care se aflau la studii în Olanda și care învățaseră recent să scrie, citească și vorbească limba olandeză.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Acestora li s-a oferit fie câte o băutură alcoolică, fie una non-alcoolică, după care li s-a cerut să poarte o conversație de câteva minute în limba olandeză. Înregistrările conversațiilor au fost ascultate de vorbitori nativi de olandeză, cărora li s-a cerut să evalueze cât de bine vorbesc studenții germani în limba olandeză, dar fără să știe că o parte dintre ei au consumat alcool.
Astfel, cercetătorii de la Universitatea Liverpool, cei de la Universitatea Maastricht și cei de la King’s College din Londra au descoperit că pronunția celor care consumaseră alcool este mai bună decât a celorlalți.
Participanților la studiu li s-au dat cantități de alcool în funcție de greutatea corporală. De exemplu, un bărbat de 70 de kilograme a primit o doză de alcool de 460 de mililitri.
„Potrivit studiului nostru, consumul de alcool are efecte benefice asupra pronunției persoanelor care au învățat recent o limbă străină”, a precizat dr. Inge Kersbergen, de la Institutul de Pshihologie, Sănătate și Societate, din cadrul Universității Liverpool.
La rândul său, unul dintre coordonatorii studiului, dr. Fritz Renner a subliniat că este important de reținut că participanții la studiu au consumat doar o doză mică de alcool.
„Consumul unei cantități mari de alcool ar putea să nu aibă efecte benefice asupra modului în care oamenii vorbesc într-o limbă străină”, a precizat el.