Domeniul care atrage tot mai mulți români. O tânără a renunțat la avocatură: „Ușor, oamenii din viața mea m-au înțeles”

×
Codul embed a fost copiat

Dacă stăm să ne gândim, cu toții știm pe cineva care face prăjituri acasă. Din acestă pasiune unii și-au deschis cofetării sau patiserii și au renunțat la viața pe care o aveau înainte.

Pentru că acestă industrie se dezvoltă în viteză, în toate marile orașe au apărut scoli dedicate. Potrivit Ministerului Muncii, la nivel național sunt 35 de instituții acreditate care pot da o diplomă recunoscută oficial.

Cristina are 28 de ani și este avocat de profesie. A lucrat doi ani în domeniu după care și-a dat seama că nu se simte împlinită și nu merge cu drag la muncă.

Pasiunea ei cea mai mare sunt prăjiturile și ori de câte ori se simțea stresată, se retrăgea în bucătărie. Făcea torturi și cozonaci pentru apropiați, dar nu era suficient. Așa că a demisionat și s-a înscris la un curs de cofetar, iar acum are propria afacere.

Cristina: „Presiunea socială este mare, mai ales că se presupunea că renunț la un statut. A fi avocat este un statut. Ușor, ușor oamenii din viața mea m-au înțeles, m-au susținut și asta m-a și ajutat să continui și să ajung în punctul de astăzi”.

Citește și
șoarece pe raft năsăud
Un șoarece a fost văzut pe rafturile unui supermarket din Năsăud. Rozătoarea era captivă în raionul de patiserie
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ca ea sunt tot mai mulți cei care dintr-o dată vor să facă altceva așa că se specializează.

Femeie: „Am făcut acasă pentru că îmi place, după care mi-am dat seama că trebuie să mă experimentez, adică să învăț tehnici și metode. Nu pot să am un plan până nu văd la ce nivel ajung. Poate fi vorba și de o afacere”.

Femeie:Am lucrat ca inginer alimentar într-o fabrică. Sunt pasionată de cofetărie, îmi place să gătesc și m-am decis să îmi deschid eu ceva pe cont propriu”.

Potrivit Ministerului Muncii, la nivel național sunt 35 de școli acreditate. Cele mai multe în București și Iași. La o școală din București, elevii studiază 20 de saptămâni. Jumătate fac patiserie, jumătate prăjituri.

Trainer Alexandru Ștefan: „Ce ne-am propus noi astăzi este să setăm partea de snack bar, o parte destul de importantă din zona de candy bar, și anume tot ce inseamnă partea de petit foururi sărate”.

Cursurile costă între 1.000 și 7.000 de lei, iar unele școli oferă gratuit ustensilele și echipamentul.

Cristina Wanderschaft, fondatoarea unei școli de bucătari: „Pot să spun cu bucurie că am schimbat multe vieți ale celor care au trecut prin școala noastră în sensul că au făcut o reconversie profesională. Le-a plăcut atât de mult ce au învățat aici, încât s-au hotărât să își deschidă și propriul laborator”.

Dacă doriți puteți să învățați să faceți doar savarine sau cozonaci. În acest caz cursurile costă până în 200 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
S-a încins competiția la Cluj-Napoca. Zeci de elevi din toată țara au participat la Olimpiada de Brutărie și Patiserie
S-a încins competiția la Cluj-Napoca. Zeci de elevi din toată țara au participat la Olimpiada de Brutărie și Patiserie

S-a încins competiţia şi s-au încins şi cuptoarele, la Cluj Napoca. Acolo, zeci de elevi de la școli profesionale din toată țara s-au întrecut în preparate culinare, la prima ediție a Olimpiadei de Brutărie și Patiserie.

Un șoarece a fost văzut pe rafturile unui supermarket din Năsăud. Rozătoarea era captivă în raionul de patiserie
Un șoarece a fost văzut pe rafturile unui supermarket din Năsăud. Rozătoarea era captivă în raionul de patiserie

Surpriză pe rafturile unui supermarket din Năsăud. La raionul de patiserie și panificație și-a făcut apariția un șoricel.  

Patiseria Paul din mall Promenada, închisă temporar de ANPC. GALERIE FOTO
Patiseria Paul din mall Promenada, închisă temporar de ANPC. GALERIE FOTO

Inspectorii ANPC au închis temporar Patiseria Paul din mall-ul bucureștean Promenada pentru neregulile constatate.  

O mașină s-a oprit într-o patiserie, după ce a fost lovită într-o intersecție din Capitală
O mașină s-a oprit într-o patiserie, după ce a fost lovită într-o intersecție din Capitală

O mașină a intrat sâmbătă dimineață într-o patiserie, după ce a fost lovită de un alt autoturism, în Sectorul 2 din Capitală.

Șoarece surprins la raionul de patiserie al unui supermarket din Buzău. Magazinul a fost amendat cu 10.000 de lei
Șoarece surprins la raionul de patiserie al unui supermarket din Buzău. Magazinul a fost amendat cu 10.000 de lei

Reprezentanţii DSVSA Buzău au amendat un supermarket din judeţul Buzău după ce un elev de liceu a filmat, joi dimineaţă, un şoarece în apropierea raionului de patiserie şi a postat imaginea pe o reţea socială.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.