Cum să îngrijești corect lingurile de lemn pentru a-ți proteja sănătatea. Sfaturi pentru curățarea eficientă a ustensilelor

ustensile de lemn
Shutterstock

Dacă ai și tu acasă linguri de lemn la care ții, dar care s-au pătat de grăsime, sosuri și alimente, atunci trebuie să știi metoda simplă prin care le faci să arate ca noi.

Ustensilele de lemn sunt pretențioase, pentru că trebuie constant curățate ca să arate bine și igienizate ca să nu adune bacterii.

Lingurile de lemn, întreținere pretențioasă

Dacă ai linguri sau ustensile de lemn la care ții, probabil că te întrebi cum trebuie să le îngrijești și dacă sunt igienice.

Lingurile de lemn, tocătoarele și alte unelte de lemn, dacă sunt îngrijite corespunzător, pot dura ani de zile.

Lemnul este unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru fabricarea uneltelor de bucătărie, și nu fără motiv.

Citește și
zahar experiment
A consumat 40 de linguri de zahar pe zi ca sa vada ce se intampla. Cum s-a transformat corpul acestui barbat dupa 3 saptamani
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Lemnul este natural mai antibacterian decât orice obiect creat de om.

Arborii luptă natural împotriva infecțiilor, bacteriilor și mucegaiului, și chiar dacă nu mai este un organism viu, proprietățile lemnului rămân aceleași; lemnul are încă celule care nu permit dezvoltarea bacteriilor sau mucegaiului.

Ustensilele de lemn sunt, de asemenea, printre cele mai bune instrumente de utilizat pe vasele de gătit antiaderente, deoarece nu vor zgâria învelișul, așa cum ar putea face ustensilele metalice.

Atunci când sunt fabricate, cele mai multe linguri de lemn, ustensile și tocătoare sunt tratate cu uleiuri minerale, ceea ce creează o suprafață neutră care nu permite bacteriilor să se instaleze.

Pentru a menține lingurile de lemn și tocătoarele în cea mai bună formă posibilă, urmează aceste sfaturi:

Spală manual ustensilele de lemn cu apă caldă și detergent lichid ușor. Desigur, tehnic, ustensilele de lemn și plăcile de tăiat pot fi curățate în mașina de spălat vase, dar nu este o idee bună.

Temperaturile ridicate ale apei din mașina de spălat vase pot duce la crăparea lemnului. Spălarea manuală simplă este cea mai bună pentru obiectele de lemn.

Șterge ustensilele de lemn proaspăt spălate cu un prosop de bucătărie curat, apoi lasă-le să se usuce complet înainte de a le pune la loc.

Dacă lingurile tale de lemn încep să arate uscate sau nu mai se simt foarte netede, freacă-le periodic cu ulei mineral sau cu o compoziție de ceară de albine.
Nu folosi uleiuri alimentare, deoarece aceste tipuri de uleiuri pot face mai rău.

Tocătoarele și lingurile de lemn se pot crăpa în cele din urmă pe măsură ce se usucă sau sunt expuse la schimbări extreme de temperatură. Renunță la ustensilele de lemn crăpate, deoarece mâncarea ar putea rămâne prinsă în crăpături.

Alimente puternic pigmentate, cum ar fi sosul de roșii sau fructele de pădure, vor păta ustensilele de lemn.

Ele pot fi folosite și dacă sunt pătate, iar petele vor dispărea în cele din urmă.

Obiectele de lemn pot absorbi mirosuri de la arome puternice precum usturoiul sau uleiul și le pot transfera la alte alimente. Pentru a reduce mirosul, freacă suprafața de lemn cu partea tăiată a unei jumătăți de lămâie sau cu o pastă făcută din bicarbonat de sodiu și apă.

Acest lucru va ajuta la neutralizarea mirosului.

Dacă ustensilele tale de lemn dezvoltă pete sau asperități, acestea pot fi șlefuite cu o bucată de hârtie abrazivă fină. Unge suprafața apoi cu ulei mineral sau cu o compoziție de ceară de albine.

Cu aceste sfaturi, ustensilele tale de bucătărie din lemn ar trebui să dureze mult timp.

Trucul eficient care va curăța lingurile de lemn

Lingurile de lemn pot absorbi tot felul de grăsimi și mirosuri, așa că este important să fii consecvent în a le curăța dacă vrei ca aceste ustensile să reziste.

Asigură-te că îndepărtezi imediat reziduurile alimentare după fiecare utilizare. Curățarea zilnică, ocazională, cu săpun ușor și apă caldă va preveni acumularea și va proteja lingurile de crăpături, pete și altele.

Poți folosi un burete neabraziv pentru orice murdărie mai rezistentă.

Pentru o curățare profundă, lasă lingurile de lemn să se înmoaie într-un amestec 50/50 de apă și apă oxigenată sau oțet alb distilat.

Asigură-te că le lași să stea cel puțin 15 minute înainte de a le clăti bine și de a le lăsa să se usuce natural.

Lingurile de lemn sunt cu siguranță practice, dar sunt și predispuse la crăpături și pete. Prin urmare, este important să speli manual lingurile de lemn cu un detergent de vase ușor, apă caldă și un burete neabraziv după fiecare utilizare.

Dacă vrei să cureți orice murdărie sau pată de pe ustensilele de lemn, pregătește o baie de oțet și apă.

Să fierbi lingurile de lemn este o soluție bună ca să le igienizezi, însă se vor crăpa de la temperaturile ridicate.

Ca alternativă, amestecă părți egale de oțet alb distilat și apă caldă într-un bol sau într-un recipient înalt

După ce ai pregătit amestecul, pune lingurile de lemn și lasă-le să stea în amestec timp de aproximativ 20 de minute.

Ar trebui să observi schimbarea culorii apei pe măsură ce oțetul pătrunde în pete dificile și reziduuri. Cu toate acestea, dacă acest lucru nu pare eficient, următorul pas ar trebui să ajute.

Dacă lingurile de lemn sunt în mod deosebit de murdare, presară câteva linguri de bicarbonat de sodiu în amestecul de apă cu oțet. Vei observa că se formează bule pe măsură ce bicarbonatul de sodiu reacționează cu oțetul.

Lasă-le să stea acolo pentru 10 minute. Bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, o modalitate excelentă de a scăpa de orice mirosuri nedorite de pe ustensilele tale de lemn. Formează o pastă de bicarbonat de sodiu și apă, aplică-o pe lingurile de lemn, apoi spală-le cu grijă cu detergent și apă caldă.

Beneficiile ustensilelor de lemn

Ustensilele de lemn nu vor zgâria oalele tigăile pe care le folosești, spre deosebire de cele metalice care vor face ca mâncarea să se lipească ușor de fundul oalei tale.

Prin utilizarea spatulei sau lingurii de lemn, asiguri durata de viață a oalelor tale.

Ustensilele de lemn sunt rezistente. Dacă ești familiarizat cu preparatele pe care trebuie să le amesteci încontinuu, sigur știi cât de rezistente sunt ustensilele de lemn.

Sunt cele mai bune pentru că nu se încing. Acesta este unul dintre aspectele care fac ustensilele de lemn excepționale. Atunci când ustensilele metalice vin în contact cu căldura, o conduc ușor și rapid.

Acest lucru este în mod obișnuit periculos dacă sunt manipulate neglijent. Cu toate acestea, ustensilele de lemn pot sta în orice substanță fierbinte cât dorești fără a emite căldură. Prin urmare, sunt sigure în manipulare. Nu se topesc sau ard decât dacă intră în contact cu foc deschis.

Nu vor schimba temperatura alimentelor tale în timpul gătitului.

Metalele, aluminiul, plasticul, lingurile din cupru, printre altele, în unele cazuri sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a schimba temperatura alimentelor, în special dacă au contact prelungit cu acestea în timpul gătitului.

Acest contact tinde să schimbe gustul sau să strice gustul bun al alimentelor, în special dacă amestecul este prea intens. În comparație, lingura de lemn nu face asta, prin urmare, asigură un gust original al alimentelor.

Unele lemnuri s-au dovedit a rezista materialelor lemnoase cum ar fi pinul, stejarul și tekul. Prin urmare, ustensilele tale de bucătărie din lemn sunt protejate împotriva bacteriilor, spre deosebire de ustensilele din plastic și alte metale care atrag ușor bacterii ce pot cauza complicații de sănătate atunci când sunt folosite fără a le dezinfecta.

Ustensilele de lemn sunt prietenoase cu mediul înconjurător.

Știi că prin folosirea ustensilelor de lemn în bucătăria ta, contribui la reducerea încărcăturii de plastic non-biodegradabil și toxic? Ustensilele de lemn sunt regenerabile și prietenoase cu mediul în orice mediu fără efecte rezultante ale toxicității atât pentru oameni, cât și pentru mediu.

Unul dintre lucrurile care fac ustensilele de lemn unice este confortul în manipulare. Acest lucru este evident.

Acestea au mânere solide care nu se rup ușor ca cele din plastic. Ele ajung până jos în fundul oalei, în special atunci când gătitul este voluminos.

Lingurile de lemn / spatulele sunt bune pentru a opri aburii în timpul gătitului.

Mulți oameni au testat și au dovedit că spatulele și lingurile de lemn sunt bune pentru a opri debordarea aburului în timpul gătitului. Pentru a evita stresul curățării sau a avea o zonă de gătit dezordonată, așează o lingură sau spatulă de lemn peste oala în clocot pentru a preveni aburii să iasă peste tot.

Întreținerea este ușoară. Ustensilele de lemn sunt printre cele mai bune în ceea ce privește întreținerea.

Trebuie doar să le speli, să le cureți cu un prosop și să le agăți pentru a fi aerisite.

În plus, arată bine în oricine bucătărie, adăugând un aer rustic și vin într-o varietate de modele, pentru tot felul de utilizări, culori și forme.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
De ce oamenii care mâncau cu linguri de aluminiu erau priviți cu invidie de cei care foloseau linguri de aur, în Rusia
De ce oamenii care mâncau cu linguri de aluminiu erau priviți cu invidie de cei care foloseau linguri de aur, în Rusia

Unele sunt realizate cu migală din aur sau argint și decorate cu pietre prețioase. Altele sunt vechi de mii de ani. Nu vorbim despre bijuterii, ci despre linguri.

A consumat 40 de linguri de zahar pe zi ca sa vada ce se intampla. Cum s-a transformat corpul acestui barbat dupa 3 saptamani
A consumat 40 de linguri de zahar pe zi ca sa vada ce se intampla. Cum s-a transformat corpul acestui barbat dupa 3 saptamani

Timp de 3 ani, Damon Gameau a renuntat complet la zahar. Apoi, pentru un documentar, l-a reintrodus in dieta, iar rezultatele au fost de-a dreptul socante.

Bataie cu linguri si farfurii la o nunta indiana. Ce a facut mireasa dupa ce iubitul ei a ajuns la spital cu convulsii
Bataie cu linguri si farfurii la o nunta indiana. Ce a facut mireasa dupa ce iubitul ei a ajuns la spital cu convulsii

Cand mirele a facut o criza de convulsii chiar in ziua nuntii, mireasa lui nu a fost deloc ingrijorata, ba mai mult, s-a enervat si s-a casatorit cu alt barbat.

Un nou record mondial. Barbatul magnetic care si-a lipit zeci de linguri de corp
Un nou record mondial. Barbatul magnetic care si-a lipit zeci de linguri de corp

Etibar Elchyev este un barbat fericit. El este noul detinator al recordului mondial pentru cele mai multe linguri lipite de corp.

Protest cu maturi si linguri de lemn impotriva denumirii de
Protest cu maturi si linguri de lemn impotriva denumirii de "tigan"

"Me sem rom!", in traducere "Eu sunt rom!". Asa au strigat in fata Guvernului mai multe ONG-uri care sunt impotriva schimbarii denumirii oficiale din "rom" in "tigan". 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.