10 lucruri pe care nu le stiai despre corpul tau

corpul omenesc

Credeai ca iti cunosti propriul corp? Ei bine, afla ca organismul tau este mult mai misterios decat ai fi crezut, atat din punct de vedere al mecanismelor cerebrale, cat si al proceselor chimice. Citeste 10 lucruri pe care nu le stiai despre tine.

 

Pielea are patru culori

Primii pigmenti sunt cei crem-alb. La suprafata epidermei, vasele sanguine capilare dau pielii o usoara nuanta de roz. Apoi mai in profunzime apar pigmentii galbeni. De asemenea, culoarea epidermei este influentata si de diverse tonuri de culoare neagra, create prin secretia de melanina, aparuta la randu-i ca un raspuns al organismului fata de razele ultraviolete emise de Soare. Aceste patru tipuri de pigmenti sunt prezente la toate rasele umane, dar in proportii diferite.


Stomacul uman secreta acid coroziv

Citește și
Christian Bale
Si-a chinuit corpul timp de 9 ani! Transformarea actorului din Batman
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Exista un lichid foarte periculos pe care nici cel mai riguros control la aeroport nu ti-l poate confisca: acesta se gaseste in stomacul tau. Celulele stomacului uman secreta acid clorhidric, un compus coroziv folosit pentru tratarea metalelor in industrie. Acesta poate sa rugineasca otelul, dar mucoasa care acopera stomacul pastreaza lichidul otravitor in sistemul digestiv, acesta ajutand la digestia alimentelor.

Pozitia corpului afecteaza memoria

Nu-ti mai amintesti ziua de nastere? Incearca sa te asezi in genunchi, poate ai mai multe sanse de reusita. Amintirile sunt o parte din simturile tale. Un miros sau un sunet pot evoca episoade din copilarie sau din adolescenta. Conexiunile pot fi evidente sau misterioase. Potrivit cercetatorilor, episoadele din trecut iti revin mai repede in memorie cu cat pozitia corpului este asemanatoare cu aceea pe care o aveai in timpul unui eveniment anume.

Oasele pot fi rupte de hormoni

Oasele contin atat fosfor cat si calciu, ultimul fiind cel mai necesar cand vine vorba de muschi si nervi. Daca elementele de calciu sunt in scadere sau lipsesc, anumiti hormoni vor provoca ruperea oaselor pentru a produce cresterea nivelului de calciu din corp pana cand concentratia extracelulara revine la normal.

Mii de ovule raman nefolosite

O adolescenta obisnuita are aproximativ 34.000 de foliculi nedezvoltati (saculeti care au in centru un ovul nedezvoltat), iar in cazul unei femei trecute de 40-50 de ani, ovarele vor produce din ce in ce mai putin estrogen. Pentru ca se vor dezvolta insuficient, foliculii nu vor mai elibera ovule la fel de usor ca inainte si se vor deteriora. Astfel mii de ovule ramanand neutilizate de catre ovare.

Pubertatea remodeleaza structura creierului

De ce este adolescenta atat de problematica? La baieti, testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor, dar are si efecte asupra comportamentului. Astfel, pe masura ce cortexul frontal se maturizeaza, sunt de asteptat fenomene precum instabilitate emotiva, apatie, lipsa de fermitate in luarea deciziilor.

Si rasul e contagios

Fenomenul cascatului contagios a fost studiat ani intregi de nenumarati cercetatori fara ca acestia sa-l poata explica, Cand cineva casca, automat o face si cel care priveste persoana respectiva. Studii recente au demonstrat insa si ca rasul se ia. Se pot inregistra totusi unele diferente. Astfel, rasul contagios este un caz particular care deseori serveste drept liant social. Auzind o persoana care rade, regiunea creierului responsabila de miscarile faciale este stimulata intr-un mod pe care noi oamenii nu il constientizam.

Creierul mare... duce la aparitia maselelor de minte

Uneori, trasaturile corporale inutile sunt pastrate de organism din simplul motiv ca acestea nu-i dauneaza cu nimic. Cu toate acestea, maselele de minte nu au fost intotdeauna doar o sursa de venituri pentru dentisti. In trecutul indepartat al speciei noastre, maselele de minte aveau rolul unui al treilea set de molari, folosit la mestecarea carnii crude. Odata cu cresterea capacitatii craniene si a creierului, structura mandibulei umane a fost supusa schimbarii evolutive. Din aceasta cauz,a cavitatea bucala este " aglomerata" cu aceasta pereche suplimentara de masele.

Temperatura exterioara influenteaza starea membranelor nazale

Majoritatea celulelor din corpul uman contin organite denumite cili, care au un rol major in digestie sau auz. In interiorul nasului, acesti cili ajuta procesul de tranzit al mucusului din cavitatea nazala. Vremea rece incetineste acest proces de drenare, ceea ce duce la scurgerea exterioara a mucusului din nas.

Mancam de fapt in numele creierului

Cu toate ca are o greutate egala cu doar 4-5 % din greutatea intregului corp, creierul necesita 20 -25% din oxigenul si caloriile necesare organismului. Pentru a-l pastra in functiune, un numar de trei artere majore cerebrale pompeaza in mod constant oxigen din sange spre creier. Blocarea uneia dintre aceste artere, cauzata de traume fizice sau alimentatie necorespunzatoare, da nastere anevrismului cerebral.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Invata sa mergi corect pe tocuri in 5 pasi
Invata sa mergi corect pe tocuri in 5 pasi

Vrei si tu sa poti purta o pereche de pantofi cu toc, fara sa ai nevoie sa te sprijini de cineva apropiat? Iti doresti sa mergi increzatoare pe tocuri, fara sa-ti tii corpul in niste pozitii absolut hilare si nepotrivite? Tine cont de sfaturi.

Si-a chinuit corpul timp de 9 ani! Transformarea actorului din Batman
Si-a chinuit corpul timp de 9 ani! Transformarea actorului din Batman

Actorii de la Hollywood nu se bucura doar de faima si succes. Uneori trebuie sa treaca prin adevarate chinuri pentru a-si modela corpul dupa profilul rolului ce urmeaza sa il interpreteze.

Cosmarul sotilor Borcea: au mercur in corp de 9 ori mai mult decat normal
Cosmarul sotilor Borcea: au mercur in corp de 9 ori mai mult decat normal

Otraviti cu mercur, sotii Borcea au trecut in ultimele luni printr-un adevarat cosmar. Nu stiu cine le-a putut dori raul, insa nici nu isi pot explica cum de in corpul lor se afla o concentratie de mercur de noua ori mai mare ca normalul.

Recomandări
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale.

Putin avertizează că Rusia va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreşnik în condiţii de luptă
Putin avertizează că Rusia va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreşnik în condiţii de luptă

Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să testeze noua rachetă hipersonică Oreşnik în condiţii de luptă şi că dispune deja de un stoc pregătit pentru utilizare.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.