Romania, victima sigura in cazul unui seism de proportii. Masurile luate in Japonia care la noi sunt considerate "panicarde"

×
Codul embed a fost copiat

Putem sa ne comparam cu japonezii macar cand vine vorba de alertarea populatiei cu niste secunde bune inainte sa vina un cutremur? Putem, sustin unele voci din randul autoritatilior de la noi, dar am panica populatia.

Pregatirea oamenilor in caz de seism devastator intra in atributiile autoritatilor, insa la acest capitol stam rau si edilii nostri se complac sa se planga doar ca fondurile merg catre un program de consolidari care oricum bate pasul pe loc. Mai putin punem accent pe educarea populatiei, la seism.

Cand Japonia e zguduite de un cutremur, casele si blocurile sunt zdruncinate din temelii, dar putine sunt afectate serios sau se prabusesc. Tehnologiile inovatoare de constructie, codurile de proiectare imbunatatite periodic si controlul santierelor cu firme private face din imobilele japoneze, fortarete de neclintit. Autoritatile nipone anunta ca in functie de intensitatea seismica, 30 pana la peste 40% din numarul victimelor care isi pierd viata in seismele japoneze, provin de la mobilier si amenajarile interioare. Chiar si pentru Tokyo, predictiile afisate de catre pompieri, sesizeaza ca exista un mare pericol in interiorul cladirilor trainice.

Nu structura in sine, care nu se prabuseste te poate ucide, ci intreg mobilierul si acareturile din locuinta. Interioarele locuintelor clatinate intens arata terifiant, atunci cand totul se prabuseste in incaperi. Degeaba raman casele si blocurile in picioare, daca inauntru toate camerele sunt pur si simplu devastate de miscarile telurice, acolo unde mobilierul nu este bine ancorat si bine prins. Japonezii au invatat ca trebuie prinse bine si acum predau in toata tara lectia sigurantei in propria locuinta.

Nu e oras in Japonia unde sa nu existe cel putin un centru special amenajat, unde sa inveti cum sa iti asiguri corpurile de mobilier. O romanca stabilita in Japonia de peste un deceniu explica seriozitatea cu care este privita amenajarea locuintei in aceasta tara. Spune ca mobilierul masiv si greoi a fost de ani buni inlocuit cu corpuri mici, usoare, si dintre acestea, foarte putine sunt suspendate.

Citește și
cutremur
Primele 10 sisteme de tip container, achizitionate de MAI pentru a fi folosite in cazul unui cutremur cu magnitudine mare
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Gasesti prinderi pentru electronice, fie de plastic fie sub forma unui cauciuc gelatinos care lipeste monitoarele de birouri si tot felul de curele care sa asigure de la aragaz pana la boilere si alte echipamenter din casa. Cea mai mare atentie ramane insa pentru corpurile de mobilier, unde sistemele de ancorare sunt fie in tavan, fie in podea. Nu sunt foarte estetice, dar macar sunt eficiente. Pentru biblioteci cu suprafete vitrate si pntru oglinzi, japonezii au inventat o folie speciala, asemanatoare celei folosite pentru masini.

Si multe dintre blocuri au la ferestre geam cu plasa de sarma in compozitie, fie suprafetele vitrate mari sunt din plastic, tocmai pentru a nu se parge in capul celor aflati la baza cladirii. Un alt roman stabilit la Tokyo spune ca nevoia l-a invatat sa isi asigure bunurile din casa, care daca nu te ucid, sunt distruse irecuperabil. Cine nu vrea mobilier mic, ancorat inestetic, are dulapuri incastrate, cu usi culisante, care nu se deschid.

Dulapurile inalte, si pana in in tavan, dintr-o bucata, sunt o alta recomandare in Japonia. Pentru ca un corp pana sus, nu mai poate face balans si nu se mai poate prabusi, cat timp podeaua si tavanul nu ii mai permit, devenind o piedica naturala la trepidatii mari. De altfel, intreg mobilierul este prins de pereti in toate institutiile din Japonia, de la ministere si sediile prefecturilor pana la scoli si oficii postale. Iar la Tokyo se vorbeste periodic la toate televiziunile lor despre importanta prinderilor. Omul e invatat pas cu pas ce se faca si sa nu faca. Odata la cateva luni, li se reaminteste in programe speciale sa nu ignore acest aspect.

In casele japoneze, regula salvatoare e masa. Fiecare trebuie sa isi cumpere mese trainice, sub care sa se ascunda, la fel cum copilasii se ascund sub banci, in scoli. Locatarilor li se recomanda sa stea sub mese rezistente pana trece unda de soc, si abia apoi sa paraseasca locuinta. In Japonia primesti mesaje de alerta pe telefonul mobil sau pe computer, inainte sa aiba loc un cutremur, si ai ai practic 10 secunde sa te bagi sub masa. In acest interval trebuie sa inchizi gazele si sa deschizi usile de la iesire, ca sa nu se blocheze. Oamenilor nu li se spune sa stea in zone in care s-ar putea forma un trinughi salvator, cum adesea s-a discutat la noi.

Niponii au gandit in schimb un sistem special si in privinta bailor, care in caz de cutremur catastrofal, pot deveni un adapost salvator. Nu mai dai bani pe gresie, faianta, casa si dulapioare, dar baia incapsulata costa cateva mii de dolari, fiind mai greu de demontat. Si nu e de mirare cand intr-o locuinta japoneza gasesti un dulap impachetat de la un capat la altul, acolo stau lucrurile de valoare. In aceste imagini se vede ca e singurul corp de mobilier ramas in picioare la un cutremur de peste 7 pe Richter.

In Japonia nu gasesti celebrele seturi pentru dormitor, care includ un sifonier cu usi cu oglinzi, dispus perpendicular pe patul matrimonial. Adica exact cum te atentioneaza japonezul ca nu e bine! Spoturile de informare din Japonia spun ca dulapul trebuie pus astfel incat sa nu cada peste pat, pentru ca daca seismul are loc noaptea, riscul sa te ucida in somn, e mare. De asemenea, japonezii nu concep acel tip de mobilier tip arcada, cu un corp cu etajere deasupra unei canapele extensibile. In acest caz, canapeaua se transforma in pat, iar omul are o greutate deasupra capului, care ii poate fi fatala, la zgaltaieli care pot dezmembra mobila.

Toate aceste exemple se gasesc la tot pasul, in cladirile subrede, de la noi. Multi romani locuiesc in cladiri cu bulina, declarate pericol public, nutrind speranta ca specialistii s-au inselat, au fost rau intentionati, sau in general ca structurile vor rezista. Nimeni nu pare sa isi puna problema mobilierului, cat timp oricum isi asuma traiul intr-o casa cu risc sporit.

Iar in romania oamenii nu pot fi avertizati din timp, atunci cand vin unde periculoase. Seismele zguduie la fel de pe nesimtite si intr-un catun din zona Vrancei, dar si in cartierele din bucuresti, desi vorbim de capitala europeana cu cel mai mare risc seismic. La Bucuresti te astepti sa functioneze sisteme moderne de alertare, asa cum exista in multe alte tari cu risc seismic, tehnologii care pot salva vieti. Cu o conditie - ca si populatia sa fie educata sa actioneze organizat, dupa un plan, atunci cand este alertata. Culmea e ca avem posibilitatea de alertare a populatiei, insa autoritatile se tem sa nu sperie cetatenii.

Autoritatile pot instala dispozitive de alertare in anumite zone din Bucuresti, si din tara, echipamente care exista in prezent la Ministerul de Interne, la Guvern, si la Institutul de Fizica Pamantului. Nu vor sa faca asta, pentru ca oamenii ar putea face gesturi necugetate, in momentele premergatoare seismului. Responsabilii nostri recunosc ca natiunea nu este scolarizata, si nu este antrenata pentru asta.

Bogdan Enescu este cercetator seismolog, stabilit in Japonia in urma cu mai bine de 17 ani. A simtit de multe ori cat de bine e sa stii ca va avea loc un cutremur si povsteste cum functioneaza sistemul implementat de ani buni, la operatorii de telefonie mobila din Tara Soarelui Rasare. La Kumamoto, unde a fost epicentrul seismului din aprilie anul trecut, mesajul de alerta a venit cu doar 30 de secunde anterior miscarilor, insa in centrul Japoniei, sau chiar la Tokyo, acelasi mesaj a ajuns chiar si cu 3 minute inainte. Minute extrem de pretioase.

Japonezii par extrem de relaxati in viata de zi cu zi. Un aport important il are si faptul ca sunt constienti ca nicio miscare serioasa a Pamantului nu-i ia ca din oala. In Japonia se face scolarizare continua, copiii si adultii sunt in permanenta informati despre cum sa actioneze atunci cand are loc un cutremur. Despre care sunt primele lucruri pe care trebuie sa le faci, cum sa te protejezi, cum sa alertezi salvatorii sau cum sa iti securizezi locuinta, vom vorbi pe larg, la Stirile PROTV.

Pentru cateva sute de euro, japonezii isi pot monta si dispozitive fixe, in locuinte, care sa ii anunte despre iminenta unui cutremur mare. Alarma nu porneste decat la seisme de peste 5 pe Richter, si vazand imaginile fimate de japonezi in propriile locuinte, iti dai seama cat de important este rucsacul de prim ajutor, care sa contina o lanterna, si multe alte produse care sa te protejeze. Si in Romania e recomandat un rucsac, insa romanilor li se spune sa aiba un aparat de radio cu baterii. Iar pentru ca telefonia mobila sa aiba aceasta tehnologie, ar trebui sa functioneze un intreg sistem de senzori, dispusi in zonele cu activitate seismica intensa. In Japonia investitia s-a facut pentru retelele de tren, unde garniturile ating viteze ametitoare si alerta opreste intreg transportul pe sine, pentru a evita tragediile. Implementarea la nivel national s-a facut printr-o institutie asemanatoare STS-ului de la noi.

In aceste imagini se vede cati oameni sunt afara, ziua, pe strazi, inainte sa aiba loc un cutremur. Toti sunt sesizati la unison, ca vor urma miscari telurice. Daca in Romania ar functiona acest sistem, un cutremur din Vrancea ar putea da alerta la Bucuresti cu aproape 25 de secunde inainte de pericol, sustin specialistii japonezi. Dupa evacuarea cladirii, oamenii ar putea fi sesizati despre o eventuala replica, astfel incat sa nu mai revina in locuinte in orele urmatoarele, cand noi zgaltaieli ar putea fi decisive pentru o structura veche, care a rezistat la prima zguduire.

Autoritatile romane trebuie sa rezolve un dosar greu: siguranta caselor noastre, vechi sau noi, la urmatorul cutremur mare. Trebuie sa incepem cu educarea populatiei, cu antrenarea unei constiinte seismice colective. Cum ne protejam viata, ce masuri de siguranta trebuie sa luam in propriile locuinte si mai ales cum sa actionam in primele ore de la o catastrofa, sunt lucruri cu care autoritatile trebuie sa ii obisnuiasca pe romani. Guvernantii trebuie sa inteleaga mai mult ca oricand, ca au pe umeri raspunderea a mii de vieti.

Urmatorul cutremur devastator s-ar putea produce chiar acum, in timp ce noi batem pasul pe loc. In loc de strategii si programe eficiente, care ar trebui sa salveze vieti, avem aceleasi promisiuni si proiecte nepuse in practica, si toata lipsa de reactie din prezent va avea cu siguranta urmari ingrozitoare, in cazul unui dezastru major.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Scenariu sumbru al autoritatilor: cum va fi afectata Romania de un seism sau un dezastru nuclear. Doar vestul tarii ar scapa
Scenariu sumbru al autoritatilor: cum va fi afectata Romania de un seism sau un dezastru nuclear. Doar vestul tarii ar scapa

In cazul unui dezastru nuclear la Cernavoda, cei care stau pe o raza de 10 kilometri nu vor putea fi evacuati rapid, iar in cazul unui cutremur major, cu exceptia vestului tarii, toate celelalte regiuni vor fi serios afectate.

Primele 10 sisteme de tip container, achizitionate de MAI pentru a fi folosite in cazul unui cutremur cu magnitudine mare
Primele 10 sisteme de tip container, achizitionate de MAI pentru a fi folosite in cazul unui cutremur cu magnitudine mare

Autoritatile de la noi par sa ia in serios cutremurele din ultima perioada si se pregatesc pentru cele mai negre scenarii.

Simularea de cutremur le-a facut pe autoritatile din Iasi sa uite de cazurile reale. O femeie a zacut intr-un sant 4 ore
Simularea de cutremur le-a facut pe autoritatile din Iasi sa uite de cazurile reale. O femeie a zacut intr-un sant 4 ore

Exercitiul de amploare Seism 2016 a dus insa la o situatie revoltatoare intr-o localitate din judetul Iasi. O femeie cazuta pe marginea drumului a primit ajutor din partea medicilor abia dupa aproape patru ore.

Masuri obligatorii de siguranta pentru cutremur. Ce au descoperit specialistii japonezi in apartamentul unor romani
Masuri obligatorii de siguranta pentru cutremur. Ce au descoperit specialistii japonezi in apartamentul unor romani

"Grinda nu este intotdeauna cel mai sigur loc de adapostire, in caz de cutremur." Mitul este daramat de specialistii japonezi care ne-au insotit in apartamentul unei familii de romani ca sa ne arate cum ar trebui sa ne pregatim pentru un seism major.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.