Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Cat de sigure sunt blocurile noi ridicate in Romania. Un arhitect sustine ca achizitionarea unei locuinte este o loterie

Embed:

Exista viata dupa cutremur, lectia japoneza, EPISODUL 13. Cine nu consolideaza cladirea nu primeste aviz pentru utilitati.

Asa s-au gandit japonezii sa ii oblige pe oameni sa ridice imobile sigure, fara ca legislatia japoneza sa prevada in mod expres obligatia de a consolida.

Campania "Exista Viata dupa cutremur" va arata acum ce masuri sunt luate in centrele financiare cu mii de angajati. Arhitectii romani spun ca la noi, este o pura loterie atunci cand cumparam chiar si o locuinta noua, pentru ca avem multe cladiri ridicate fara studii serioase.

6 FEBRUARIE 2016 - un cutremur de 6,4 pe Richter zguduie Taiwanul. Se pabusesc mai multe blocuri, unul dintre ele fiind un complex imobiliar urias, cu mai multe tronsoane. O constructie cu 17 etaje, ridicata dupa coduri moderne, s-a rupt in treimea inferioara, aproape de baza, si s-a pravalit cu totul, ucigand 42 de persoane din totalul de 356 aflate in interior la momentul seismului.

Campanie cutremur Rares

Specialistii din Japonia spun ca astfel de situatii s-ar putea regasi si in Romania: adica blocuri noi, ridicate in ultimele 2 decenii, care sa aiba avarii serioase, la un seism major. Poate nu de 6, dar la peste 7 undele ar putea reteza unele constructii care nu respecta proiectul, sau daca peste proiect au fost adaugate etaje care nu au fost prinse anterior in calculul de rezistenta. Japonezii au fost sa ajute si sa studieze daunele taiwanezilor. Primele cercetari arata ca la blocul prabusit s-a folosit fier mai subtire, si mai putin, la piloni si grinzi.

Un arhitect din Romania sustine ca la noi e pura loterie cand vrei sa cumperi o locuinta dintr-un bloc nou. Nu avem o cultura consumatorului, nu ne informam si toata piata e la cheremul unor dezvoltatori prea putin controlati.

Florin Enache, arhitect: "Vrem constructii sau vrem profit. Vrem constructii avem ceva, vrem doar profi... venim dupa comunism…"

Aici intervine lipsa controlului calitatii din constructii, care in Japonia se face cu peste 100 de firme private. La noi nu exista corelare intre autoritatea locala, adica primaria care acorda in valuri autorizatii de construire si Inspectia de Stat in Constructii, care are deficit de personal, si nu sunt chemati la discutiile privind dezvoltarea unei zone, pentru a spune daca pot face fata la ritmul de avize emise pe banda rulanta de catre edili. In tot acest tablou, cumparatorul considera ca ambele autoritati isi fac treaba si ii ofera garantia ca el va cumpara o locuinta sigura.

Campanie cutremur Rares

Constructorii acuza proiectantii ca nu cerceteaza suficient solul si schimba prea des proiecetele pe parcursul lucrarilor, la dorinta unor dezvoltatori pusi pe profit rapid. La randul lor, proiectantii acuza furtul din santiere si abateri de la linia proiectului. Pentru care exista solutii, spune arhitectul Florin Enache.

Florin Enache, arhitect: "La cele mai uzitate 3 materiale de constructii sa fie un buletin de iesire cate se foloseste."

Japonezii au eliminat raspunderea colectiva si au incercat sa responsabilizeze dezvoltatorii sa aiba grija in permanenta de cladirile lor, i-au obligat sa le monitorizeze timp de multi ani, nu numai pana la momentul vanzarii locuintelor. Intr-o zona de birouri, compania care detine cele mai multe cladiri din parcul logistic a fost obligata de stat sa se ocupe de tot ce inseamna protectie seismica la cladirile actuale si la viitoarele dezvoltari din zona. Adica tot ce se construieste nou in zona e monitorizat si controlat si de administratorii majoritari, prin firma de asigurari care aduce proprii diriginti de santier.

Firma care detine mai bine de o treime din aceste imobile ii poate obliga practic pe ceilalti sa se conformeze si ii supravegheaza, pe langa stat, daca isi indeplinesc obligatiile privind siguranta cladirilor.

Japonez: "Ma simt mai sigur in cladiri decat afara."

In cazul blocurilor de locuit din Japonia, regula spune ca daca nu consolidezi si ai mai mult de 3 etaje, nu mai poti primi aviz pentru utilitati.

Campanie cutremur Rares

Florin Enache, arhitect: "Cum ar fi sa nu mai primesti curent, sa ti se taie furnizarea de electricitate."

Dincolo de reguli de constructie restrictive, japonezii au impus responsabilizarea dezvoltatorilor si a proprietarilor de cladiri, prin sanctiuni severe si raspundere exclusiva la daune. Spre deosbire de noi, japonezii pun pret pe viata lor si nu-si permit sa ignore un fapt: ca tara e zguduita de cutremure majore. La ei odata la cativa ani. La noi, la intervale in care romanii, de la dezvoltatori la constructori si autoritati, fie uita, fie ignora un pericol real.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 20 Martie 2017
Citeste mai multe despre: cutremur, campanie, Japonia, seism, Rares Nastase,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed