Cetatenii UE din Anglia, moneda de schimb in negocierea Brexit. Ce risca cei care nu au avut tot timpul asigurare medicala

Ultimul update: Miercuri 21 Iunie 2017 07:18
Data publicarii: Duminica 18 Iunie 2017 07:50
Categorie: Brexit

Negocierile pentru "divortul" dintre Marea Britanie si UE ar trebui sa inceapa luni. 3 milioane de europeni din Anglia, printre care multi romani, asteapta cu neliniste sa li se decida soarta deoarece nu exista garantii ca vor putea trai ca pana acum.

Multi au incercat sa obtina deja permise de sedere, ca sa nu aiba surprize mai tarziu, dar s-au lovit de prevederi ale legii de care habar nu au avut. Nina Hoffman este originara din Germania. A venit in Marea Britanie in urma cu 11 ani, ca profesoara de germana.

Desi e casatorita cu un britanic si are doi copii cu el, nu a cerut cetatenie pana acum, doarece - fiind cetatean european - nu avea nevoie. "Evident, nu stiu daca voi putea ramane aici" , spune ea. Ca sa obtina cetatenia, Ninei ii trebuie mai intai un permis de sedere pe termen nelimitat.

A apelat la un avocat si a descoperit ca are o problema. "Mi-a analizat istoricul - cand am lucrat, cand am fost in concediu de crestere a copilului - si a gasit un gol, cand nici n-am lucrat, nici nu eram in concediu. Stateam acasa, avand grija de copii. M-a intrebat daca am avut asigurare medicala privata. Nu, n-am stiut ca trebuia. La doctor, la dentist, nimeni nu mi-a spus nimic."

Secretul succesului. Cum a reusit liderul laburistilor Jeremy Corbyn sa dea peste cap toate predictiile si sondajele politice

Asa ca Nina, desi are copii si un sot cu cetatenie britanica, risca sa fie poftita sa plece. De aceleasi probleme, foarte putin cunoscute, se lovesc acum tot mai multi europeni care vor permis de sedere.

"Cam 70-80% dintre cei care m-au contactat dupa referendum au o problema cu aceasta asigurare la dosarul pentru permisul de sedere. Nu au avut si sunt foarte frustrati" , spune un avocat.

Autoritatile britanice spun ca prevederea a fost impusa de Uniunea Europeana, dar UE sustine contrariul. Comisia Europeana are alta interpretare si a declarat pentru CNN ca aceasta regula incalca legislatia europeana. Astfel ca multi europeni se simt ca o moneda de schimb in aceste negocieri pentru Brexit.

De la referendum incoace, aproape 70.000 de cetateni europeni si-au luat permis de sedere permanenta. Anul acesta, numarul lor a crescut cu 59 la suta fata de 2016.

Merkel anunta ca este pregatita de negocierile pentru Brexit, atat timp cat planul este respectat de catre Marea Britanie

Merkel anunta ca este pregatita de negocierile pentru Brexit, atat timp cat planul este respectat de catre Marea Britanie

Brexit, Londra - AFP/Getty

Brexit: UE 27 aprobă începerea următoarei faze a negocierilor cu Marea Britanie

Lovitură pentru Theresa May. Acordul pentru Brexit, pe care Guvernul îl va încheia cu UE, va trebui ratificat de Parlament

Românii vor putea continua să locuiască, studieze și muncească în Marea Britanie după Brexit. Care va fi statutul lor

Marea Britanie riscă să piardă 10.500 de locuri de muncă, până la ieșirea oficială din UE

Bruxelles-ul recomandă trecerea la următoarea etapă a negocierilor pentru Brexit. La cât se va ridica nota de plată

”Armele vor vorbi din nou”. Brexitul riscă să reaprindă cel mai sângeros conflict din Europa modernă

Theresa May

Jean-Claude Juncker şi Theresa May NU au ajuns la un acord în negocierile privind Brexit

Viitorul Marii Britanii depinde de o singură țară. Decizia care ar putea bloca Brexitul

Etapă decisivă privind Brexitul. Theresa May încearcă să ajungă la un acord cu UE privind „nota de plată”

Peste jumătate dintre britanici vor al doilea referendum privind ieşirea din UE

Marea Britanie nu va mai face parte din Europol după Brexit: „În loc să lupte umăr la umăr cu UE, a decis să fie singură”

Lovitură pentru Bruxelles. Ce condiții pune Marea Britanie, la ieșirea din UE