Victoria lui Trump explicata de analisti: "Exista o paralela intre aceasta alegere si Brexit. Populismul castiga teren"

×
Codul embed a fost copiat

In lunga noapte electorala de peste ocean, sustinatorii din ambele tabere s-au lasat prada emotiilor. Pe masura ce se anuntau rezultatele, pe obrajii unora siroiau lacrimi, in timp ce adversarii bifau inca o victorie.

Intens a fost trait votul si in cancelariile occidentale, iar analistii s-au straduit sa explice victoria lui Donald Trump. Una dintre cele mai impartasite pareri este cea potrivit careia Trump a devenit simpatic, pentru ca a nesocotit corectitudinea politica. A primit chiar urale, dupa ce a anuntat ca vrea un zid la granita cu Mexicul ori inasprirea metodelor de tortura. "Suntem la intrecere cu intreaga lume si vreau ca America sa castige! (...) Vom ridica un ditamai zidul la granita cu Mexicul si Mexicul va plati pentru asta. (...) Ar fi nemaipomenit daca am castiga Rusia de partea noastra. (...) Vom face din nou America sa fie mandra! (...) Vom restabili securitatea Americii! Vom restaura maretia Americii!"

Sunt doar cateva dintre ideile calauzitoare ale platformei Trump. De altfel, magnatul a castigat clasa de mijloc americana dand mereu ca exemplu criza profunda din orasul Detroit. Nu
s-a sfiit sa faca promisiuni populiste legate de o revitalizare a pietei muncii, a vorbit despre reducerea datoriilor si de revenirea la un protectionism puternic.

Giovanni Grevi, expert relatii internationale: "Exista cu siguranta o paralela intre alegerea lui Trump si Brexit, pentru ca ambele reflecta faptul ca populismul castiga teren, la fel si insurgenta paturilor de jos, impotriva a ceea ce ele percep ca fiind elitele."

Jacob Parakilas, analist politic: "Pe termen scurt, va da un avant extremei-drepte si miscarilor populiste din Europa, pentru care presedintia Americii e trofeul suprem".

Citește și
Donald Trump si Baron Trump
"Atunci cand nici macar propriul fiu nu vrea sa te vada presedinte". Ce facea Baron Trump in timpul discursului tatalui sau
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit unor surse solide, de luni de zile, echipa lui Trump cauta domenii in care acesta sa dea ordonante inca din primele ore ale mandatului, pentru a sterge cu buretele administratia Obama. Astfel, Trump ar putea renunta la Acordul de la Paris, privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, sa suspende programul destinat refugiatilor sirieni sau sa elimine din restrictiile privind achizitionarea de arme si, mai ales, sa ordone expulzarea imigrantilor clandestini.

Chiar daca prerogativele lui sunt limitate de Congres si de Curtea Suprema, ca presedinte, Trump va avea autoritatea unilaterala de a renegocia tratatul nuclear cu Iranul ori de a pune capat negocierilor Tratatului de Liber Schimb cu Europa.

Astfel stand lucrurile, nu e de mirare ca mii de oameni au facut noapte alba asteptand deznodamantul alegerilor americane. Reactiile oficiale n-au intarziat. Vladimir Putin a fost printre primii.

Vladimir Putin: "As vrea sa-l felicit pe Donald Trump pentru victoria in alegeri. El a vorbit despre restabilirea relatiilor ruso-amerciane. Asta nu va fi usor data fiind starea de degradare a relatiilor noastre. Dupa cum am mai spus, nu Rusia poarta vina pentru asta."

Dan Dungaciu, director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale: "Trump a fost mai negociator, Trump a pornit de la 0. El nu are bagajul acela al Departamentului de Stat, al politicilor vechi care s-au acumulat, al expertilor care stau si lucreaza pe Rusia vreme indeluganta si care intr-un fel influenteaza modul de a gandi. O ia ca un Sigfried Wagnerian care n-are norme, n-are valori si o porneste de la zero. Si asta ii convine lui Putin."

In unele baruri din Moscova au fost semnalate scene de jubilatie, dar si in Duma rusa, unde extremistul Vladimir Jirinovski a dat de baut colegilor.

Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia: "Luam nota cu incantare ca in SUA a castigat candidatul mai bun. Ii trimitem o telegrama de felicitare: "Draga Donald, felcitari pentru victoria meritata, s-o lasam pe bunicuta Hillary sa se odihneaasca!"

Cu totul alta a fost atmosfera in capitalele occidentale.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Poporul american si-a spus cuvantul. Aceste alegeri americane deschid o perioada de incertitudine."

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "SUA sunt o democratie venerabila. Il asigur pe viitorul presedinte al SUA, Donald Trump, de stransa mea colaborare".

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European: "E un moment dificil in relatia dintre SUA si UE, dar presedintele ales prin vot liber merita intregul respect din partea institutiilor europene. Imediat ce rezultatele au devenit oficiale si Hillary Clinton si-a recunoscut infrangerea, situatia s-a schimbat fata de campanie. Sunt sigur ca presedintele ales Trump va fi diferit fata de candidatul din campanie. Si asta se vede din discursul prin care si-a adjudecat victoria."

Daca responsabilii politici au pastrat un ton neutru, oamenii de rand s-au lasat prada emotiilor. Sustinatorii democratei Hillary Clinton au trecut succesiv de la consternare, la ingandurare.

Simptom al acestei deznadejdi, noapte, site-ul serviciului canadian de imigrari a fost blocat de numarul mare de solicitari.

Tristetea a cuprins si o buna parte din retelele de socializare.

"Toata ziua m-am intrebat obsesiv unde ar trebui sa urmaresc discursul victorios al lui Hillary Clinton. Nu s-a pus niciodata problema unui "daca". Mi-am subestimat tara. Ma simt pierdut" - a fost mesajul postat pe Twitter de actorul Morgan Freeman.

In ceea ce o priveste, Hillary Clinton a aparut in public la ore bune dupa ce a aflat ca a piuerdut cursa. VEZI AICI ce a declarat

Investitorii au resimtit imediat socul victoriei lui Donald Trump: pietele financiare au intrat in picaj. Cotatia aurului a crescut miercuri dimineata cu aproape 5%, pe masura ce investitorii cautau valori de refugiu.

Samuel Burke, corespondent CNN: "Cei trei mari castigatori sunt yenul japonez, francul elvetian si piata obligatiunilor. Perdanti vor fi in schimb: bursele gobale, tarile exportatoare si mai ales Mexicul. Moneda sa nationala, peso, care cazuse deja cu 9% inaintea alegeilor si, odata cu victoria lui Trump, s-a prabusit in gol".

Printre castigatorii zilei sa nu-l uitam totusi pe... ursul Felix, de la gradina zoologica din Moscova. Ursul a primit bonus, la pranz, o placinta cu carne, drept rasplata pentru ca marti a prezis victoria lui Trump.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ce au cautat americanii pe Google dupa ce a fost anuntata victoria lui Donald Trump
Ce au cautat americanii pe Google dupa ce a fost anuntata victoria lui Donald Trump

Foarte multi americani au primit cu stupoare vestea ca Donald Trump le va conduce tara in urmatorii patru ani si se pare ca nu mai sunt atat de incantati de tara natala, care este taramul tuturor posibilitatilor.

"Atunci cand nici macar propriul fiu nu vrea sa te vada presedinte". Ce facea Baron Trump in timpul discursului tatalui sau

Noaptea de marti spre miercuri a fost, fara niciun dubiu, cea mai importanta din viata lui Donald Trump, care a fost ales presedinte al Statelor Unite ale Americii.

REZULTATE ALEGERI SUA. DONALD TRUMP a fost ales presedinte al Statelor Unite. Se intalneste joi la Casa Alba cu Barack Obama
REZULTATE ALEGERI SUA. DONALD TRUMP a fost ales presedinte al Statelor Unite. Se intalneste joi la Casa Alba cu Barack Obama

LIVE TEXT. Alegerile din Statele Unite au rasturnat previziunile multora. Donald Trump a fost ales al 45-lea presedinte al Statelor Unite. Magnatul imobiliarelor, un om venit din afara sistemului, a oferit o uriasa surpriza.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.