Temperaturile ating pragul caniculei joi. Zonele cu vreme tropicală

13-06-2019 08:02

Vremea se face şi mai caldă ca miercuri. Temperaturile ating pragul caniculei şi o să avem atmosferă irespirabilă în multe zone. Doar la deal şi la munte apar câteva averse.

În Dobrogea şi Bărăgan, dimineaţă avem cer senin şi atmosfera agreabilă, însă puţin mai târziu, aerul devine greu de respirat. Şi miercuri am avut zăpuşeala şi un indice de disconfort peste pragul critic. Vântul prinde un pic de putere în zonă.

Şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei, ne vom topi de căldură, în ciuda răbufnirilor de vânt. Ieri au fost 35 de grade la Tulcea, azi, termometrele se încing şi mai tare. O ploaie scurtă ar putea veni mai pe seara în zona din vecinătatea munţilor.

O amiază cu vreme tropicală aşteptăm şi în Bucovina. Temperaturile saltă peste 30 de garde, norii apar din când în când şi nu prea sunt condiţii de ploaie. Disconfortul termic va fi foarte mare şi pe aici.

În nordul Transilvaniei şi prin Maramureş găsim aceeaşi atmosferă sufocantă în orele amiezii. Căldura excesivă pentru zi de iunie. În vestul ţării, arşiţa va fi şi mai greu de îndurat. Aici aşteptam cer senin şi temperaturi în creştere galopantă. După prânz se pot înregistra 34...35 de grade. Staţi la umbră şi hidrataţi-vă bine. În Transilvania se anunţă o zi frumoasă, fără ploi şi instabilitate. Totuşi, dupa-amiazaa, zăpuşeala creşte peste tot.

Se încălzeşte şi în zona Olteniei, chiar mai mult decât ne-am dori. La amiază se ating şi aici 33 de grade, iar din cauza umezelii, se resimt cu mult mai mult de atât.

Şi în ţinuturile sudice avem o amiază călduroasă, cu stres termic accentuat şi puţine şanse de averse.

În Bucureşti, joi avem probleme şi mari ca ieri. Disconfortul termic va creşte, o să avem zăpuşeala mare şi în jur de 34 de grade la umbră. Norii se adună către seară, când şi s-ar putea să plouă. Vântul va fi activ, iar presiunea atmosferică va creşte.

În zonele de munte aşteptam soare şi vreme caldă. Prindem cer senin dimineaţa şi ceva ploi de vară, -scurte şi bine-venite, mai pe seara. Azi, aversele apar local prin Meridionali şi Orientali.

Căldură neobişnuită prindem şi la malul mării. Nivelul ultravioletelor creşte după prânz, la fel şi disconfortul termic. Astăzi va fi soare şi foarte cald, vântul va avea ceva intensificări, dar maximele pot ajunge şi la 32 de grade pe plajă. Apa mării va avea 26 de grade în nordul litoralului.

Vineri, căldura se intensifică. Cel mai rău va fi în zonele de câmpie, pe unde o să avem MARI probleme cu zăpuşeală. Adică indicele temperatura-umezeala depăşeşte pragul critic. Norii se arata după prânz, când mai vin câteva averse la deal şi la munte. Pe seara, ar putea să plouă puțin şi prin sud-est.

Şi sâmbătă la fel: atmosfera sufocantă după prânz şi condiţii de averse în câteva zone de deal şi munte. Pe seară pot veni câţiva stropi şi prin sudul ţării.

Căldură năucitoare şi duminică, disconfort termic foarte mare şi ceva speranţe de ploaie pe la munte în a doua parte a zilei.


VIDEO PROTVPLUS.RO