Vremea se va răci în toată ţara. 15 judeţe, sub cod galben de ploi şi vijelii

×
Codul embed a fost copiat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o atenţionare cod galben de ploi şi vijelii pentru 15 judeţe din nordul, centrul şi nord-vestul ţării, valabilă de duminică seară până luni noapte.

De asemenea, meteorologii spun că începând de duminică seară vremea se va răci, la început în vest, centru şi nord, apoi şi în restul ţării.

Potrivit meteorologilor, codul galben de ploi şi vijelii va fi valabil de duminică noapte, de la ora 23.00, până luni noapte, la aceeaşi oră, iar în acest interval, la munte, în Maramureş, Transilvania şi în vestul Moldovei, cantităţile de apă vor depăşi 20 - 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 - 50 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea cod galben vizează 15 judeţe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Sălaj, Cluj, Mureş, Neamţ, Alba, Harghita, Bacău, Sibiu, Braşov, Covasna, Hunedoara şi Caraş-Severin.

De asemenea, ABM a emis o informarea de instabilitate atmosferică şi răcire accentuată a temperaturilor, de duminică, de la ora 18.00, până marţi dimineaţă, la ora 8.00. În acest interval vor fi perioade cu averse şi descărcări electrice, în seara zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni, în regiunile vestice şi nord-vestice, iar luni şi în noaptea de luni spre marţi în zona de munte, în centrul ţării şi local în est şi în sud.

Citește și
litoral
Avertizare de caniculă și disconfort termic. Cum va fi vremea la mare
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cantităţile de apă vor depăşi frecvent 15 - 20 de litri pe metru pătrat şi vor fi condiţii de grindină, vântul va avea intensificări temporare în regiunile estice şi de sud-vest, iar în timpul ploilor va avea aspect de vijelie. Meteorologii precizează că vremea va deveni rece, însă în după-amiaza zilei de duminică se vor menţine canicula şi disconfortul termic în sudul, estul şi centrul ţării.

Prognoza pentru duminică

Canicula apare în ţinuturile sudice, dar şi prin est şi centru, iar pe seară, în zonele vestice intră un val important de ploi. Maximele termice ajung în intervalul 27 - 36 de grade.

În Dobrogea şi Bărăgan se anunţă încă o zi călduroasă, cu cer senin şi vânt mai intens la malul marii. În zona Bărăganului se
ating 35 de grade; în timp ce pe litoral temperaturile se opresc pe la 30 de grade.

Mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei este atmosfera însorită şi temperaturi foarte ridicate. Maximele ating şi depăşesc pragul caniculei şi disconfortul termic va fi destul de ridicat.

Şi în jumătatea nordică a Moldovei vom avea vreme frumoasă şi exagerat de caldă, cu maxime de la 32 la 36 de grade. În zonele de câmpie, indicele de confort termic ar putea să depăşească pragul critic, de 80 de unităţi, ceea ce se traduce prin multă zăpuşeală.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş temperaturile scad puţin faţă de ziua trecută, dar chiar şi aşa va fi foarte cald. Pe seară se adună norii şi apar ploi zgomotoase de vara. Căldura se mai domoleşte şi în ţinuturile vestice. Avem soare şi timp frumos în prima parte a zilei; dar pe inserat vin averse destul de consistente şi ar putea să cadă grindină. În centrul României instabilitatea creşte după lăsarea nopţii. Până atunci vom avea o zi plăcută, cu soare şi câţiva nori inofensivi.

În Oltenia temperaturile cresc rapid şi după prânz avem din nou caniculă şi un aer greu de respirat. La noaptea apar ceva înnorări şi cresc şansele de ploaie în vestul provinciei.

Căldură mare şi în sudul ţării. Caniculă apare pe zone vaste şi mai simţim disconfortul termic. Nu sunt semne de ploaie, deocamdată. În Bucureşti avem de suportat căldură excesivă. Maximă va ajunge pe la 35 de grade; norii vor fi rari şi vântul un pic mai activ. Noaptea ne aduce atmosfera plăcută şi în jur de 17 grade spre dimineaţă.

La munte prindem soare şi vreme bună în prima parte a zilei. Ploile apar pe seară şi mai ales la noapte în Carpaţii Occidentali şi în vestul Meridionalilor. Vor fi averse torenţiale; va cădea grindină şi se pot produce vijelii. Temperaturile se menţin ridicate.

La mare rămânem cu vremea caldă şi frumoasă. Vântul se înteţeşte după prânz; maximele urcă spre 29, 30 de grade; iar în apă vor fi cam 25 de grade.

Luni - temperaturile scad, mai acentuat în vest, nord şi centru. Ziua o să plouă în vest, nord-vest şi centru, iar spre seară ploile ajung şi în celelelate zone. Vor fi din nou averse torenţiale, cu vijelii şi grindină şi se pot acumula 30, 35 de litri de apă pe metru pătrat.

Marţi aşteptăm vreme răcoroasă aproape peste tot şi alte reprize de ploaie în regiunile sud-estice şi local în nordul, centrul şi estul ţării. Se mai pot strânge cantităţi însemnate de apă, iar vântul se va înteţi în majoritatea zonelor.

Miercuri avem încă o zi răcoroasă, cu vânt intens, dar mai puţine ploi. Vor fi averse sporadice prin nord, est şi centru, iar maximele se vor situa între 19 şi 29 de grade.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Canicula cuprinde o bună parte a ţării şi maximele ajung la 37 de grade
Canicula cuprinde o bună parte a ţării şi maximele ajung la 37 de grade

Dumincă va fi foarte cald, însă după prânz, în vest şi nord-vest încep să se adune norii de ploaie.

Avertizare de caniculă și disconfort termic. Cum va fi vremea la mare
Avertizare de caniculă și disconfort termic. Cum va fi vremea la mare

Avem o informare meteo de caniculă şi disconfort termic. Vineri în sud şi sud-vest şi temperaturile ajung până la 36 de grade, iar sâmbătă canicula se extinde şi va afecta toate zonele de câmpie şi de podiş şi izolat se vor înregistra 37 de grade.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.